Welke rechtsvorm kies ik voor mijn onderneming?

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden voor wat betreft het kiezen van een rechtsvorm voor je onderneming. Maar welke rechtsvormen zijn dit? En wat zijn de voor- en nadelen? Ik zet de verschillen voor je op een rijtje.

 

Natuurlijke personen vs rechtspersonen

Het grootste verschil tussen de verschillende rechtsvormen is de vraag of er sprake is van een natuurlijk persoon of een rechtspersoon. Bij een natuurlijk persoon ben je als ondernemer zelf aansprakelijk voor schulden die je met je onderneming maakt.

Heb je een rechtspersoon en kun je je schulden niet meer betalen? Dan kunnen de schuldeisers (in het merendeel van de gevallen), niet aan jouw privé-vermogen komen.

Daarom is de eerste vraag die je jezelf bij de keuze van een rechtspersoon moet stellen, een belangrijke: Hoe risicovol is de onderneming en de diensten of producten die ik lever? Kan ik deze risico’s afdekken door een verzekering of het opstellen van contracten? Of wil ik liever helemaal geen risico lopen met mijn privé-vermogen?

 

De rechtsvormen op een rijtje

Als je een onderneming start kun je kiezen uit de volgende rechtsvormen:

Natuurlijke personen:

·         Eenmanszaak

·         Vennootschap onder firma (VOF)

·         Maatschap

·         Commanditaire vennootschap

 

Rechtspersonen:

·         Besloten vennootschap (BV)

·         Naamloze vennootschap (NV)

·         Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

·         Stichting en verenging

 

vrouw op laptop

 

In de praktijk zijn de eenmanszaak en de BV de meest gebruikelijke vormen. Van beide vormen zet ik de meest belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

 

De eenmanszaak

Eenvoudig van opzet
Op het moment dat je net een onderneming gestart bent, zal je over het algemeen kiezen voor een eenmanszaak. Waarom? Omdat deze rechtsvorm het meest eenvoudige is. Hij is snel opgezet door een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en dit is dan ook de meest goedkope oplossing.

Aansprakelijkheid bij een eenmanszaak
Let er wel op dat een eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid heeft. Hierdoor kun je bij schulden ook met je privé-vermogen aansprakelijk gesteld worden. Op het moment dat je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en je eenmanszaak gaat failliet, gaan jullie beide failliet.

Tip: is één (of beide) van jullie daarom ondernemer en overwegen jullie in het huwelijksbootje te stappen? Laat je in dat geval goed adviseren omtrent de mogelijkheden om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

 

Eenmanszaak en belastingen
Als ondernemer via een eenmanszaak betaal je belasting via de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je jaarlijks bij je aangifte inkomstenbelasting de winst uit je onderneming opgeeft.

Als je voldoet aan het urencriterium (dat wil zeggen dat je minimaal 1.225 uur aan je onderneming hebt gewerkt. En geloof mij zakenmeisjes, daar komen jullie ondernemers allemaal makkelijk aan), kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling. Ben je een startende ondernemer? Dan kom je ook in aanmerking voor de startersaftrek.

Over de winst uit onderneming betaal je vervolgens belasting in box 1 van de inkomstenbelasting. Naarmate je meer verdient met je onderneming, ga je ook meer betalen. Dit heet het progressieve belastingstelsel.

 

Besloten vennootschap

Oprichting
Voor de oprichting van een besloten vennootschap (BV) ga je langs de notaris die de oprichting verzorgt middels een notariële akte. Vervolgens dien je minimaal 1 eurocent te storten als aandelenkapitaal. De notaris zal vaak ook de inschrijving bij de KvK voor je regelen.

Aansprakelijkheid bij een besloten vennootschap
Omdat een bv een rechtspersoon is, ben je als privé persoon niet aansprakelijk voor de schulden van je bv.

Aan de andere kant kan het wel zo zijn dat je met een privé borgstelling tekent op het moment dat je een financiering bij de bank aangaat. In dat geval ben je dus wel met je privé-vermogen aansprakelijk voor zover dit opgenomen is in de overeenkomst.

Dit geldt ook als je je belastingen en premies niet op tijd aan de belastingdienst kan betalen en je dit niet op tijd gemeld hebt.

Belastingen en een besloten vennootschap
Als directeur van een bv ben je gewoon in dienst bij je bv. Je ontvangt hiervoor een salaris waarover je loonbelasting betaalt. Dit salaris is minimaal EUR 44.000,- per jaar. Als je meer uit je onderneming wilt halen dan alleen je loon, kun je ook een dividenduitkering doen. Hiervoor dien je wel een uitkeringstoets uit te voeren. Met deze toets laat je zien dat je onderneming voldoende liquide middelen heeft om jouw dividend te betalen.

Je onderneming betaalt vervolgens over de winst die zij maakt, vennootschapsbelasting. En ieder jaar moet je je jaarrekening deponeren bij de KvK.

Zoals je ziet zijn er belastingtechnisch weer heel andere regels verbonden aan een bv dan aan een eenmanszaak. Regels die het er over het algemeen niet makkelijker op maken. Denk daarom vooraf goed na of deze administratieve last opweegt tegen de fiscale voordelen van een lager belastingtarief.

 

En hoe zit het met freelancers en ZZP-ers?

Freelancers of ZZP-ers zijn geen rechtsvorm op zich. Als freelancer of ZZP-er kies je ook voor een van bovenstaande rechtsvormen.

 

Welke rechtsvorm heb jij gekozen en waarom?

Save

Save

I think you'll like this too, right?

Laat een reactie achter