fbpx

Zichtbaarheid. Ik dacht altijd dat ik wel zichtbaar was. Ik sluit mijn nieuwsbrieven persoonlijk af, stuur elk nieuw zakenmeisje mijn persoonlijke verhaal waarin ik mij voorstel en op events houd ik het openingswoord. Ik heb zelfs een hele tijd gevlogd. Toch begon ik van steeds meer meiden dingen te horen als “Naomi, ik wil zo graag eens horen hoe jij nou alles doet”, “Waarom doe jij dit niet? Het is toch jouw bedrijf..” en “Je mag echt veel meer op de voorgrond treden”.

Was ik dan toch niet zo zichtbaar als ik dacht?

blog-naomi-zichtbaarheid2

Ik ging eens als een buitenstaander naar mijn bedrijf kijken en inderdaad, de branding van Zakenmeisje ging mij goed af, maar mijn personal branding kon wel een up-grade gebruiken. De afgelopen tijd ben ik hier mee aan de slag gegaan. Ik heb mijn persoonlijke instagram account onder handen genomen, plaats meer foto’s van mijzelf op het account van Zakenmeisje en probeer meer van mijzelf te laten zien en te delen. Deze week heb ik weer stappen gemaakt door live te gaan op Instagram, mijn profielfoto’s te veranderen naar een foto van mijzelf, er kwam een interview met mij op CityStyleGuide en het meest spannende van alles: ik deelde mijn persoonlijke ondernemersverhaal op Facebook live. De ups, de downs én mijn meest belangrijkste inzicht van het afgelopen half jaar.

 

poll-zichtbaarheid

Waarom is het zo eng om zichtbaar te zijn?

Gisteren in mijn insta stories vroeg ik mijn volgers of ze het eng vinden om zichtbaar te zijn. Een ruime meerderheid antwoordde met JA. Waarom is dat?

Ik denk dat dit alles (of in ieder geval veel) te maken heeft met bang zijn voor wat anderen over jou zullen denken. Ik merkte dit zelf toen ik net een linkje naar mijn youtube kanaal plaatste. Zou ik dat nou wel doen? Er staan allemaal oude video’s op, ik zie er stom uit, wat zullen ze wel niet denken?

 

Waarom zou je überhaupt zichtbaar willen zijn?

Je denkt misschien “ja, ik vind het eng om zichtbaar te zijn, maar dat is ook niet nodig bij wat ik doe”. Babe, dat is wél nodig! Veel zakenmeisjes die ik spreek zijn freelancer of runnen hun bedrijf alleen. En let me tell you… mensen doen zaken met mensen. Shocking, right 😉 Jij vindt het toch ook interessant om te zien wie er achter een bedrijf zit? Jouw doelgroep ook!

Doordat ze jou leren kennen creëer je een band & een gunfactor.

 

download-de-instagram-checklist

 

Je bent begonnen met ondernemen voor een reden. Misschien ben je begonnen omdat je de vrijheid wilde hebben om te kunnen reizen, jouw creativiteit niet in een 9 tot 5 baan kwijt kon of omdat je geen baan kon vinden. Je bent ondernemer geworden en hebt een richting gekozen die (hopelijk) bij jou past en waarmee jij anderen super graag wilt helpen. Op wat voor manier dan ook. Je gunt anderen de mooiste trouwfoto’s, een website die ze aan meer klanten helpt of dat ze zich mooi voelen door jouw sieraden te dragen. Maar hoe kun jij ze hier mee helpen als ze niet weten dat jij bestaat?

 

blog-naomi-zichtbaarheid

So what?

Vloggen, interviews geven, jouw mening delen, live gaan… mega spannend! Heb jij het weleens gedaan en dacht je: “Ik zie er niet uit”, “Ze zullen me wel dom vinden” & “Ohh ik zeg weer iets stoms”? Ik ook. En die vrouw tegen wie jij zo opkijkt ook.

En weet je wat het grappige is? Al die mensen van wie jij denkt dat zij dit denken… die denken dat helemaal niet. It’s all in your mind.

