fbpx

Je hebt de knoop doorgehakt, je gaat een online programma maken! Maar nu komt meteen de eerste vraag naar boven: waar maak je een online programma eigenlijk in? Zet je de informatie op jouw eigen website, heb je een LMS of membership plugin nodig, geef je een cursus via Instagram of moet je een abonnement nemen op een software waar je jouw online programma in maakt? In dit artikel leg ik je uit welke opties er allemaal zijn en vertel ik je met welke software jij het beste jouw online programma kan maken. Kun jij je daarna weer lekker focussen op de inhoud ūüėȬ†

P.S. Ik heb het in dit artikel meestal over een online programma, maar dit wordt ook wel online training, online cursus, e-learning of e-course genoemd, die je in een online lesomgeving of online academie zet. Het komt allemaal op hetzelfde neer; een online omgeving waar jij als kennisondernemer iets aan jouw klanten (studenten) leert.

  In het kort zijn er 3 verschillende platformen waar je jouw online programma in kunt maken;

  • Een Learning Management Systeem (kant en klaar pakket)
  • Een eigen platform, zoals WordPress
  • Instagram

  Jouw criteria

  Voordat ik deze drie opties (en alle keuzes die je binnen die opties weer moet maken) ga bespreken is het belangrijk om eerst na te denken over wat je eigenlijk nodig hebt. Wat zijn jouw criteria voor jouw online academie? Wat voor jou de beste optie is ligt namelijk voor een groot deel aan jouw persoonlijke situatie.

  Denk hiervoor na over de volgende punten;

  • Wat is je budget?
  • Waar zit je doelgroep?
  • Hoe leuk vind je het om met de techniek aan de slag te gaan?
  • Hoe belangrijk vind je de looks van jouw online programma? (Hint: BELANGRIJK! I hope)
  • Hoeveel wil je zelf kunnen aanpassen?
  • Met welke software werk je nu al? Heb je bijvoorbeeld al een website in WordPress?
  • Wil je de content laten drippen (er komt dan bijvoorbeeld elke week een nieuwe les online)
  • Wil je alles kunnen automatiseren?
  • Wil je een quiz kunnen toevoegen?
  • Wil je gamification inzetten?
  • Wil je een community/forum in je online omgeving?
  • Wil je jouw klanten de mogelijkheid geven om met iDeal/Bancontact te laten betalen?¬†
  • Wil je √©√©n of meerdere online programma¬īs aanbieden?
  • Hoeveel klanten/studenten verwacht je?

  Learning Management Systeem

  Er bestaan veel Learning Management Systems, oftewel leermanagementsystemen, om jouw programma in te maken. Dit is een fancy woord voor software (een computerprogramma) om jouw cursus in te maken. Hierbij hoef je zelf niet na te denken over de techniek, maar de kosten zijn vaak hoog en je hebt weinig flexibiliteit.

  Voordelen

  P

  Vrijwel geen technische kennis nodig

  P

  Snel aan de slag

  P

  Updates, back-ups etc. worden door hen gedaan

  Nadelen

  O

  Het is niet jouw eigen platform

  O

  Hoge(re) maandelijkse kosten

  O

  Je kunt weinig aanpassen qua lay-out

  De 3 geheimen van een succesvol online programma

  Je speelt al een tijdje met het idee. Een online programma. Het lijkt je heerlijk om met al jouw idee√ęn aan de slag te gaan en locatieonafhankelijk te kunnen werken. Vrijheid!¬†Maar hoe maak je een online programma? Heb je wel genoeg kennis en ervaring? En hoe ga je het verkopen? Dat ontdek je in dit gratis webinar. Meld je nu aan >>¬†

  LMS criteria

  Er zijn honderden leermanagementsystemen, maar ik zet de belangrijkste van dit moment voor je op een rijtje. De punten waar ik bij deze leermanagementsystemen naar zal kijken zijn:

  Prijs
  Uiteraard is de prijs van het leermanagementsysteem een belangrijk punt bij het kiezen van het systeem

  Kosten per gebruiker 
  Voor sommige leermanagementsystemen betaal je per maand of per jaar, bij andere betaal je per gebruiker.  

  Videohosting
  Is er een optie om jouw video¬īs in het LMS zelf te hosten of moet je dit bij een externe partij, zoals vimeo of youtube doen?

