Sportjournaliste Lisa Deen werkt vanuit Lissabon!

Lisa Deen (26) is al sinds 2006 freelance sportjournalist en houdt zelf dan ook erg van sporten. Haar hart gaat vooral sneller kloppen van turnen en CrossFit. Maar Lisa houdt ook enorm van talen en reizen. Daarom woont ze sinds 2016 in Lissabon (ze spreekt Portugees!), haar tips deelt ze op haar blog Bom Dia Lisa. In juni gaan we met 7 zakenmeisjes naar Lissabon dus vroegen we Lisa wat deze stad zo geschikt maakt voor ondernemers.

lisa deen

 

Bom Dia Lisa!

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Lisa Deen, 26 jaar en afkomstig uit het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Momenteel ben ik echter woonachtig in Lissabon (Portugal). Sinds 2006 ben ik al actief als (freelance) sportjournaliste. In 2011 studeerde ik af voor mijn bachelor journalistiek en in 2014 voegde ik daar een master in International Sportmanagement aan toe.

Inmiddels heb ik een aantal (vaste) opdrachtgevers waar ik regelmatig voor schrijf. Daarnaast schrijf ik dagelijks blogs op mijn website BomDiaLisa.nl. Naast schrijven over sport ben ik ook zelf zeer actief. Ik ben vrijwel dagelijks in de CrossFit box te vinden. En omdat ik geen problemen heb met vroeg opstaan en mijn dag graag goed begin, doe ik dat om 07:00 uur. Verder houd ik ook enorm van reizen, lekker (gezond) eten en taal.

Waarom ben jij sportjournaliste geworden?
In 2006 begon ik als vrijwilliger te schrijven voor een Nederlandse website over turnen.

Toen ik namens hen als journalist naar het Unive Gym Gala mocht wist ik het zeker. Ik wilde sportjournaliste worden.

Het volgen van sport en het interviewen van topsporters vond ik helemaal geweldig. Van 2007 tot 2011 volgde ik de opleiding journalistiek en ondertussen deed ik al veel freelance werk in de sportjournalistiek. En ja, dat doe ik nu nog steeds met enorm veel plezier!

lisa deen sportjournaliste

 

Over het wonen in Lissabon

Je woont in Lissabon, super gaaf! Sinds wanneer woon je hier en waarom heb je besloten om hier te gaan wonen?
Klopt! In maart 2016 ben ik naar Lissabon verhuisd. Ik woon hier dus ruim een jaar! Toen ik nog een mini-Lisa was namen mijn ouders me elk jaar al mee op vakantie naar Portugal. Ruim een maand zaten we dan in een huisje dichtbij het strand. Zodoende ben ik eigenlijk een beetje verliefd geworden op het land. Vrienden en familie zeiden daardoor altijd al: ‘Lisa vertrekt ooit naar Portugal’. En ja, zo geschiedde! Ik begon met een baan bij een bedrijf hier, maar inmiddels ben ik gewoon weer lekker aan het freelancen.

Volgens Hoofdkraan.nl is Lissabon de beste stad om in 2017 te wonen als freelancer. Deel jij deze mening?
Klopt! Stiekem ben ik het daar natuurlijk wel mee eens. Lissabon heeft van alles te bieden. Een prachtig stadscentrum, maar ook nabijgelegen stranden. In principe is overal WiFi beschikbaar. Daardoor komt het vaak voor dat ik vanaf een terrasje zit te werken. Beter kan niet, toch? In Lissabon kom ik heel vaak mensen tegen die hetzelfde doen. Die lekker met hun laptop in een café zitten te werken.

 

Zie jij een getaway naar Lissabon wel zitten?

Van maandag 5 t/m vrijdag 9 juni verplaatst Zakenmeisje.nl het kantoor naar Lissabon. Met 7 zakenmeisjes gaan wij ons 5 dagen lang laten inspireren, de stad verkennen, masterminds houden en werken in deze mooie stad. Wil jij mee? Kijk hier voor meer informatie en meld je aan >> http://zakenmeisje.nl/tribe/zakenmeisjes-getaway-lissabon

lisadeen7

Wat zijn de voor- en nadelen aan het wonen in Lissabon?
Om eerlijk te zijn heb ik over het algemeen alleen nog maar voordelen ontdekt! Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het weer.

In Lissabon is het over het algemeen altijd zonnig, waardoor ik veel buiten kan werken.

Als ik echt een nadeel zou moeten noemen? Dan heb ik af en toe (vooral na legdays bij CrossFit) nog weleens een hekel aan al die heuvels hier. Vooral ook omdat ik kamp met een enkelblessure. Maar verder is Lissabon perfect!

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die ook in het buitenland willen gaan wonen?
Niet denken, maar DOEN! Verhuizen naar het buitenland is het beste wat mij is overkomen. Het heeft me bovendien zoveel sterker gemaakt. Daarover schreef ik onlangs deze blog.