 

6 tips om met de angst om zichtbaar te zijn om te gaan

Hopelijk zie je in waarom het belangrijk is om zichtbaar te worden (hint: mensen doen zaken met mensen & jij wilt mensen helpen met jouw dienst/product en hier geld mee verdienen zodat jij jouw ideale #zakenmeisjeslifestyle kunt leven) en ik ga je wat tips meegeven voor als je dit spannend vindt.

 

1. Iedereen is druk met zichzelf

Herken je dit: je bent een vlog aan het kijken en ondertussen ben je aan het ontbijten, ben je aan het bedenken wat je allemaal nog moet doen vandaag, belt de postbode aan *pakketje!*, vraag je je af of je partner al klaar is met douchen zodat jij er in kunt & zie je dat die plant ook wel wat water kan gebruiken. Yup, je volgt de vlog wel, maar ondertussen ben je met nog meer dingen bezig. En als jij dit doet… doen jouw volgers dit ook!

Mensen zijn drukker met zichzelf bezig dan met jou.

 

2. Doe geen aannames!

“Ik krijg weinig likes, dus ze vinden deze foto vast lelijk”, “Ze roddelen nu vast over mijn dikke benen” & “Ze klikte vast weg van mijn Facebook live omdat ze mijn verhaal niet interessant vindt”. Aannames zijn gevaarlijk! Misschien krijgen jouw volgers jouw foto niet te zien door het algoritme van Instagram, vertelt zij aan haar vriendin wat een inspiratiebron jij voor haar bent en klikt die leuke volger weg omdat ze écht naar haar yogales moet. Je weet het niet, dus vul dit niet zelf in. Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee.

 

3. Focus je op jouw doel

Weet heel duidelijk wat jouw doel is, waar jij heen wilt, wie jij wilt helpen en hoe jij hier gaat komen. Welke tools ga je hier voor inzetten? Geloof in jezelf, weet waar je het voor doet en ga ervoor! Blijf niet stilzitten en dingen uitstellen (facebook live, vloggen etc.) omdat je het eng vindt, dat is zo zonde. Keep the end goal in mind, it’s worth it!

 

4. Omring jezelf met positieve mensen

Zorg ervoor dat je jezelf omringt met anderen die in jou geloven en achter jou staan. Mensen die jou succes wensen als je voor het eerst live gaat, die je supporten en er voor jou zijn. Jouw cheerleaders. Wanneer je jezelf omringt met mensen die het ook eng vinden (en het daardoor niet doen), het nut van zichtbaarheid niet inzien of niet in jou of jouw bedrijf geloven sleuren ze je mee naar beneden en houden ze je klein. Zo kun jij nooit jouw doelgroep bereiken en hen helpen.

Omring jezelf met gelijkgestemden die jou positief beïnvloeden.

 

ig-laat-jezelf-zien

 

5. Dat zij het denken maakt het niet waar

Misschien heb je toch een keer een nare ervaring en krijg je negatieve feedback op wat jij doet, dat kan gebeuren. Maar onthoud dan dat dit enkel hun mening is en dat alleen omdat zij het zeggen dit het niet waar maakt.

Het zijn alleen maar hun gedachtes, het is niet de waarheid.

 

6. So what?

Aansluitend op punt 5… So what? Je hebt je over jouw angst heengezet en hebt jezelf zichtbaar gemaakt, maar nu zie je dat mensen jou ontvolgen. So what? Dit is dan duidelijk niet jouw doelgroep, dus is het erg dat zij je ontvolgen? Hell no! Deze mensen zouden toch nooit klanten van jou worden. Er leven zo veel mensen op deze aarde en niet iedereen zal fan van jou zijn, maar dat is ok! Door jezelf te laten zien filter je de mensen eruit die bij jou passen.

 

What do you think? Ga jij aan de slag met jouw zichtbaarheid? Laat het hieronder aan mij weten, ik ben benieuwd.