fbpx

Je bent al even ondernemer en je voelt je stuck. Je business loopt, maar je hebt het ook rete-druk en je wilt meer. Je ziet de potentie van jouw bedrijf en bent er klaar voor om te groeien. Je wil het, maar je weet niet hoe. Waar moet je beginnen? Welke actie moet je nemen?

Ik interviewde succesvolle ondernemers die de startfase al ruim voorbij zijn. In deze serie lees je hun tips over het nemen van risico’s, de juiste mindset, doorbraken, eye openers en meer. Laat je inspireren, zodat ook jij jouw bedrijf kunt laten groeien. Are you ready?

In dit artikel delen 7 zakenmeisjes hoe zij denken over het nemen van risico´s.

In mijn startersjaren voelde bijna alles als een risico. Nu voelt eigenlijk niks meer echt als een risico. Omdat ik weet dat ultimately, in the end of the day, mij niks kan overkomen. Als een plannetje mislukt, als ik geld verlies, als ik wordt afgekraakt, ben ik nog steeds Anke. Natuurlijk baal ik wel eens. Maar snel genoeg weet ik diep van binnen dat het niks zegt over mijn ‘being-ness’. Als iets mislukt ben ik nog steeds genoeg, ben ik nog steeds waardig. Die basis kan ik altijd voelen en ik leer ook aan mijn klanten hoe ze daar toegang toe hebben (iedereen heeft daar toegang toe). Ondernemen wordt dan één grote speeltuin. Dan kun je écht fearless ondernemen en dat is pretty fucking amazing!

Anke Verbruggen

Anke Verbruggen is mindfuck expert. Ze is iedere werkdag live te zien op Instagram met MINDFUCK TV en heeft een podcast waarin ze jou tips geeft om met minder stress & meer kwaliteit van leven te ondernemen.

Om een bedrijf te starten heb je toch een beetje lef nodig, zeker als ‘jij’ niet degene bent die je ‘verkoopt’ om het zo maar te zeggen. Daar komt eerst een lange aanlooptijd van inzet en investeringen bij kijken, voordat je echt resultaat gaat boeken is mijn ervaring. Een onderbelicht aspect van het ondernemer-zijn, is wat mij betreft het psychologische aspect. Het is bij tijd en wijle doodeng. Onzeker. Spannend. Moeilijk. Om te huilen. En je moet dus een manier vinden voor jezelf, om daar mee om te kunnen gaan. Ik wil dat ook wel bestempelen als een risico. Het risico dat je jezelf in het diepe blijft gooien door de jaren heen op verschillende vlakken. Volgens mij kom je daar ook alleen maar achter door het te doen. Dus ja, je neemt zeker risico’s en dat blijft doorgaan(en niet alleen maar financieel). Als je daarin voor jezelf een modus operandi kunt vinden is het fantastisch.

Anne Pleun van Eijsden

Anne Pleun van Eijsden (30) richtte eind 2015 On The Rocks op, waarmee ze tree-free notebooks, waaronder Rockbooks van steenpapier, mainstream wil maken. Tegelijkertijd draagt het bedrijf bij aan herbebossingsprojecten.

Toen ik was gestopt met mijn freelance klus van 3 dagen in de week bij Libelle TV. Voor mij was dit echt een goed inkomen, een veilige basis, maar ik merkte dat ik gewoon te weinig tijd over had om echt aan mijn bedrijf te bouwen. Maar een dag nadat ik had besloten dat ik mij freelance klus vaarwel wilde zeggen, kreeg ik een aanvraag binnen om een webserie te produceren voor Heineken/Jillz. Zo kan dat dus gaan.

Ik denk dat elke risico die een ondernemer neemt uiteindelijk heeft te maken met een stukje veiligheid/zekerheid opgeven. Dat heb je moeten doen toen je ervoor koos om ondernemer te worden en dat zal je als ondernemer keer op keer weer moeten doen. Voor mij maakt dit het ondernemerschap juist zo opwindend. Ja, veiligheid opgeven is zo ontzettend moeilijk. Maar als het opgeven van veiligheid staat voor veel meer geluk en blijdschap in het leven, dan zou ik dat risico altijd blijven nemen. 

