The freelance life of Lidewij Smeur

Lidewij Smeur (27) begon in maart 2015 haar bedrijf Lidewij Smeur styling en vormgeving. Ze is gek op fotografie, cinema, kunst, (healthy)food en heeft echt een zwak voor koffietafelboeken en rommelmarkten! Als allround styliste maakt ze mode- en lifestyle producties voor verschillende bladen en commerciële klanten. Hoe awesome! Zakenmeisje.nl mocht haar interviewen over haar leven als freelancer, haar grote inspiraties en haar liefde voor reizen.

 

Over Lidewij Smeur

Wil je wat over jezelf vertellen?
Jazeker! Ik ben Lidewij Smeur, geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch, maar ik woon al 7 jaar in Amsterdam.  Als allround styliste maak ik mode- en lifestyle producties voor verschillende bladen en commerciële klanten. Daarnaast werk ik als editor voor het online magazine The Green Gallery.

 

lidewij smeur

foto door Marjolein Meulendijks

Hoe is jouw loopbaan verlopen?
Ik heb altijd al een grote liefde gehad voor mooie editorials, als tiener hield ik al een plakboek bij met de beelden die me het meest inspireerden.

Ik wist totaal niet dat het maken van dat soort producties een echt beroep was!

Tijdens mijn studie allround styling op Academie Artemis werden mijn ogen geopend en heb ik mijn liefde voor beeld maken verder ontwikkeld.

Tijdens mijn studie heb ik al een aantal vrij werk klussen gedaan om een portfolio op te bouwen en daarmee meteen hele leuke contacten opgedaan die mij na mijn studie hebben benaderd voor mijn eerste shoots. Zo is het balletje langzaam gaan rollen en heb ik mijn netwerk steeds verder uitgebreid. En ongeveer een half jaar geleden kreeg ik de kans om met een bevriende fotograaf mee te gaan naar New York om te werken aan verschillende producties. Dat was een flinke boost voor mijn portfolio! In New York heb ik ook mijn eerste covershoot gedaan, voor LINK magazine. Erg gave tijd gehad en heel veel geleerd!

 

lidewij-smeur-4

 

Over het freelancen

Hoe en waarom ben je freelancer geworden?
Het was voor mij een grote stap omdat niemand in mijn familie eigen baas is, dat maakte het extra spannend. Gelukkig ben ik redelijk avontuurlijk ingesteld dus ik dacht, waarom niet?  En in mijn vakgebied is het moeilijk bij een leuk bedrijf een vaste baan te vinden die echt aansluit bij je interesses en waar je creatief de ruimte krijgt. Daar wilde ik niet op wachten dus ben ik voor mezelf begonnen.

Wat doe jij als freelancer?
Als freelance styliste maak ik mode- en lifestyle producties voor verschillende bladen en commerciële klanten. Daarnaast werk ik als editor voor het online magazine The Green Gallery.

Hoe kom je aan jouw opdrachten?
Mijn opdrachten komen voornamelijk uit mijn eigen netwerk. Ik heb een netwerk van vaste fotografen, visagisten, modellen en producers waar ik vaak mee werk.

Ik probeer ook de positieve invloed van social media op mijn werk te ontdekken, Instagram is daar een goed voorbeeld van. Ik probeer daarom met mijn profiel up-to-date te blijven door veel (werk gerelateerd) te posten en te laten zien waar ik mee bezig ben, wat ik zoal maak en een kijkje achter de schermen te geven van mijn leven als styliste. Een visual diary dus!

 

lidewij-smeur-2

 

De ups and downs

Wat vind je het leukste aan freelancen?
Het fijne aan freelancen vind ik de vrijheid en de onafhankelijkheid, je bent je eigen #girlboss! Je kunt je eigen tijden en werkwijze bepalen. Dat vind ik dan ook meteen een keerzijde, want ondanks dat ik vaak met dezelfde lieve en creatieve mensen samenwerk, mis ik het hebben van vaste collega’s wel eens.

Het kunnen sparren met iemand is heel fijn. Want soms slaat de onzekerheid toe; doe ik het wel goed?

 

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt als freelancer?
Dat is by far shooten in New York! In mei vorig jaar was ik samen met een creatief team in New York om te werken aan een aantal producties. Die magische momenten dat je aan het werk bent op Times Square of de Brooklyn Bridge met het Vrijheidsbeeld in de verte zal ik nooit vergeten.. Oh, en je naam in een blad zien staan.. te gek! Dat went nooit..

