fbpx

Elke van Eijk (27) woont in Amsterdam en werkt freelance als reclame, merk & campagne strateeg en als projectmanager/producer. Ze maakt bewust een combinatie tussen de meer strategische ‘denk’ klussen en de echte ‘doe’ klussen, omdat ze hierdoor meer in balans is en op beide vlakken beter presteert. Daarnaast organiseert ze ook nog eens hele gave Workations; (net)werk reizen voor locatieonafhankelijke ondernemers. Tijdens deze workations, die ze samen met een bevriende developer (Marnix Reijntjes) organiseert, ga je (samen)werken, netwerken en wordt je enorm geïnspireerd doordat je in een andere cultuur en omgeving werkt. Hier willen wij meer van weten en dus gingen wij in gesprek met Elke.

 

freelancer en digital nomad elke van eijk op reis even buiten tijdens een lunchpauze

 

Freelancer Elke van Eijk

Waarom ben je gaan ondernemen?
Hiervoor had ik een hele leuke baan als strateeg bij het reclamebureau N=5. En hoewel ik me echt geen betere vaste baan kon voorstellen miste ik daar toch iets, de vrijheid om in verschillende functies aan verschillende soorten projecten te werken en om mijn werk en werktijden zelf in te delen.

Ik kwam erachter dat als ik wilde werken op de manier zoals ik dat voor me zag dat ik het dan toch echt zelf moest gaan doen.

Wat is succes voor jou?
Voor mij is succes 3 dingen:

  1. De mogelijkheid om te kunnen leven van hetgeen dat je blij maakt;
  2. Werk dat niet als werk voelt;
  3. Je leven vrij in kunnen delen; kunnen doen wat, waar en wanneer je maar wil.

 

Over ondernemen

Hoe kom je aan klanten?
Door veel te netwerken. Aan mijn vorige baan heb ik gelukkig een groot netwerk overgehouden waardoor ik vaak aangeraden en gebeld wordt. Daarnaast houd ik LinkedIn en Facebook goed in de gaten en stuur ik interessante bedrijven vaak zelf even een mailtje.

Klanten voor onze Workations zoeken we ook veel binnen ons eigen (reis) netwerk, in de startup wereld en via Facebook.

Wat doe je aan marketing?
De Workations promoten we voornamelijk via Facebook. Daarnaast lopen er ook wat leuke PR dingen, zo is er bijvoorbeeld een heel tof stuk over ons geschreven in De Ondernemer.

Wat is jouw valkuil?
Met verschillende projecten bezig zijn is leuk, maar te veel is natuurlijk nooit goed. Ik heb de neiging om te enthousiast te worden van te veel verschillende dingen met het gevaar om dan niets 100% perfect af te kunnen maken. Ik moet echt bewust blijven kiezen, ‘hocus focus’ was een tijd geleden de tip van één van mijn co-collega’s en daarmee sloeg hij echt de spijker op zijn kop.

 

elke van eijk aan een picknicktafel aan het werk met haar zakenpartner

Freelance life

Je bent zpp-er, voel je je weleens alleen? En wat doe je dan?
Eigenlijk voel ik me nooit alleen. Al vanaf het begin zit ik op de Starthub, een super inspirerende en gezellige plek waar veel ondernemers werken. Daarnaast zit ik ook weleens bij opdrachtgevers op kantoor of met andere ZZP’ers in andere flexkantoren of cafeetjes.

Ik merk juist dat ik er soms bewust voor kies een ochtend thuis alleen te werken als ik echt iets af moet krijgen.

Heb je een business bestie?
Mijn huisgenootjes en vriendinnen (een producer in de reclame en een advocaat) helpen me enorm. Ik ken ze al mijn hele leven waardoor ze me soms zelfs net iets te goed kunnen adviseren (voordat ik het zelf doorheb..).

Daarnaast overleg ik vaak met Annet, zij zit ook op de Starthub. We werken gedeeltelijk in dezelfde hoek maar vullen elkaar ook juist goed aan. Met haar bespreek ik veel dingen die op je pad komen als je net aan het ondernemen bent. Zo hebben we bijvoorbeeld ook samen een boekhouder, elk kwartaal best wel weer grappig.

