fbpx

Van oudsher hebben vrouwen de reputatie om bitchy te zijn naar andere vrouwen. Ze vinden elkaar per definitie niet aardig – totdat het tegendeel is bewezen. Of het nu gaat om wat je aanhebt, wie je date of wat voor werk je doet: vrouwen hebben altijd hun mening klaar en steken ‘m niet onder stoelen of banken.

Vroeger vond ik vrouwen echt verschrikkelijk. Ik was liever ‘one of the guys’:  die zijn tenminste relaxt en niet zo kattig tegen elkaar. Als ze een probleem hebben, praten ze erover, geven ze elkaar een schouderklopje en gaan ze verder met hun leven. Geen ellenlang durende steken onder water over en weer: we zijn vrienden of we zijn het niet. Simpel. Houd ik van.

 

Wordt de vrouwelijke strijdbijl begraven?

Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg bewegingen die bewijzen dat de onderlinge strijdbijl tussen vrouwen langzaamaan wordt begraven – of misschien niet . Neem de Woman’s March die recent plaatsvond of de speech van Adele bij de Grammy’s. Ook een platform als Zakenmeisje.nl is een te gek voorbeeld: vrouwen die elkaar steunen en helpen, komen vaak verder in de wereld dan diegenen die alsmaar blijven katten tegen andere vrouwen.

Ik word daar blij van. Op de eerste plaats omdat ik inmiddels mijn eigen vrouwelijkheid heb omarmd en echt trots ben op wie ik ben – dat was nogal een dingetje. Maar ook omdat ik geloof dat wanneer vrouwen elkaar steunen, er magie gebeurt in de wereld. Als vrouwen lief zijn voor zichzelf en voor elkaar, zijn ze niet te houden! En daar wordt de wereld weer beter van. Zachter. En dat mag wel een keer, vind je niet?

 

vrouwen peace

Wanneer vrouwen elkaar steunen, gebeurt er magie in de wereld

Ik kan, los van deze magie, nog een hoop redenen verzinnen waarom het belangrijk is dat vrouwen elkaar steunen. Hieronder heb ik er een paar voor je op een rijtje gezet. Hopelijk inspireert het je!

1. Het leven is geen wedstrijd

Er is meer dan genoeg van alles voor iedereen. Van werk tot geld en van potentiële partners tot die zwarte broek waar je al maanden naar op zoek bent: er is genoeg. Meer dan genoeg. Mensen zijn van nature tekortdenkers (met dank aan die voorouders van ons die echt moesten hamsteren om te kunnen overleven). Daardoor denken we al gauw dat we met elkaar moeten strijden om het beste van alles. Het beste zaad, de leukste ideeën voor je bedrijf, de mooiste kleding… Je snapt wat ik bedoel.

Maar het leven is geen wedstrijd. Wat het beste is voor mij, is niet per se het beste voor jou. Het heeft dus geen enkele zin om de strijd met elkaar aan te gaan met andere vrouwen (of mannen). Jouw pad is uniek. Dat wat voor jou bestemd is, komt wanneer het komt. Ik geloof daar enorm in. Ik zeg niet dat je achterover moet leunen en wachten tot het per ongeluk in je schoot geworpen wordt, integendeel, work for what you want baby!

Maar weet dat er genoeg is. Dat jij genoeg bent.

Dat je genoeg doet, dat je ideeën goed en onuitputtelijk zijn en dat je stem uniek is. Focus je op jouw pad en laat jezelf zien zoals je bent: als we dat allemaal doen wordt de wereld er alleen maar leuker van.

 

2. We zijn niet in competitie met elkaar, maar met onszelf

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen zichzelf waarderen aan de hand van het beeld wat ze hebben van andere vrouwen. We kijken naar anderen om te zien hoe we ‘ranken’ op het gebied van schoonheid, werk, relaties, sociaal leven etc. Maar wat nu als je dit zou omdenken zodat je er een verlangen uit kunt halen? Wat als die andere vrouw – en wat zij heeft of doet of kan – symbool staat voor dat wat jij graag wil kunnen, doen, zijn?
Wellicht kun je dan met een andere bril naar haar kijken. Iets van haar leren. Haar vertellen dat je haar bewondert om wat ze doet/is/kan en het menen. Op die manier kunnen we de jaloezie en het misgunnen stukje bij beetje de wereld uit helpen, terwijl je tegelijkertijd jezelf ruimte voor groei geeft. Win-win, toch?

 

3. Vrouwen zijn van nature kwetsbaarder – en dat is OKAY!

Ergens in onze collectieve geschiedenis hebben we besloten dat kwetsbaar zijn een teken van zwakte is. Vrouwen zouden idealiter net als mannen moeten zijn op het gebied van emoties en gevoelens. Zo min mogelijk van jezelf laten zien betekent dat ze je niet kunnen raken.
Maar hoe mooi is het om geraakt te kunnen worden? Door een mooi verhaal of een schattige kitten of het verlies van een dierbare – wist je dat huilen fysiek goed voor je is? Ik vind het retestoer als je in de harde wereld waarin we leven openlijk je zachte zelf durft te zijn. Niet dat je als een hoopje emoties door het leven moet gaan, maar wel dat je open staat voor al het moois wat er om ons heen te zien is. Gebruik het als inspiratie!

Ik geloof dat het tijd wordt dat wij vrouwen elkaar meer gaan waarderen, steunen en aanmoedigen. Dat we besluiten dat we allemaal on the same team zijn, omdat we allemaal uiteindelijk hetzelfde willen: de wereld mooier maken dan ‘ie nu is. Ik geloof dat wij dat kunnen. Samen. Dus laten we er zijn voor elkaar!

Save