fbpx

Twee jaar geleden begon het idee te borrelen. Wat als wij, ik en mijn vriend Thijs, onze levens hier zouden opzeggen en gaan ondernemen in het buitenland. Thijs had al twee goedlopende bedrijven. Zelf was ik bezig met het opzetten van online travel magazine Story of my World, maar werkte daarnaast ook nog voor een baas. We hadden beide totáál geen idee hoe we dit het beste aan zouden kunnen pakken, maar we besloten het maar gewoon te doen. Een methode waar ik zelf overigens heilig in geloof. Na zo’n anderhalf jaar on the road als werkende nomade denk ik dat ik een redelijk goed beeld heb van alle voordelen die me zo aanspreken aan deze levensstijl, die ik niet meer van plan ben los te laten. Maar natuurlijk elk voordeel heeft ook z’n nadeel.

 

alex malone digital nomad in bali

 

Vakantie vibes vs office of the day

De “office of the day” is de ene dag nog vetter, mooier, fijner als de andere. Hoe vet is het om met uitzicht op de zee en vanuit hotspots je werk te doen? Eén van mijn persoonlijke favorieten was “mijn tijdelijke kantoor” die uitkeek op de rijstvelden vlak bij Ubud. Ondertussen zipte ik aan mijn smoothy en voelde ik langzaam de stralen van de zon sterker worden in mijn rug. Totale focus had ik om toch zeker een uur of zes weg te knallen.

Omdat ik vroeg begon betekende dit dat ik rond de middag al klaar was om leuke dingen te gaan doen. Perfect day at the office dus!

Maar soms nemen de vakantie vibes het over en dan is het erg lastig concentreren. Ken je dat gevoel dat je bijvoorbeeld minder goed thuis kunt werken dan op kantoor? Je hersenen zijn geconditioneerd: werken doe je op kantoor, chillen doe je thuis op de bank. Het werkt goed om daarom, als je thuis werkt, een apart kantoor in te richten als werkplek. Dit gevoel kun je vergelijken met werken op het strand, in een cafe, of überhaupt op een plek waar de zon fijn schijnt en jij hele andere dingen aan je hoofd hebt dan je to do list. Gedachten dwalen af naar zwemmen in de zee, ijsjes of het ontdekken van de plek waar ik ben. Leuke dingen doen, dat wil ik dan! Herkenbaar? 

 

alex malone

 

Hoe krijg je de vakantie vibes onder controle?

In het begin had ik hier best moeite mee. Het conditioneren van je eigen gedrag. Maar er zijn wel een aantal manieren. Voor mij werkte dit:

  • Geef toe aan je vakantie vibes. Wil jij zwemmen in de zee, een ijsje of lekker op ontdekkingstocht? Doe dat dan. Hang er een tijd aan vast en begin vervolgens alsnog met je werk.
  • Voordat je toegeeft aan die vakantie vibe, maak een short list van 3-5 dingen die je bij terugkomst af gaat maken.
  • De omgedraaide volgorde kan overigens ook! Werk de top to do’s af en beloon jezelf met leuke dingen. Voor mij werkte deze methode minder, want ik bleef wegdromen. Anderen zweren juist bij deze methode, omdat ze niet meer in de werk flow komen als ze eruit zijn geweest. Whatever works!
  • Ruil tijd voor tijd. Als je nu zin hebt om te zwemmen en van deze prachtige dag te genieten. Doe dat dan lekker! Maar kijk dan of je in de avond tijd kunt vrij maken om alsnog stappen te maken.
  • Laatste tip: soms zitten er dagen bij dat de vakantie vibes je agenda volledig overnemen. Wees niet te streng voor jezelf en kijk hoe je op andere manieren waarde kunt toevoegen aan je werk. Bijvoorbeeld; soms zou ik een hele dag moeten editen, reageren op mails, new business binnen halen, administratie doen etc. Maar als dat nou gewoon even niet lukt dan zijn er andere dingen die zelfs met vakantie vibes wel lukken, zoals; een nieuwe blogpost maken over de plaats waar ik ben, foto’s schieten voor (social) media, of gewoon lekker struinen en nadenken over één uitdaging waar je nog iets mee moet. Wedden dat je geïnspireerd raakt en aan het einde van de dag toch gewerkt hebt, zonder dat het zo voelt?!