Britt van Smeerdijk

Booming Productions is een online productiehuis gespecialiseerd in het produceren en creeëren van videocontent, ontwikkelen van videostrategieën voor o.a. YouTube en het beheren van YouTube kanalen (YouTube Channel Management), Foto credit: Sylvia Coppens

Ik heb met mijn bedrijf Happy Single Moms risico’s genomen die ik van mezelf vooral achteraf heel dapper vind. Want laten we eerlijk zijn. Wanneer €20.000 eigenlijk je enige pensioengeld is, je in je zwangerschapsverlof ten onrechte ontslagen bent en je 24/7 alleen voor je kind zorgt, dan is het best wel heel wat om dat geld te investeren. Toch heb ik het zonder enige twijfel gedaan. Waarom? Omdat ik heilig geloofde in wat ik wilde gaan doen en er ook overtuigd van was dat het zou gaan lukken. Het grappige is, dat mijn investering in een bepaalde website die ik heb laten maken, helemaal niet heeft opgeleverd wat ik voor ogen had. Maar ik zie deze investering tóch als een goede investering. Misschien heeft het betreffende onderdeel het geld niet opgeleverd, het heeft wel voor heel veel andere goede dingen gezorgd. Zo ben ik ontzettend vaak in de media gekomen, heb ik heel veel belangrijke contacten opgedaan, ben ik in goede netwerken gekomen, heb ik bekendheid gekregen en heb ik vooral super veel lessen mogen leren die me weer gebracht hebben waar ik nu ben. Dus… misschien levert een bepaalde investering niet datgene op wat je in gedachte had, kijk eens naar welke dingen het wél heeft opgeleverd (en dat hoeft niet altijd over geld te gaan). 

Myra de Wildt

Happy Single Moms is een Community waar zelfstandige single moms komen voor inspiratie. Het is een plek waar ze weer even vrouw kunnen zijn, waar ze gemotiveerd & geïnspireerd raken en elkaar kunnen ontmoeten.

Het aannemen van medewerkers was en is een groot risico. Met (fulltime) ZZP’ers werken was helaas geen optie vanwege relatiebedingen, bedrijfsgeheimen en de fictieve arbeidsovereenkomst die ontstaat wanneer ze te veel uren zouden werken. Bovendien wil ik graag de kwaliteit en stijl kunnen waarborgen en kan ik dus niet zomaar werk uitbesteden aan mensen die ik niet voldoende ken.

Medewerkers zijn een grote kostenpost en ik heb de verplichting hun salarissen te betalen. Ik heb eens een medewerker gehad die zelf zo weinig omzet draaide en zo erg veel van mij vroeg, dat de omzet alleen maar daalde en ik daardoor een aantal maanden geen salaris had. Het was goedkoper om hem vrij te stellen van werk tot het einde van de overeenkomst en zijn loon wel door te betalen, omdat ik dan weer mijn werk kon gaan doen. Ik hoop vooral dat nooit een van mijn medewerkers ziek wordt. Daar ben ik wel tegen verzekerd, maar behalve geld, kost het ook heel veel tijd en als er werk ligt, hoe kom je zo snel aan een goede vervanger. Hetzelfde met zwangerschappen: het UWV vergoedt wel een deel, maar dat vangt niet alles niet op.

Charlotte Meindersma

Charlotte's Law & Fine Prints is een groeiend juridisch advieskantoor voor de online ondernemer en creatieve sector. We zijn gespecialiseerd in Intellectueel Eigendomsrecht, Privacy en Contracten., Fotocredits: AM Minnaard

Ja. Het eerste NK Pitchen in 2016 was een enorm risico. Ik had al geroepen dat het NK Pitchen er ging komen voordat ik überhaupt de financiering rond had om het te laten plaatsvinden. Daarnaast was er ook een grote kans op imagoschade. Wat als het een flop zou worden? Er niet genoeg mensen in de zaal zouden zitten? Mensen het leuk zouden vinden of de finalisten niet goed genoeg? Ik kan je vertellen dat ik in de maanden voorafgaand aan die eerste editie echt slapeloze nachten heb gehad… Gelukkig is het goed gekomen J Door deze eerste geslaagde editie kreeg ik persoonlijk ook veel media-aandacht en is mijn autoriteitspositie in mijn vakgebied verder verstevigd.

Nathalie Mangelaars

De Pitch Academy geeft pitchtrainingen en organiseert het NK Pitchen met één doel: Om Nederlanders de beste pitchers ter wereld te maken!

Het aannemen van het eerste personeelslid. Dat was erg spannend. We wisten dat het goed was, maar toch. Je gaat opeens een zware commitment aan. Inmiddels is het geen issue meer, maar voordat we die stap namen hebben we veel gerekend en plannen gemaakt.

Esther Jonker

Esther heeft in 2008, samen met Arjen, TVMC opgestart. Ze is de niet-creatieve tussen alle creatievelingen en is de managing director. Ze zorgt dat iedereen weet wat ze moeten doen en waar ze moeten zijn.

Ik ben benieuwd, hoe denk jij over het nemen van risico´s? Laat het hieronder in de reacties weten.

 

Dit vind je vast ook leuk: