fbpx

Nina Quax (33) komt uit Amsterdam en is sinds oktober 2008 eigenaresse van Nina Quax Creative Studio. Ze is eigenwijs, maakt het liefst drukwerk en werkt graag en veel samen met andere ondernemers. Zakenmeisje.nl ging met haar in gesprek.

 

Nina Quax Creative Studio

Wil je wat over jezelf vertellen?
6 jaar geleden ben ik begonnen met Nina Quax Creative Studio: een vormgevings & illustratiestudio voor de retail, horeca, mode en beauty branche.

Naast mijn kennis en ervaring met het werken voor merken, gebruik ik vooral mijn eigen intuitie en ideeën. Ik ben nogal eigenwijs maar kwam erachter dat ik ook goed aanvoel wat klanten aanspreekt. Ik kan mijn ideeën snel vertalen in een beeld, altijd met oog voor de huidige beeldcultuur en trends.

Waarom ben je gaan ondernemen?
Ik ben er eigenlijk ingerold. Na mijn opleiding aan de kunstacademie heb ik eerst voor een retail design bureau gewerkt en naast mijn laatste vaste baan als grafisch ontwerper bij een Amsterdams modelabel mocht ik ook freelance werk aannemen, en via via werd ik gevraagd voor kleine klussen. Die deed ik in de avonduren en weekenden.

Toen mijn contract afliep ben ik doorgegaan met freelancen tot ik de perfecte nieuwe baan zou vinden…Ik was nogal kritish en had een paar goede opdrachten lopen dus gaf mezelf twee maanden de tijd.

Ik heb die perfecte baan nooit gevonden want eigenlijk vond ik het freelancen veel leuker!

Ik heb twee jaar vanuit huis gewerkt en op een dag reed ik tijdens mijn rijlessen langs een studio die te huur stond: ik wist het meteen: dit wordt mijn ontwerpstudio! De ronde boog onder het treinspoor had een soort coole london-underground-achtige vibe die ik helemaal leuk vond. Als de trein over mijn hoofd rijdt rinkelen alle kopjes in de keuken maar de zonnige witte ruimte is nog steeds mijn favo place-to-be om te ontwerpen!

nina quax creative design kantoor in amsterdam

Voor wat kunnen zakenmeisjes bij Nina Quax Creative Studio terecht?
Goede ideeën en originele ontwerpen! Nina Quax Creative studio is een branding & design studio die ondernemers en bedrijven helpt bij het creëren of versterken van hun merk. Ik ben gespecialiseerd in het creëren van vernieuwende vormgevingsconcepten & huisstijlen die onderscheidend zijn, direct herkenbaar en de juiste doelgroep aanspreken. Ik maak al mijn artwork en illustraties zelf. Je kan dan denken aan logo’s, huisstijlen, brochures, flyers, websites, social media design, verpakkingen of artwork voor in interieurs.

design huisstijl en flyers nina quax design

Wat is succes voor jou?
Ik geniet het meest van het ontwerpproces: ik besteed veel tijd aan research, het creëren van iets origineels en nieuws dat dan een eigen leven gaat leiden vind ik leuk. Als ik mijn eigen werk tegenkom op straat / in het dagelijks leven en denk: “hé, dat heb ik gemaakt!” En het gevoel dat je zelf iets opbouwt: je bedrijf met succesverhalen en je portfolio is toch je levenswerk.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
Dat het me op zoveel interessante plekken brengt: Een tijdje terug ben ik een weekend naar het mooie Budapest geweest voor een coffee bar, de opdrachtgevers waren zo gastvrij en namen me mee de stad in om “hun” Budapest te laten zien zodat ik behalve onderzoek doen naar de martk en trends daar, ook de mooiste plekjes van de stad heb mogen zien. Ik heb er een stukje over geschreven op mijn blog.

ontwerpen van nina quax

Meer over ondernemen

Hoe kom je aan klanten?
Ik ben begonnen door op internet naar opdrachten te zoeken en bedrijven waar ik graag voor wilde werken te benaderen en mijn diensten aan te bieden. Inmiddels gaat het via via, bestaande klanten bevelen mij aan en zo komen er nieuwe bij. Deze komen vaak terug en zo heb ik mijn netwerk langzaam opgebouwd.

Gelukkig heb ik altijd meer werk dan tijd!

 

Wat doe je aan marketing?
Ik heb natuurlijk een website waar je al mijn werk kan bekijken en een blog. Op mijn instagram account deel ik ‘achter de schermen” pics en schetsen, brainstormsessies met klanten en dingen die me inspireren. Ik heb een facebook pagina en omdat ik drukwerk gewoon het leukste vind om te maken en altijd al een eigen magazine wilde heb ik sinds kort “Journeys” een magazine over de studio met alle “Journeys” die ik de afgelopen maanden heb gemaakt.

Wat vind je lastig(er) aan het ondernemen?
Het juridishe gedeelte: ontwerpen worden helaas vaak gekopieerd en/of verminkt en dat vind ik zo zonde. Ik zie het vaak gebeuren, ook mijn werk. Dat voorkomen is lastig.