  E-mailmarketing
  Wanneer jouw klanten door het online programma gaan is het fijn als ze af en toe een motiverende mail ontvangen. Zit deze optie in het LMS of moet je hier andere software voor gebruiken?

  Standaard iDeal/Bancontact integratie
  Het probleem met veel van deze software is dat het gemaakt is door Amerikaanse bedrijven en er daarom enkel betalingen met creditcard en paypal geaccepteert worden. Heb je Nederlandse klanten, dan wil je waarschijnlijk dat ze met iDeal (of Bancontact in Belgi√ę) kunnen betalen.

  Nederlands of buitenlands bedrijf
  Voor dezelfde reden als hierboven, maar ook zodat je technische hulp in het Nederlands kunt krijgen, mocht je dat fijner vinden. En om onze mede-ondernemers in Nederland te steunen uiteraard!

  Content dripping
  Om jouw klant niet te overweldigen kan het helpen om jouw content les voor les online te laten komen, dit heet content dripping. Jouw klant heeft dan niet direct toegang tot alle modules en lessen, maar er komt bijvoorbeeld automatisch elke week 1 module vrij. 

  Commissie afdragen
  Bij sommige aanbieders moet je een commissie afdragen per sale. 

  Community/forum
  Zit er standaard een community gedeelte in het LMS of moet je hier bijvoorbeeld een aparte Facebook groep voor aanmaken?

  Voortgang studenten
  Het is handig om te kunnen zien waar jouw studenten in het programma zijn. Zo kun je zien waar jouw studenten vastlopen, maar het is ook voor jouw klanten fijn om te zien waar ze de vorige keer gebleven waren. 

  Comments onder les plaatsen
  Jouw klanten kunnen dan onder de les hun huiswerk delen of vragen stellen. 

  Huiswerk uploaden
  In plaats van het huiswerk in een comment te plaatsen wil je misschien dat jouw klanten dit privé ergens met jou kunnen delen. 

  Quiz & test
  Een quiz is een leuke manier om de interactie aan te gaan en voor jouw klant een mogelijkheid om te teste of ze de module goed heeft begrepen. 

  Prettiness
  Het oog wil ook wat, am I right? Ziet het LMS er mooi uit?

  Membership
  Naast jouw online programma wil je misschien ook een membership aanbieden. Super fijn als je dat allemaal in één tool kunt vinden.

  De belangrijkste LMSen

  Kajabi

  Kajabi is hot & sexy (als je het mij vraagt). Dit is zeker een interessante optie om eens naar te kijken, vooral als je nog helemaal niets online hebt staan. Ze bieden namelijk een totaalpakket aan met een website, landingspagina¬īs, sales pagina¬īs, membership site, quizzen, funnels en e-mailautomations. Het is echt een all-in-one platform.¬†

  Prijs: Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan, wat misschien niet heel aantrekkelijk is als je net online begint… Maar als je serieus bent denk ik dat het het geld zeker waard is. Abonnementen beginnen vanaf¬†$149 per maand. Je krijgt 20% korting als je per jaar betaalt, wat neerkomt op¬†$1428 (zo¬īn 1230 euro).

  Website: https://kajabi.com

  Trial: Ja, 14 dagen

  P

  Videohosting

  P

  E-mailmarketing

  P

  Content dripping

  P

  Community

  P

  Voortgang studenten

  P

  Quiz

  P

  Membership

  u

  Comments onder een les

  O

  Standaard iDeal/Bancontact integratie

  The Huddle

  Deze software van de mannen van IMU heb ik 2 jaar lang gebruikt voor de Zakenmeisje Members¬īClub (de membershipsite die ik 2 jaar heb gehad). Dit is ook het platform waar ik mijn online programma ¬īKickstart Your Business¬ī op ben begonnen en het eerste jaar gebruikte.¬†

  Ben je niet zo technisch of heb je geen zin om je met de vormgeving bezig te houden, dan is dit een fijne software om snel mee te beginnen. Zelf ben ik na 2 jaar gestopt en overgegaan op WordPress met het Divi thema omdat ik niet alle functionaliteiten van the Huddle meer nodig had én meer flexibiliteit qua vormgeving wilde hebben. Ook miste ik analytics om te zien wat mijn klanten precies deden. 

  Prijs: The Huddle ligt rond dezelfde prijs als Kajabi, hier betaal je namelijk 97 euro per maand of 950 euro per jaar. Behoorlijk prijzig als je ziet wat je bij Kajabi allemaal extra krijgt. 

