fbpx

Sjoukje Palma (29) uit Leeuwarden begon in 2015 als hobby Style Your Mini: 5 vriendinnen raakten zwanger en Sjoukje wilde hen verrassen met zelfgemaakte leggings voor hun baby. Hieruit volgde een webshop met babykleertjes. Inmiddels loopt het zo goed dat ze hier haar voltijd studie psychologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen mee kan betalen. Wij spraken Sjoukje over het starten van je eigen webshop en de combinatie met een voltijd studie.

sjoukje van style your mini op een event

Over Style Your Mini

Waarom ben je gaan ondernemen?
Style Your Mini is een concept waarbij alle artikelen van biologisch katoen met de hand worden gemaakt door mijzelf. Het ondernemen was geen vooropgezet plan, integendeel zelfs. Style Your Mini is een ‘uit de hand gelopen hobby’, beter dan dat kan ik het niet omschrijven.

2 jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik een ondernemer zou zijn, laat staan dat ik hiervan mijn brood zou verdienen en studie zou betalen.

Maak je alles zelf of koop je ook producten in?
De basis van Style Your Mini is mijn eigen handgemaakte kleding. Alle producten met printjes zijn van mij. Daarnaast heb ik de webshop aangevuld met effen shirts, stationery en kleine kraamcadeaus, deze koop ik in.

Waaraan herken je de kleding van Style Your Mini?
Wat mijn webshop kenmerkt zijn kleuren. Persoonlijk vind ik het prachtig als een kindje met veel kleuren aangekleed wordt. Het oogt speels en vrolijk. Maar ook voor de monochrome tinten heb ik een zwak, ook deze vind je terug in mijn webshop. Alle stoffen in mijn webshop hebben een opdruk en/of kleuren. Klanten zie ik voornamelijk de kledingstukken combineren met een effen boven- of onderstuk.

1200x400 style your mini

Houd je je ook bezig met duurzaamheid?
Alle stoffen die ik inkoop zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. De stoffen hebben een zogenaamd ‘GOTS-certificaat’. Dit betekent dat de grondstoffen (katoen en verf) biologisch zijn en het proces om er kleding van te maken duurzaam en milieuvriendelijk. Goed voor het milieu en de mini’s!

Over ondernemen

Hoe ben je begonnen met Style Your Mini?
Al een paar jaar maakte ik zo nu en dan geboortecadeaus op de oude naaimachine van mijn moeder. Toen er ineens 5 vriendinnen tegelijk zwanger waren, moest ik hier iets mee doen. Nadat ik een website bezocht met prachtige ontwerpen voor stoffen, was ik verkocht! Ik kocht een aantal meters stof in en heb hier baby leggings van gemaakt. De stof die over bleef heb ik online gezet om er ook anderen blij mee te kunnen maken.  Al snel waren deze niet aan te slepen en zo was Style Your Mini een feit.

style your mini

Doe je alles zelf of werk je samen met andere ondernemers?
Alles wat bij de webshop komt kijken, beheer ik zelf. De productie staat natuurlijk voorop, want zonder de naai- en lockmachine had Style Your Mini niet bestaan. De webshop heb ik zelf gebouwd met behulp van een systeem. Een simpele manier om een webshop te starten waarbij je gebruik maakt van templates. In de basis is het redelijk simpel, maar voor een perfectionist zoals ik is het een enorme klus geweest. En dan vind ik mezelf ook niet eens een digibeet. Er was niet één puntje op de ‘i’, maar wel honderden.

De webshop is nooit af en ik blijf altijd sleutelen.

Voor de toekomst zie ik een professionele webshop voor me die ik zelf ga ontwerpen. Naast deze twee hoofdzaken, de productie en webshop, komt er veel meer bij kijken: stoffen uitzoeken, de boekhouding, social media, vormgeving, enz. Ook staat mijn smartphone vol met fotografie-apps. Alles doe ik zelf met heel veel liefde!