 

Een workation in Sri Lanka

In november organiseer je een workation op Sri Lanka. Kun je hier meer over vertellen?
Begin november gaan we met een groep ondernemers, freelancers en andere mensen die op afstand kunnen werken naar Sri Lanka. We zullen ons kantoor dan voor even verplaatsen naar de zon.

Samen werken, netwerken en elkaar inspireren maar natuurlijk ook van het prachtige land genieten.

Zonder dat je je klanten teleur hoeft te stellen toch op vakantie zeg maar.

 

Ben je zelf weleens op een workation geweest?
Zelf ben ik al regelmatig met mijn laptop naar de zon vertrokken om te werken vanaf afwisselende locaties en tegelijkertijd te kunnen reizen. Nu wil ik er graag met een groep gelijkgestemde op uit.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om een workation te organiseren?
Workations komt echt voor uit een eigen behoefte.

Werk en vrije tijd hoeven volgens ons helemaal niet zo hard van elkaar gescheiden te zijn.

Je kan je werk best zo inrichten dat het beter blend met je vrije tijd, bijvoorbeeld door op Workation te gaan. Tegelijkertijd een mooi land zien, netwerken of zelfs samenwerken met interessante mensen op een fijne plek lijkt ons ideaal.

 

Voor wie is de workation?
Voor iedereen die zijn of haar werk ook op afstand zou kunnen doen. Deze specifieke reis naar Sri Lanka is denk ik ook erg geschikt voor mensen die eens zouden willen uitproberen of het concept werken vanaf een vakantie wat voor hen is.

 

freelancer en digital nomad elke van eijk op haar reizen

Kantoor

Waar werk je meestal?
Thuis zit ik lekker aan de keukentafel. Maar eigenlijk zit ik echt overal en nergens, op de Starthub, bij opdrachtevers, op andere flexkantoren of lekker op een terras of in een café.

Soms doe ik mijn eerste emails al meteen ’s ochtends vanuit mijn bed. Maar het liefst zit ik wel rechtop aan een tafel. Als het lekker weer is vind ik buiten werken heerlijk. Dat voelt dan als een soort beloning.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Dat ligt er echt helemaal aan wat voor opdrachten ik aan het doen ben. Soms moet ik veel schrijven en zorg ik dat ik ergens zit waar dat goed kan. Andere dagen heb ik de hele dag afspreken gepland. Ik probeer het wel een beetje te verdelen.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Grappig, als ik echt zou tellen zijn dat er denk ik veel meer dan toen ik nog een vaste baan had. Vooral als je ook alle netwerk en acquisitie gesprekken en koffietjes erbij optelt. Maar omdat ik alle uren zelf kan indelen (en dus bijvoorbeeld ook midden op de dag naar yoga kan) voelt het helemaal niet alsof ik veel uren maak.

Naar welke muziek luister je als je werkt?
Tja, stiekem word ik dus heel relaxed van Pete Murray.

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
De Starthub zit vol met super inspirerende mensen die allemaal op hun eigen manier met heel interessante dingen bezig zijn. Verder bel ik toch ook wel echt heel vaak mijn vader, vol goede adviezen die man.

 

elke van eijk aan het werk op haar laptop naast haar zakenpartner voor workations

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2016/2017?
Van Workations gaan we natuurlijk een groot succes maken! En verder, omdat ik eigenlijk pas net begonnen ben met ondernemen en freelancen, hoop ik vooral dat ik daar de komende tijd gewoon lekker mee door kan gaan.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Volgens mij is het belangrijk te leven in het nu en helemaal blij te zijn met wat je nu doet in plaats van naar een doel in de toekomst toe te leven. Dan komen er vanzelf genoeg leuke dingen op je pad, ook voor over 2 jaar.

 

Tips voor andere zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die willen beginnen met ondernemen?
Iemand zei ooit tegen me ‘het is niet wat je kunt maar wie je kent’. Hoewel ik denk dat je ook echt wel wat moet kunnen denk ik toch dat je netwerk heel belangrijk is en dat je ook vooral niet bang moet zijn daar gebruik van te maken.

 

Heb jij nog vragen voor Elke? Stel ze gerust hieronder!