 

alex malone in sydney aan het kayakken

Tijd zones vs geen tijdsverspilling

Het grootste voordeel van werkend op reis zijn vind ik dat je al je tijd kunt besteden aan hetgeen waar jij mee bezig bent. Geen afleiding van meetings, collega’s, belletjes etc. Je hebt totale focus op jouw doelen en in mijn geval zorgde dat er voor dat mijn bedrijf en projecten stapsgewijs groei lieten zien. Zo’n voldaan gevoel gaf dat! In Nederland lijkt het een stuk langzamer te gaan omdat je daar sociale verplichtingen hebt en die kosten nou eenmaal tijd.

Het klinkt misschien egoistisch, maar ik ga het toch zeggen: ik vond het heerlijk om alle tijd die ik had te besteden aan mij.

Aan wat ik wil en aan wat ik wil bereiken. Zo dat is eruit! Volgens mij is dit echt een onpopulair, maar herkenbaar gevoel als ondernemer.

Sinds ik terug in Nederland aan het ondernemen ben (overigens nog wel voor internationale klanten. Ik zie mezelf dus nog steeds als digital nomad maar dan in een andere vorm. Daarover een andere keer meer!) lukt het me overigens wel om die focus heel erg op mezelf te houden. Een groot deel van focus is nee zeggen. Zowel zakelijk als privé. Nee zeggen is in het buitenland veel minder belangrijk. Er is immers niemand die iets van je wilt. Voor mij was het essentieel om dit in het buitenland te beseffen. Nu kan ik het veel beter toepassen in Nederland. Daarbij lijkt het ook alsof mensen er meer begrip voor hebben gekregen, omdat ik iets toepas wat ik in het buitenland heb geleerd. “Knap dat je dat zo volhoudt” zeggen ze dan.

Terwijl diezelfde mensen voordat ik weg ging al met hun agenda op schoot zaten om een volgende date te plannen terwijl ik nog met ze aan tafel zat.

Nu doen mensen dat niet meer, omdat ik duidelijk heb gezegd dat ik niet meer dan één week vooruit plan. Deze manier van plannen houdt mijn agenda en dus mijn hoofd leeg, maar ook mijn dagen flexibel! Er is namelijk altijd ruimte om MIJN keuzes te maken en last-minute beslissingen te nemen. Net als op reis.

 

alex malone

 

Als digital nomad hoef je daar dus allemaal niet over na te denken. Je hebt veel meer tijd voor jezelf en kunt die vrij invullen. Maar er is wel weer iets anders waar je rekening mee moet houden. Tenminste als je met klanten werkt vanuit andere landen. Zo werkten wij in Bali bijvoorbeeld voor een project in Nederland, uit Australië en ik was bezig met een new business klus in de USA. En zo werkte ik dus in vier (!!) verschillende tijd zones. Tijd zones hebben ook weer zo hun eigen voordelen. Vooral toen we in Australië werkten.

We liepen namelijk voor op de rest van de wereld. En zo konden we deadlines niet alleen halen, maar een dag te vroeg zijn (of we hadden een dag extra om hem precies op tijd te halen).

 

Maar die tijd zones konden ook echt behoorlijk lastig zijn. Zo waren we bijvoorbeeld voor een klus in Nederland aan het werken in Australië. Het tijdsverschil was soms 10 uur. En dat maakt de mogelijkheden voor calls soms lastig. Je zult op dit soort momenten ook merken dat sommige organisaties of klanten toch nog niet zo ruimdenkend zijn als ze willen. Ook al wil jij opstaan wanneer je eigenlijk zou moeten slapen om zo tegemoet te komen, aan je klant is het allemaal moeilijk moeilijk aan de andere kant van de lijn.

Wij merkten door tijdsverschil dat er gewoon nog steeds heel veel klanten zijn die face-2-face contact belangrijk vinden en het fijn vinden om in een redelijk conservatieve werkmodus verder te gaan.