 

lissabon

Over freelancen

Hoe en waarom ben je freelancer geworden?
Eigenlijk begon dat al tijdens mijn opleiding journalistiek. Hier en daar deed ik al wat opdrachtjes en dat breidde zich steeds meer uit. Feitelijk gezien ben ik dat dus blijven doen, hoewel ik tussendoor ook ruim twee jaar een vaste baan heb gehad. Toch is freelancen iets wat meer bij me past.

De vrijheid, de afwisseling, het reizen… Helemaal mijn ding!

 

Wat doe jij als freelancer?
Ik ben als freelance sportjournaliste vooral bezig met het bezoeken van sportevenementen, het interviewen van sporters en het schrijven van artikelen. Daarnaast ben ik ook actief als blogster.

lisa deen sportjournaliste turnen

Hoe komen jouw klanten bij je terecht?
Regelmatig gebeurt het dat ik via-via nieuwe opdrachten binnensleep. Maar potentiele klanten kunnen me ook altijd benaderen via Linkedin en mijn website.

Wat vind je het leukste aan freelancen?
De vrijheid! Het indelen van mijn eigen tijd vind ik heel fijn. Al heeft dat ook een keerzijde: soms werk ik veel te veel.

Zijn er nog meer keerzijden?
Het feit dat je soms met ‘mindere maanden’ te maken krijgt wat inkomen betreft.

 

De werkdag van Lisa

Waar werk je meestal?
Ik werk veel vanuit huis en vanaf sportevenementen. Tevens werk ik regelmatig vanuit cafés. Mijn favorieten zijn Nicolau Lisboa en O das Joanas. Daarnaast zit ik ook wel eens op terrasjes langs Avenida da Liberdade of bij het strand.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Dat is eerlijk gezegd heel verschillend. Over het algemeen begin ik mijn dag om 07:00 uur met een CrossFit training. Vervolgens begin ik rond 08:30/09:00 uur te werken. Ik schrijf artikelen, doe (telefonische) interviews, plan interviews of bezoeken aan sportevenementen en maak mijn blogs.

Bij een sportevenement ziet mijn werkdag er compleet anders uit. Dan ben ik feitelijk gezien de hele dag aanwezig bij het evenement om alles op de voet te volgen. Tijdens het EK en WK turnen doe ik zelfs live-verslag van de wedstrijden middels een liveticker. Na de wedstrijden ren ik vervolgens naar de mixed zone om de sporters te interviewen.

sportjournaliste turnen lisa deen

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Oef, veel te veel. Ik probeer werkdagen van acht uur te maken, maar soms is dat veel meer. Stiekem gaat er bovendien geen dag voorbij zonder werk. Een vijftig tot zestig urige werkweek komt regelmatig voor.

Is het werken in Lissabon anders dan in Nederland?
In principe doe ik mijn eigen werk. Ik ben mijn eigen baas. Dus het tempo bepaal ik zelf. Maar toen ik nog bij een Portugees bedrijf werkte merkte ik de verschillen met Nederland wel. Alles gaat wat langzamer, de werknemers hebben ruim anderhalf uur pauze en werken tot laat door. Bij ons is het altijd stress, stress, stress.

Omdat de mensen hier minder gestrest zijn ben ik ook veel rustiger. Dus ja, stiekem geeft freelancen in Lissabon me wel een goed gevoel.

lissabon

 

Lisa over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Lekker zo doorgaan en wellicht nog wat nieuwe opdrachtgevers aantrekken! In februari ben ik mijn blog gestart, dus ik hoop maandelijks meer bezoekers te trekken.

Waar zie je jezelf over 2 jaar? Woon je dan nog steeds in Lissabon?
Dat zou me eerlijk gezegd helemaal niets verbazen! Maar stiekem vind ik het moeilijk om daar nu al uitspraken over te doen.

lisa deen

 

Waar kunnen we jou volgen?

Website Bom Dia Lisa

Facebook

Twitter

Instagram

 

Wil jij Lisa opzoeken in Lissabon?

Van maandag 5 t/m vrijdag 9 juni verplaatst Zakenmeisje.nl het kantoor naar Lissabon. Met 7 zakenmeisjes gaan wij ons 5 dagen lang laten inspireren, de stad verkennen, masterminds houden en werken in deze mooie stad. Wil jij mee? Kijk hier voor meer informatie en meld je aan >> http://zakenmeisje.nl/tribe/zakenmeisjes-getaway-lissabon

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

I think you'll like this too, right?

Laat een reactie achter

Hi zakenmeisje, we LOVE cookies! En niet alleen de eetbare... Als zakenmeisje gebruik je cookies op je website om deze o.a. beter te maken, en dat willen we toch allemaal? Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Ik wil toch wat meer informatie...

De cookie-instellingen op Zakenmeisje.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om jou de beste surfervaring mogelijk te geven. Als je doorgaat met Zakenmeisje.nl te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren :)" hieronder dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten