fbpx

Heel lang dacht ik dat ik een goede ondernemer was als ik 24/7 productief was. Totdat ik kokhalzend achter mijn laptop zat. Elke keer dat er een mailtje binnenkwam, schrok ik alleen al van het geluid. Een week vakantie, daar vond ik geen reet aan. De eerste drie dagen was ik zo moe dat ik alleen maar wilde slapen en net wanneer het leuk begon te worden was het al afgelopen. Eerlijk: met een workaholic op vakantie gaan is allesbehalve leuk, maar toch wilde ik er even tussenuit.

Op social media begon het me ineens op te vallen dat ondernemers die ik volgde zo blij waren met de vrijheid die ze hadden. Twee keer per jaar naar Ibiza en ook in de weekenden vrij om leuke dingen te doen. Wanneer was de laatste keer dat ik even weg was geweest? Hoelang was het geleden dat ik spontaan iets leuks had gedaan met familie en/of vrienden? Hoe vaker ik gezellige beelden voorbij zag komen, hoe meer ik begon te beseffen dat ik iets niet goed deed.

Hoeveel weken geleden had ik voor het laatst een dag vrij genomen? Ik kon het me niet eens meer herinneren. Waar was mijn gevoel van vrijheid?

 

screen-shot-2017-09-29-at-16-40-29

De passie was er nog steeds, maar mijn lichaam was moe en op sommige dagen wilde ik eigenlijk alleen nog maar niks doen. Ik voelde aan alles dat ik iets zou moeten veranderen, anders zou ik dit werk niet lang meer volhouden. Er was alleen één probleem: als ik minder zou gaan werken zouden mijn inkomsten ook dalen. Kon ik dat wel tegenover mezelf verantwoorden?

Ik besloot dat mijn gezondheid voorging en nam ontslag bij een van mijn grootste opdrachtgevers; een uitgeverij waarvoor ik al 6 jaar als freelancer werkte. Elke maand garandeerden zij me van meerdere opdrachten, maar het waren manuscripten die zoveel tijd kostten dat ik telkens in de knoop kwam met andere opdrachten, die makkelijker waren en die ik sneller af had. Met een beetje pijn in mijn buik mailde ik dat ik ging stoppen en nadat ik de laatste opdracht had ingeleverd voelde ik aan mijn lichaam en rustigere hoofd dat dit de beste beslissing was. En dat financiële gat dat het veroorzaakte, bleek ik goed op te kunnen vangen met één opdracht erbij per maand voor een andere opdrachtgever.

Toen wist ik het zeker: ik wil eindelijk de vrijheid gaan ontdekken, want ik weet dat ondernemen veel te leuk is om er niet van te genieten. Ik probeer nog maar 5 dagen per week te werken en als ik vrij ben voel ik me al iets minder schuldig. Misschien dat ik op mijn volgende vakantie zelfs mijn laptop thuislaat. Tenminste, dat is mijn bedoeling. 😉

Op welke manier probeer jij te ontspannen?

Save

Save

Save