  Website: www.thehuddle.nl

  Trial: Nee (wel 14 dagen niet goed, geld terug garantie)

  P

  Nederlands bedrijf

  P

  Content dripping

  P

  Community

  P

  Membership

  P

  Quiz

  P

  Gamification

  O

  Videohosting

  O

  Voortgang studenten (studenten kunnen dit zelf wel zien, maar jij hebt hier geen inzicht in)

  O

  Comments onder een les

  O

  Prettiness

  O

  Standaard iDeal/Bancontact integratie - je moet zelf een betaalpagina maken en de betaling regelen Dit kan wel eenvoudig met Plug&Pay, een ander product van ze.

  Teachable

  Op Teachable kun je makkelijk een online programma maken, maar het mist wel wat functionaliteiten die andere LMS wel hebben. 

  Prijs: Dit LMS is aanzienlijk goedkoper dan Kajabi en the Huddle en er is zelfs een gratis plan! Bij het gratis plan betaal je per student $1 + 10% van de omzet. Heb je dus maar weinig studenten en is jouw online programma goedkoop, dan kan dit een interessante optie zijn. 

  Denk je heel veel studenten te krijgen of verkoop je jouw programma voor een hoge prijs, dan is een abonnement waarschijnlijk interessanter. Deze starten vanaf $39 per maand of $348 per jaar. Wil je echter quizzen (met score) en analytics toevoegen en het design aan kunnen passen dan moet je een duurder plan nemen, waarbij je $79 per maand betaalt (nog steeds een stuk goedkoper).

  Website: https://teachable.com

  Trial: Ja, je kunt het uitproberen met het gratis plan dat ze aanbieden. 

  P

  Content dripping

  P

  Quiz

  P

  E-mailmarketing

  P

  Affiliate marketing

  u

  Comments onder een les

  u

  Community

  O

  5% transaction fees bij het goedkoopste abonnement

  O

  Membership

  O

  Standaard iDeal/Bancontact integratie

  A new spring

  aNewSpring¬†is een Nederlands bedrijf en richt zich echt op opleiders. Ze bieden redelijk veel oplossingen en zijn heel erg gericht op de leerervaring, zodat jouw studenten/klanten slimmer leren. Nadeel? Het ziet er niet heel sexy uit…

  Prijs: Bij aNewSpring betaal je 15 euro per deelnemer per jaar. Wanneer je onder de 65 klanten per jaar hebt is dit voordeliger dan the Huddle & Kajabi, maar daarboven wordt het een stuk duurder. Geef je jouw klanten lifetime toegang dan lopen de kosten steeds hoger op. Denk, voordat je hiermee begint, dus goed na over de toekomst. Zonde als je na een tijdje moet overstappen. 

  Website: www.anewspring.nl

  Trial: Ja, je kunt het 30 dagen gratis proberen. 

  P

  Nederlands bedrijf

  P

  Quizzen

  P

  MemoTrainer retentietraining

  P

  Webinars

  P

  Voortgang studenten

  P

  Huiswerk uploaden

  P

  App

  P

  Content dripping

  P

  Community

  O

  Prettiness

  O

  Membership

  Andere LMSen

  Naast deze 4 LMSen zijn er nog veel meer, zoals; 

  Eigen systeem

  In plaats van een kant en klaar pakket te kopen en jouw online programma daar te hosten kun je er ook voor kiezen om zélf iets te bouwen. Klinkt moeilijker dan het is. Heb je nu bijvoorbeeld al zelf jouw website in WordPress gemaakt, dan kun je hier ook prima zelf een online programma in maken. Je hebt dan alleen een (of meerdere) extra plugin nodig. 

  Voordelen

  P

  Goedkoop

  P

  Volledige vrijheid in hoe het eruit komt te zien

  P

  Je kunt het op elk moment zelf aanpassen

  P

  Eigen platform in jouw eigen beheer

  P

  Mooie eigen url

  Nadelen

  O

  Je moet zelf de hosting regelen (maar dit is binnen 5 minuten gedaan)

  O

  Enige technische kennis voor nodig

  Plugin criteria

  Ook qua plugins zijn er weer honderden te vinden en zal ik de meest populaire voor je op een rijtje zetten. Net als bij het leermanagementsysteem kijk ik hier naar; prijs, iDeal/Bancontact integratie, Nederlands of buitenlands bedrijf, content dripping, community, voortgang studenten, comments, huiswerk uploaden, quiz, prettiness & membership. 