Ook is het lastig als klanten niet op tijd betalen en je achter je onbetaalde facturen aanmoet.

Wat is jouw valkuil?
Ik ben heel eigenwijs! Dat is vaak in mijn voordeel maar soms…

nina quax in eigen design journeys

Zakenvriendinnen

Je bent zpp-er, voel je je weleens alleen?
In werk graag samen, zo bereik je nou eenmaal meer en het is ook gezelliger! Afhankelijk van de klant en het budget werk ik samen met bijvoorbeeld een merkstrateeg, copywriter of webdeveloper, dus helemaal alleen ben ik nooit. Het is fijn om elkaar scherp te houden en je ideeën te spiegelen aan een ander. Daarnaast werk ik graag samen met een stagiair: voor wat extra hulp, nieuwe input en inspiratie.

Met wie bespreek je jouw business plannen en ideeën? Heb je een business bestie?
Eigenlijk heb ik best veel zelfstandige ondernemers om me heen maar mijn vriend is echt mijn “bestie in business and in life”. Hij heeft me in het begin aangemoedigd en is de meest kritische persoon die ik ken. Ik vraag hem graag zijn ongezouten mening.

Daarnaast  heb ik een aantal vriendinnen, mijn moeder en ook oud studiegenoten werken allemaal zelfstandig.

nina quax design voor t's in amsterdam

De werkdag van Nina

Je hebt een eigen studio. Werk je ook weleens thuis?
Thuis werk ik zelden omdat ik me daar minder goed kan concentreren. Ik ben snel afgeleid en ga dan allerlei andere “klusjes” doen: was draaien, opruimen en steeds naar de koelkast lopen om te kijken of er nog wat te eten is.

Waar werk je het liefst?
Mijn studio, aan de grote tafel in het midden als we met een klein team ergens aan werken of brainstormen en anders mijn eigen bureau.

nina quax aan het werk in haar studio in amsterdam

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Wisselend: afhankelijk van de opdrachten/ afspraken, maar ik ben geen ochtendmens dus begin mijn dag rond 10:00 met koffie bij de CoffeeCompany  op de hoek van de Haarlemmerdijk en dan loop ik naar mijn studio. Ik heb vaak afspraken bij klanten op locatie en als het binnen Amsterdam is ga ik er op de fiets naartoe. Als het verder uit de buurt is gebruik Green Wheels.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Ik werk iedere dag van 10:00 tot 18:00 behalve op vrijdagmiddag, dan haal ik mijn dochter uit school om 15:15 en heb ik lekker vroeg weekend!

Naar welke muziek luister je als je werkt?
Hangt van mijn stemming af, ik vraag mijn stagiaire altijd graag om tips waar ik naar moet luisteren op Spotify… Ik vind vooral Britpop en Soul-achtige dingen fijn: ik heb vandaag naar Sabrina Starke geluisterd.

slow tea coffe bar

Inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Ik vind het leuk om over andere ontwerpers en kunstenaars hun leven te lezen. Voor inspiratie voor mijn ontwerpen verzamel ik mooi drukwerk zoals prints, boeken met mooie covers, magazines, kaarten en labels. Ik vind spullen die geschiedenis hebben mooi: exotisch, handgemaakt of vintage.

Ik heb laatst een cursus zeefdrukken gedaan omdat ik eigenlijk niet wist hoe het werkte. Het was nogal bewerkelijk als je gewend bent op de computer te ontwerpen maar gelukkig kan je het “zeefdruk-effect” ook namaken op computer…

Zijn er (Nederlandse) vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
De vrouwen uit mijn directe omgeving die ook allemaal ondernemen. Met hen deel ik de dagelijkse ups en downs van het werk.

Dat is altijd fijn om je verhaal kwijt te kunnen of even hun mening te vragen over iets.

 

De toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2016/2017?
Het komende jaar ga ik investeren in marketing en ik overweeg om iemand part time daarvoor aan te nemen. Ik ben blij met de kleinschaligheid van mijn bedrijf en ga voor kwaliteit en originaliteit. Verder investeer ik in mezelf en leuke inspiratie trips.

Waar zie je Nina Quax over 2 jaar?
In mijn studio met een goed team om mee samen te werken en hopelijk een nieuwe eginstill keuken in de studio met barista! Ha ha!

Tips voor zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die willen beginnen met ondernemen?
Sta open voor mogelijkheden: het ondernemersklimaat in Amsterdam is heel goed en er zijn zoveel kansen.

Als je goed bent in wat je doet en je denkt dat je het kan dan moet het lukken.

 

5 instagram account tips om te volgen

  1. @studiomoross
  2. @einesigns
  3. @workhorsepress
  4. @milouneelen
  5. @hoxtonminipress

Waar kunnen we jou volgen?

E-mail: nina@ninaquax.com
Website: www.ninaquax.com
Instagram: @ninaquax
Facebook: www.facebook.com/Nina-Quax CreativeStudio-173449262274
Pinterest: www.pinterest.com/ninaquax

 

Heb jij nog vragen voor Nina? Stel ze hieronder!