fbpx

Wil jij graag gaan bloggen? Dan is dit artikel voor jou. Pak je notitieboekje er maar vast bij!

Het begint natuurlijk allemaal bij het bedenken van een niche/onderwerp (waar wil je over schrijven en waarin kan jij je onderscheiden van andere bloggers?), het claimen van een domeinnaam, URL en sociale media accounts, het gebruiken en/of installeren van een platform (ik raad hiervoor iedereen WordPress aan) en uiteindelijk het schrijven en publiceren van artikelen. Meer informatie en een uitgebreide stappenplan over hoe je een blog begint en WordPress installeert lees je hier.

 

download-de-lijst-met-25-must-have-plugins

 

En dan? Je hebt een onderwerp, een website en langzaam verschijnen de artikelen. Hoe zorg je dan dat je blog gevonden wordt, de artikelen worden gelezen en verder kan groeien als blogger? Ik geef je enkele tips!

 

 

1.    Content is key

Je kunt nog zoveel en vaak je blog promoten, maar als de content niet interessant is voor je doelgroep dan zullen ze niet zo snel je blog nogmaals bezoeken. De artikelen moeten waardevol zijn, lezers moeten er iets aan hebben. Een aantal tips voor content:

  • Schrijf artikelen die je zelf ook zou lezen.
  • Breng structuur aan op je blog. Maak een schema, wanneer verschijnt wat. Publiceer bijvoorbeeld rubrieken op vaste dagen. Zo weten volgers wanneer ze hun favoriete rubriek of artikel kunnen verwachten.
  • Laat je inspireren door andere blogs of websites, maar kopieer nooit. Geef er altijd een eigen draai aan!

 

2.    Gebruik sociale media

Maak gebruik van verschillende sociale media kanalen om mensen op de hoogte te brengen van je blog en de nieuwe artikelen. De meeste bezoekers komen op mijn blog terecht door sociale media. Facebook is daarin de koploper. Je hoeft echt niet op alle sociale media actief te zijn. Kies de kanalen waar jouw doelgroep zit en/of waar je zelf het meest actief op kan zijn. Daarnaast heb je op Facebook ook een hoop groepen waar je lid van kan worden. Hier kan je nieuwe artikelen delen. Een aantal voorbeelden:

Een ander platform om in gedachte te houden is Bloglovin. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het gevoel heb dat dit platform steeds minder gebruikt wordt, maar toch komen er nog steeds veel van mijn bezoekers op mijn blog via dit platform. Wat is het precies? Via Bloglovin kan je al jouw favoriete blogs volgen. Zodra zij een nieuw artikel hebben gepubliceerd, komt dit automatisch tevoorschijn in je Bloglovin feed. Zo hoef je niet elke dag je lijstje blogs na te gaan om te kijken of ze al iets nieuws hebben geplaatst.

 

download-de-instagram-checklist

 

3.    Kom in contact met andere bloggers

Bezoek en reageer op andere blogs wanneer je een artikel leuk of interessant vindt. Als je relevant en/of bruikbaar commentaar achterlaat is de kans groot dat de betreffende blogger ook eens op jouw blog komt kijken. Daarnaast ben je niet de enige die blogt en ik ben altijd van mening dat er geen concurrenten bestaan. We kunnen elkaar helpen met groeien. Spreek eens af met andere bloggers, ga samen naar evenementen, promoot elkaar of schrijf gastblogs voor elkaar. Zo komen de volgers van die andere blog wellicht ook weer op jouw blog terecht.

 

4.    Start met een nieuwsbrief of e-mailing

Een al lang bestaand gegeven, maar nog steeds effectief. E-mail! Start met het verzamelen van e-mailadressen van bezoekers en houdt hen op de hoogte via nieuwsbrieven of andere e-mailingen. Informeer hen over de website, nieuwe artikelen of geef tips! Dit kan bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks zijn.

Als we het toch over e-mail hebben. Vergeet ook niet de link van je website en sociale media kanalen in je handtekening te zetten.

 

5.    Schrijf je in bij PR bureaus

Benader een aantal PR bureaus die voor merken werken die bij jouw blog en doelgroep passen. PR bureaus zorgen onder andere voor bekendheid en introductie van merken en/of nieuwe producten. Een groot deel van dit werk omvat ook samenwerken met bloggers. Introduceer jezelf bij verschillende PR bureaus en vraag of je op de perslijst mag. Zo word je altijd op de hoogte gehouden van de nieuwtjes rondom het merk, die je bijvoorbeeld kan delen met je volgers, evenementen (waar je kan netwerken) of samenwerkingen.

 

6.    Have blog fun!

En als laatst, heb vooral veel plezier in wat je doet. Met passie & plezier kan je het niet alleen beter volhouden, maar het komt ook zeker uit de verf in artikelen en de manier waarop je communiceert met de lezers. Het is veel leuker om iemand te volgen die met veel passie en plezier blogt!

 

Heb jij een blog?

Save