fbpx

Ik heb besloten meer te gaan lezen. Mijn doelstelling voor dit jaar was één boek per week. Grandioze mislukking natuurlijk, een tikkeltje te ambitieus. Meer lezen omdat ik te veel online ben. Ik lees online magazines, zit uren op Instagram en kijk vlogs. Daarnaast werk ik in een vak waarbij mijn laptop continue aan staat. Reken maar uit, ik zit dus zo een 10-15 uur per dag achter een scherm, groot of klein. Ik vind het eigenlijk niet heel erg maar ik merk dat ik snel afgeleid wordt door onnodige dingen die er niet toe doen en dan zit ik weer uren naar random vlogs te kijken. Lezen dus, zo veel mogelijk, en het liefst boeken waar ik ook nog iets uithaal. Deze maand begin ik met het boek ‘the 4 hour work week‘ van Tim Ferris.

Jullie worden mijn grote stok achter de deur, minimaal een keer per maand wil ik hier een samenvatting van een boek posten.

the 4 hour work week

De titel, te mooi om waar te zijn, sprak mij enorm aan

Natuurlijk ook wel een beetje misleidend en voordat Tim dit waar kon maken gingen er heel veel uren hard werken aan vooraf. Op het boek staat een waarschuwig: ‘Do not read this book unless you want a new way of living’. Ik kan verklappen dat na het lezen van dit boek mijn mindset echt veranderd is en ervoor gezorgd heeft dat ik anders naar de invulling van mijn dagen kijk (zie ook mijn artikel over productiviteit). Het boek is wel erg Amerikaans geschreven en je moet ervan houden om waardevolle lessen voor jezelf mee te kunnen nemen.

Tim Ferris behandelt in zijn boek het DEAL principe, wat staat voor Definitie, Elimineren, Automatiseren en Liberation (dus overal werken waar jij wilt), om een 9 tot 5 leven te ontsnappen en te leven als een ´New Rich´.

Het boek richt zich voornamelijk op ondernemers maar is volgens Ferris ook toepasbaar op mensen die in loondienst werken. Het is een oproep om slim en efficiënt met je tijd om te gaan en je carrière in eigen handen te nemen.

Doe de dingen waar je goed in bent, laat je zwaktes achterwege. Stop met zinloze vergaderingen, die veel tijd in beslag nemen en word een expert in jouw werkgebied.

Ik voel mij daardoor wel aangesproken maar ik denk ook dat het in loondienst wat lastig is. Althans, zo ervaar ik dat. Je baas moet het er maar mee eens zijn dat je werkt hoe en wanneer jij dat wilt. En als je aangeeft je werk in de helft van de tijd te kunnen doen, dan weet ik zeker dat de gemiddelde manager of leidinggevende komt met een stapel extra werk voor ‘als je straks weer sneller bent dan de rest’.

Ik heb de volgende lessen meegenomen en probeer deze waar mogelijk toe te passen: 

  • De 80/20 regel van Pareto (check ook het artikel over deze regel van Lisette)
  • Afwisselen van activiteit en rust. Doe alles met mate. Ook al heb je een deadline, of juist dan, is het goed om je rust te nemen zodat je daarna nog productiever door kan bikkelen.
  • Elimineren van zinloze activiteiten, zowel privé als ook zakelijk.
  • Minder doen staat niet gelijk aan lui zijn – handig om dat te begrijpen, zo kan je jezelf meer rust gunnen. Het is belangrijk om resultaten te produceren in plaats van uren te vullen.
  • Prioriteer, beperk je tijd en doe niet alles tegelijkertijd.
  • Beperk onderbrekingen die niet urgent of niet belangrijk zijn.
  • Kies er bewust voor om iets niet af te maken, het kan meer opleveren te stoppen dan het ten koste van alles af te willen maken (en belangrijkere dingen daarvoor te laten liggen)
  • Vraag om vergeving, niet om toestemming. Soms is het goed om iets gewoon te doen en achteraf excuses aan te bieden als het niet uitpakt zoals verwacht.

Tot slot heeft de quote ‘Doing something unimportant well does not make it important’ echt mijn ogen geopend.

Voor de hand liggend? Ja! Maar soms moet dat gewoon even hardop gezegd worden om de juiste keuzes te maken.