Ben je serieus in het aannemen van een nieuwe digital nomad lifestyle? Dan zul je er over na moeten denken hoe je het WEL kunt laten werken met deze klanten of neem je afscheid van ze en zoek je naar andere klussen die wel om kunnen gaan met flexibel, internationaal en remote werken.

 

alex malone in sydney als digital nomad

Onzekerheid vs internationale kansen

Dit is denk ik mijn lievelingsvoordeel. Internationale kansen! En echt, er liggen er veel. Nog nooit heb ik zo vaak nee moeten zeggen tegen nieuwe klussen als in het buitenland. Ik heb een theorie hiervoor. Ik denk dat het komt omdat je per definitie al interessanter bent. Als je op een netwerkborrel in Nederland staat te kletsen dan ben je, waarschijnlijk net zoals je gesprekspartner, een ondernemer in Nederland. In het buitenland ben je die ondernemer uit Nederland die alles heeft opgezegd om een avontuur en droom achterna te jagen. Kijk, dat opent deuren!

Buitenom dat mensen ontzettend geïnteresseerd zijn in jouw verhaal, willen ze ook graag hun verhaal bij jou kwijt. En zo kun je dus goed bekijken of er mogelijkheden in het verschiet liggen voor jullie samen. Nooit had ik gedacht dat ik voor een groot bureau in Australië mocht werken, dat we een klus konden oppakken voor een Australisch realestate bedrijf, voor een internationaal modellenbureau gevestigd in Bali, voor verschillende Balinese travel bedrijven, dat we content zouden mogen maken voor een travel app in Sydney en dat we een samenwerking aan zouden gaan met Holden. Verder hebben we sinds onze trip zakelijke connecties opgedaan in Singapore, Nieuw Zeeland en Dubai.

En last but not least, op al deze plekken hebben we andere digital nomads leren kennen. Ons netwerk reikt daardoor ver en wijd. Niet alleen qua kilometers, maar ook qua kwaliteiten. Ik probeer in mijn klussen vaak te kijken naar of ik andere internationale freelancers kan betrekken bij een project. Je wilt toch het beste voor je klant?

Doordat mijn keuze zo breed is kan ik zorgen dat ik een samenwerking aanga die inderdaad het beste resultaat voor mijn klant is.

 

alex en vriend

Super leuk dus om de hele wereld als je speelveld te hebben, maar als je voor de zoveelste keer weer op een nieuwe plek begint weet je eigenlijk nagenoeg niks. Werk cultuur, behoeften, waar kun je iets toevoegen, hoe leer je mensen kennen en natuurlijk de hamvraag: kan ik hier geld verdienen en in welke termijn?

Als mensen het hebben over freelance hoor je vaak de volgende clichés als grote voor- en nadeel. Voordeel: vrijheid. Nadeel: onzekerheid. Doe dit in het kwadraat en je hebt het grootste voor- en nadeel van de digital nomad lifestyle. Hoe kun je die onzekerheid enigszins wegnemen?

Nou laat ik er nog maar een cliché tegenaan gooien: geloof in je eigen kracht en ga op pad!

Kijk rond, praat met mensen, stel vragen, wees nieuwsgierig en geef jezelf de tijd om een land/ stad/ regio te leren kennen. Kansen en inzichten komen vanzelf, maar niet als je te gefocust bent op dat je moet presteren. Dit was één van de grootste fouten die wijzelf hebben gemaakt toen we op onze eerste bestemming aankwamen. Maar daar over volgende keer meer!

In de volgende blog zal ik overigens ook ingaan op sites en tools die je kunnen helpen om een bepaalde bestemming van te voren al beter te leren kennen en hoe je online alvast kunt beginnen met een netwerk opbouwen en eventuele klussen te vinden. Dit zijn namelijk key dingen die er voor zorgen dat je iets van die onzekerheid weg kunt nemen. Zelf vind ik het fijn om iets van angst te voelen, want even een laatste cliche dan? – if your dreams don’t scare you, they aren’t big enough!

 

Volg me ook op Instagram en Linkedin om meer te lezen over mijn digital nomad avontuur.

 

Save

Save

Save