De ups and downs

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met Style Your Mini?
Eind 2015, nog geen jaar na de start van Style Your Mini, werd ik door Ouders van Nu benaderd. Zij wilden één van mijn producten uitlichten in hun blad. Ontzettend blij was ik daarmee! Het heeft me veel naamsbekendheid opgeleverd. Ook wanneer ik benaderd word voor een interview, zoals deze, vind ik dit een eer! Bijzonder dat men geïnteresseerd is in mijn verhaal.

Wat vind je lastig(er) aan het ondernemen? Tegen welke uitdagingen loop je aan?
Ondanks dat ik een commercieel bedrijf heb, vind ik de verkoop van mijn producten soms lastig. De verkoop van mijn artikelen tijdens evenementen (fairs en beurzen) gaat mij niet altijd gemakkelijk af. Men wil graag zelf rondkijken zonder hulp van een ‘verkoopster’. De prijzen van mijn artikelen liggen hoger dan gemiddeld omdat het met de hand gemaakt is en de grondstof biologisch katoen is. Wanneer men dit niet weet, zie ik ze soms verbaasd kijken en lopen door. Wanneer men wel op de hoogte is van de twee feiten, verandert de kijk op en waardering van mijn producten direct. Helaas staat niet iedereen staat open voor een praatje en hierin kan ik zeker nog veel leren. De afgelopen 1,5 jaar heb ik aan ongeveer 10 evenementen deelgenomen.

De conclusie die ik er uit kan trekken is dat de evenementen niet op kunnen tegen de online verkoop. Daarom heb ik besloten aan één of twee evenementen per jaar deel te nemen.

De online verkoop vind ik veel leuker. Waarschijnlijk omdat ik hiervoor niet veel hoef te doen. De mensen (voornamelijk moeders) die mij op verschillende social media volgen, kennen het duurzame concept van Style Your Mini. De foto’s van mijn artikelen en blije klanten die ik deel, worden met enthousiasme ontvangen. Daarnaast heb ik samenwerkingen met grote accounts op Instagram en bekende moeders. Hun bereik is groot waardoor mijn merk en artikelen naamsbekendheid krijgen.

leggings met print voor baby

Studie en ondernemen

Naast Style Your Mini studeer je nog. Hoe combineer je die twee?
Mijn studie en de webshop combineer ik door wekelijks een planning te maken. Soms heeft het één meer aandacht nodig dan het andere. Hoe ik dit doe, vraag ik mezelf soms ook wel eens af. Maar het lukt altijd!

Houd je nog wel vrije tijd over?
Zoals ik mijn studie en werk plan, zo plan ik mijn vrije tijd ook. Spontaan afspreken zit er helaas niet echt meer in. Soms teleurstellend voor mijn naasten, sorry! Wanneer ik even niet hoef te studeren en ik geen afspraken heb staan, wordt deze tijd standaard in mijn agenda geblokt met SYM (ook wel werk genoemd). Omdat ik op bestelling werk, moet ik binnen een bepaalde termijn de bestellingen leveren. Eigenlijk ben ik dus altijd bezig, want dagelijks ontvang ik bestellingen.

Stil zitten is er voor mij niet bij!

Wil je na jouw studie verder gaan met Style Your Mini?
Na mijn studie wil ik zeker verder gaan met Style Your Mini. Tegelijkertijd is het ook mijn vangnet. Mocht ik niet direct een baan kunnen vinden in het werkveld, dan kan ik terugvallen op Style Your Mini en haar mijn volledige aandacht geven.  Of ik SYM kan blijven combineren naast een baan, weet ik niet. Dit moet ik t.z.t. ervaren. Op dit moment gaat het vooral om zelfstudie. Dit betekent dat ik mijn tijd zelf kan indelen.

De werkdag van Sjoukje

Heb je een kantoor? Waar werk je meestal?
In mijn appartement heb ik één van de slaapkamers ingericht tot een werkruimte. Ik werk aan een breed bureau waar ik de stoffen kan snijden en bewaar alle voorraden in de kasten.

style your mini kleertjes

Hoe ziet een dag er voor jou uit?
Hoe mijn dagen eruit zien verschilt van dag tot dag. Dit hangt natuurlijk af van mijn studie maar ook van de drukte die de webshop met zich meebrengt.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Per dag werk ik minstens 2 uur aan Style Your Mini. Wanneer ik een werkdag volledig kan besteden aan SYM, werk ik soms wel eens van 10.00 tot 23.00 uur, zo niet later. Het voelt voor mij absoluut niet als werk.  En juist om een hele dag te knallen vind ik erg prettig! Op zo’n lange werkdag ben ik bezig met de productie, e-mails beantwoorden, berichten op social media plaatsen en de webshop aante passen.