  Verder kijk ik ook naar de mogelijkheid om meerdere online programma¬īs met deze ene plugin te maken. Soms is dit namelijk niet mogelijk.¬†

  Membership plugin of LMS plugin?

  Het is goed om je te realiseren dat er twee soorten plugins zijn waar je voor kunt gaan: de membership plugin en de LMS plugin. Over het algemeen zijn membership plugins vooral ontworpen om de content op jouw website (membership site) te beschermen, zodat niet-members er niet bij kunnen, en zijn LMS plugins ontworpen om de ervaring van jouw student beter te maken, zodat ze beter en sneller kan leren.  

  Afhankelijk van jouw wensen heb je een membership of een LMS plugin nodig, of een combinatie van deze twee. Eventueel kun je deze ook nog aanvullen met andere plugins. Dat is het mooie aan WordPress, vrijwel overal is een plugin voor te vinden. Dus mis je iets, dan kun je dit met een extra plugin vaak nog toevoegen.  

  Wat doet een Membership plugin?

  =

  Beschermt jouw content

  =

  Beschermt jouw mediabestanden (zoals online werkboeken)

  =

  Ontvangt betalingen

  =

  Maakt gebruikers aan

  =

  Automatiseert het hele aanmeldproces

  =

  Maakt het mogelijk om meerdere levels te hebben

  =

  Maakt het mogelijk om content te ¬īdrippen¬ī

  =

  Heeft vaak integraties voor forums etc.

  Wat doet een LMS plugin?

  =

  Beschermt jouw content

  =

  Biedt structuur; zorgt ervoor dat je modules en lessen kunt aanmaken

  =

  Quiz toevoegen

  =

  Voortgang student bijhouden

  =

  Meerdere online programma¬īs op 1 website

  =

  Sommigen maken het mogelijk om content te ¬īdrippen¬ī

  =

  Sommigen maken het mogelijk om te registeren

  =

  Sommigen maken het mogelijk om te betalen

  De populairste membership plugins

  ActiveMember360

  ActiveMember360 is de plugin die ik zelf gebruik voor mijn online programma¬īs en wat ik ook aan mijn klanten leer. Ik vind deze plugin fantastisch! Ik heb hem gekozen omdat dit precies was wat ik zocht √©n hij perfect samenwerkt met ActiveCampaign, het programma dat ik gebruik voor e-mailmarketing en al jaren verliefd op ben.¬†

  Prijs: $27 per maand of $270 per jaar
  Website: https://activemember360.com
  Trial: Ja

  P

  Meerdere programma¬īs

  P

  Aanmelding makkelijk te automatiseren met ActiveCampaign

  P

  Membership

  O

  Community - integratie met BBPress mogelijk

  O

  Content dripping - al is hier wel een omweg voor d.m.v. een automation en tags in ActiveCampaign

  Wishlist Member

  Toen ik in 2014 mijn allereerste online programma maakte deed ik dit met Wishlist Member. Dit was namelijk de tool die ik andere ondernemers zag gebruiken. Logisch, want jaren geleden was Wishlist Member koploper. Inmiddels zijn er veel meer LMSen en plugins bijgekomen die hetzelfde doen en, naar mijn idee, beter zijn. Het grootste probleem met Wishlist Member is dat het een steile leercurve heeft. Als je niet van de technische kant houdt dan is deze plugin dus niet voor jou. 

  Prijs: Het fijne aan Wishlist Member is dat je de plugin maar 1x hoeft aan te schaffen en dus niet aan maandelijks terugkerende kosten vastzit. Je betaalt $197 voor 1 website en $297 als je de plugin op meerdere websites wil gebruiken. 

  Website: https://member.wishlistproducts.com

  Trial: Nee, maar is wel een 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

  P

  Meerdere programma¬īs

  P

  Membership

  P

  Content drippen

  O

  Je moet zelf de hosting regelen

  O

  Standaard iDeal/Bancontact integratie

  Restrict Content (gratis versie)

  Restrict Content is een hele simpele gratis plugin die eigenlijk maar 1 ding doet: jouw content beveiligen. Er is ook een betaalde versie van, waar je iets meer dingen mee kunt doen. 