 

lidewij-smeur4

 

De werkdag van Lidewij

Heb je een kantoor? Waar werk je meestal?
Ik werk voornamelijk vanuit huis, maar als ik voor The Green Gallery werk zitten we gezellig met de hele redactie in een fijn kantoortje in Haarlem.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Mijn werkdagen zijn zeer verschillend. Als ik bezig ben met een modeproductie ben ik vaak de hele dag de hort op, aan het shoppen. Vaak las ik tussendoor thuis-werk momentjes in om de productie voor die shoots te doen zoals het regelen van de locatie, uitzoeken van het model, overleggen met de redactie van het blad etc.
Als ik redactiewerk doe voor The Green Gallery ben ik de hele dag op kantoor in Haarlem.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Kan heel erg variëren, geen week is hetzelfde. Als ik thuis werk kan ik soms wel eens tot laat in de avond doorgaan met van alles en nog wat.
Wat mag er niet ontbreken op een kantoor voor girlbosses?
Een hele grote houten tafel waar ik alles (laptop, boeken, agenda) op kwijt kan en de hele dag kan vertoeven.  Zo’n tafel waar je niet voorzichtig mee hoeft te zijn, geen drama als ik met mijn thee knoei! Oh en een fijn draad raster aan de muur waar ik mijn mooboards op kan maken, een inspiratie wall noem ik het. Datzelfde raster heb ik twee keer nodig want ik gebruik er ook één om razendsnel setjes mee te maken om zo de mode productie in mijn hoofd vorm te geven en te checken of er nog iets ontbreekt.

Naar welke muziek luister je als je werkt?
Geen, ik ben snel afgeleid. Als het té stil wordt zet ik heel zachtjes een mellow jazzy radiozender op..

 

lidewij-smeur-3

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Reizen is heel inspirerend voor mij. Nieuwe culturen ontdekken maakt je zoveel rijker! Ik kan me een hele bijzondere fietstocht herinneren die ik een aantal jaar geleden maakte door de drukke straten, smalle steegjes en jungle van Bangkok, Thailand.

Er fietste een Franse dame mee die me vertelde dat ze voor een heel groot cosmeticabedrijf op inspiratiereis was om nieuwe geuren te ontdekken, fantastisch toch! Ik heb vol bewondering naast haar gefietst en besloten met hetzelfde enthousiasme en al mijn zintuigen om me heen te blijven kijken.

Maar zet me gerust ook een dag in een goede boekhandel, ik vind het heerlijk om tussen mooie en bijzondere koffietafel boeken te neuzen! Zelf heb ik er inmiddels ook een flink aantal verzameld zoals; Before they pass Away van Jimmy Nelson, The little black Jacket van Karl Lagerfeld en Carine Roitfeld en het geweldige boek van Grace Coddington Thirty Years of Fashion at Vogue.

Welke blogs moeten wij echt volgen?
Ik vind The Sartorialist nog steeds heel erg inspirerend. Scott Schuman portretteert de (mode)mens op een hele echte manier, dat vind ik mooi. Ik haal er ook een flinke dosis streetstyle inspiratie vandaan! Fashion gone Rogue voor alle mooie editorials en Chapter Friday omdat ik Yara zo’n leuke meid vind, ik word er vrolijk van!

Met welke (Nederlandse) vrouw zou jij weleens willen brunchen?
Moeilijk kiezen, er zijn heel veel inspirerende vrouwen! Maar voor de levenslessen (je moet aardig wat lef hebben om tegen Anna Wintour op te kunnen boksen) en stylingadviezen: Grace Coddington.

lidewij-smeur-1

 

Tips voor zakenmeisjes

Als je terug kon gaan naar het begin, wat zou je dan nu anders doen?
Ik ben in het diepe gesprongen zonder dat ik wist waar ik naartoe wilde zwemmen, dat had ik misschien beter moeten voorbereiden.. Want bijvoorbeeld kennis over administratie kwam later pas (en nog steeds niet mijn favoriet) maar gelukkig is het allemaal goed gekomen!

Zonder welke tool(s)/apps kun jij niet werken?
Dan ga ik tóch voor m’n Iphone… Een onmisbare uitvinding! Het helpt me snel te kunnen schakelen als ik onderweg ben. En apps: absoluut instagram, love it!

Favoriete werkplekken:
CT Coffee & Coconuts in Amsterdam (fijne sfeer en gezellig druk)
Betty Blue Amsterdam (hele lekkere theetjes)
En in de zomer bij mijn ouders in de achtertuin onder de schaduw van de druivenstruik, hemels.
 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Ik wil op z’n minst net zo veel inspirerende reisjes maken als vorig jaar! Of dat nou voor werk of privé is, reizen maakt een mens zoveel rijker! Daarnaast moet ik ook echt eens werk gaan maken van mijn foodstyling obsessie…

Want ondanks dat ik niet kan koken barst mijn huis bijna uit z’n voegen van de leuke bordjes, mooi oud bestek, gekke pannetjes, barokke glazen en houten lepels…

En als ik nog tijd over heb wil ik graag meer zelf fotograferen én lijkt het me leuk om te schrijven, dus wellicht ga ik me toch eens aanmelden voor wat cursussen!

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Over twee jaar hoop ik met mijn bedrijf verder te zijn gegroeid en aan veel verschillende uitdagende producties te werken voor uiteenlopende opdrachtgevers en met een beetje geluk maak ik daarvoor veel inspirerende (work)trips. Ook lijkt het me heel leuk mijn kennis door te geven dus wellicht lesgeven aan academie Artemis?

Waar kunnen we jou volgen?

Websites:
www.lidewijsmeur.nl
www.thegreengallery.com

Sociale media:
Pinterest
Instagram

Save

Save

Save

Save

I think you'll like this too, right?

Laat een reactie achter