 

Community

Je bent zpp-er, voel je je weleens alleen? En wat doe je dan?
Ik voel mij af en toe alleen, maar niet vaak hoor. Tijdens de productie kijk ik vooral films en series op Netflix. Een prettige afleiding! Want een hele dag naar het geluid van een naai- of lockmachine luisteren is niet erg prettig.

Gelukkig heb ik goed contact met een aantal vergelijkbare webshops. We trekken zo nu en dan bij elkaar aan de bel. Het gaat dan bijvoorbeeld over de omzet die gedraaid is of over het kiezen van stoffen. Net als ik willen zij uniek blijven en willen we elkaar niet in de weg zitten. Daarnaast wordt er gezellig gekletst en worden ervaringen gedeeld, bijvoorbeeld over evenementen.

Met wie bespreek je jouw business plannen en ideeën? Heb je een business bestie?
In mijn vriendenkring bevinden zich internet marketeers en een content manager van grote bedrijven. Wanneer je een groot vraagteken boven mijn hoofd ziet zweven, schakel ik hen af en toe in voor tips en adviezen. Daarnaast heb ik veel lieve vriendinnen en een zus die hun ongezouten mening geven wanneer ik nieuwe stoffen kies.

Ik voel me als een kind in een snoepwinkel bij het zien van alle ontwerpen die ik vervolgens laat drukken op stoffen. Omdat zij allemaal van dezelfde stijl houden, geven zij soms de doorslag.

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Op Instagram ben ik erg actief. Ik volg veel accounts die gericht zijn op interieur en (natuurlijk) baby’s. Hier zie ik de mooiste stijlen voorbij komen en ik ga soms opzoek naar stoffen met een soortgelijke uitstraling. Daarnaast mag ik alle ontwerpers niet vergeten waarvan ik de designs koop.

Zijn er Nederlandse vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
Rachel Siwaletti (@dehuismuts) en Annic van Wonderen (@annicvw) zijn twee ondernemers die mij inspireren. Zij volgen hun dromen maar nemen ook gas terug wanneer dit nodig is. Om zo vol overtuiging hun hart te blijven volgen.

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Mijn eerste plan is afstuderen! Daarna is het plan om Style Your Mini te laten groeien.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Over 2 jaar hoop ik dat Style Your Mini in meer dan 12 (huidige aantal) verkooppunten ligt. En mijn merk een groter begrip is dan op dit moment! Daarnaast blijft mijn droom als recherchekundige bestaan en hoop ik deze ooit te mogen vervullen.

 

Tips voor zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die willen beginnen met ondernemen?
Bij ondernemen dacht ik altijd aan een business plan als start. Ik ben het bewijs dat zo’n plan niet nodig is. Dit geldt lang niet voor alle starters, maar wel voor het type webshop dat ik heb. Ik heb een kleine investering gedaan in stoffen en toebehoren. Met de winst daarvan kon ik groeien tot waar ik nu sta!

Durf te dromen en durf uit je comfort zone te stappen. Daar waar ik voorheen (en soms nog steeds) altijd zekerheid wil hebben voordat ik ergens aan begin, is het zo ontzettend spannend en uitdagend om iets aan te grijpen en niet te weten waar het schip strandt.

Het ondernemerschap is vaak hard werken maar het geeft enorm veel voldoening!

 

5 instagram account tips om te volgen:
@nininoes
@dehuismuts
@annicvw
@ourlittlephotodiary
@iriszeilstra11

Waar kunnen we jou volgen?

Website: www.styleyourmini.com

Sociale media:
 www.facebook.com/styleyourmini
 www.instagram.com/styleyourmini

 

Vond je het interview leuk? Let us know below!