  Prijs: gratis

  Website: https://nl.wordpress.org/plugins/restrict-content

  Trial: n.v.t.

  P

  Content beveiligen

  O

  De plugin doet maar 1 ding

  Andere Membership plugins

  De populairste LMS plugins

  Learndash

  Learndash is de meest populaire LMS plugin voor WordPress en wordt door veel bedrijven gebruikt. 

  Prijs: Vanaf $159 per jaar voor 1 site

  Website: www.learndash.com

  Trial: Nee, maar er is wel een 30 niet goed, geld terug garantie

  P

  Community

  P

  Content dripping

  P

  Quizzen

  P

  Membership

  LifterLMS

  LifterLMS is nog een populaire plugin.

  Prijs: met $299 per jaar is deze een stuk duurder dan LearnDash

  Website: https://lifterlms.com

  Trial: Ja, maar hij is niet helemaal gratis. Je betaalt $1 voor de eerste 30 dagen

  P

  Quizzen

  P

  Content dripping

  P

  Community

  P

  Membership

  P

  Voortgang studenten

  Sensei

  Sensei is een gratis plugin die je kunt gebruiken als je met Woocommerce werkt. Eerst was dit een betaalde plugin, maar de plugin is in 2en gedeeld en nu heb je de gratis versie, Sensei, en de betaalde versie, Woocommerce Paid Courses. 

  P

  Quizzen

  P

  Structuur aanbrengen

  Andere LMS plugins

  Instagram

  Last but not least (of wel?): de Instagram cursus. Sinds 2018 is de Instagram cursus flink in opkomst. Je opent een privé account en plaatst hier gedurende 5 á 10 dagen content op die alleen deelnemers kunnen zien.

  Het is laagdrempelig en HOT, maar is dit de beste optie voor jouw programma?

  Voordelen

  P

  Laagdrempelig

  P

  Gratis

  Nadelen

  O

  Het is niet jouw eigen platform

  O

  Het kost je enorm veel werk! Elke keer weer...

  O

  Maximaal aantal stories en 15 sec. per story

  O

  Niet geschikt voor een transformatie programma

  O

  Het is niet (geheel) te automatiseren

  O

  Lage bedragen = heel veel deelnemers nodig

  Je kunt Instagram zeker voor jouw online programma gebruiken, maar zoals je ziet heeft dit lang niet de functionaliteiten die een leermanagementsysteem of LMS plugin heeft. Voor een echt diepgaand online programma dat je de komende jaren wil blijven verkopen zou ik het dus niet snel aanraden. Voor een pilot versie van jouw online programma of als bijvoorbeeld tripwire kan het wél interessant zijn. 

  Beste optie

  Zoals ik eerder al schreef: wat voor jou de beste optie is ligt helemaal aan jouw persoonlijke wensen, eisen en wat je met jouw online programma wil doen.

  Heb je jouw website niet zelf gemaakt, werk je niet in WordPress en wil je snel&eenvoudig iets online zetten en maakt het design je niet heel veel uit? Kies dan voor een LMS. 

  Moet je ook nog een website, sales page en funnel maken en jouw e-maillijst starten? Dan is een all-in-one oplossing, zoals Kajabi misschien wel iets voor jou. 

  Houd jij er juist van om lekker aan jouw website te sleutelen? Heb je deze zelf in WordPress gemaakt? Heb je al een e-maillijst, opt-in pages en funnel staan? En vind je het belangrijk om totale vrijheid te hebben? Kies er dan voor om zelf jouw online academie te bouwen en ga voor WordPress met een Membership en/of LMS plugin. 

  Wat gebruik ik? Ik wilde graag een eigen platform waar ik altijd zelf controle over heb en de meeste flexibiliteit heb. Daarom bouw ik mijn online programma¬īs in WordPress met het Divi thema en o.a. de ActiveMember360 plugin.¬†

  Wil je leren hoe jij dit ook kan doen? Doe dan mee met Kickstart Your Course, waarin je in 30 dagen jouw eerste online programma maakt & verkoopt! 

  Tijd voor actie!

  Het is tijd om de knoop door te hakken. Natuurlijk is het belangrijk om goed over deze keuze na te denken, maar hoe sneller je deze keuze maakt, hoe sneller jouw programma online staat. Met welke software ga jij jouw online programma maken?