5 redenen om vrijwilligerswerk te doen in een ontwikkelingsland

Kleine kinderen die je enthousiast achterna rennen op een weg van steen en klei. Als je besluit om even een praatje met ze te maken en ze je aan willen raken, wordt er achter de handen gegiecheld van spanning en vervolgens druk met elkaar gesproken in de lokale taal: ‘Mzungu’, ‘mzungu’ (=blanke). Ze rennen, ze lachen, ze huppelen. Zomaar een uniek moment uit mijn tijd in Malawi, toen ik daar vrijwilligerswerk deed. Eén van de meest bijzondere reizen die ik ooit heb gemaakt.

vrijwilligerswerk-doen2

Twijfel jij om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen? Hieronder mijn vier redenen om je te overtuigen:

 

1. De ervaring is ‘once in a lifetime’

De momenten in Malawi zal ik nooit vergeten. De eenvoud van het land, de intensiteit waarmee ze leven en de problemen waar ze mee te maken hebben, hebben diepe indruk op mij gemaakt. Zo mocht ik met een groep Afrikaanse vrouwen een bakkerij opzetten, heb ik voor 50 weeskinderen een maaltijd gemaakt, lesgegeven aan een zwaar gehandicapte man die eigenlijk nooit van zijn veranda afkwam én kwam ik erachter dat ik het fantastisch vind om mensen iets te leren. Dit is slechts een kleine greep uit alle ervaringen en ik voel de energie en de blijdschap alweer opborrelen als ik er over schrijf.

Een unieke ervaring, die jij ook kunt opdoen als je dat wilt.

 

2. Je doet iets goeds voor een ander

Dit is een hele simpele reden om vrijwilligerswerk te doen. En ik vind het een hele belangrijke reden. Voordat ik vrijwilligerswerk ging doen, heb ik zo’n zeven maanden door Australië en Nieuw-Zeeland gereisd en behoorlijk veel geld uitgegeven. Omdat ik me dat kon permitteren. Mijn wiegje stond namelijk in een betere wereld dan dat van de kinderen in Afrika. Dus ik vond het een fijn idee dat ik ook iets ‘terug’ kon doen. Dat ik de mensen iets heb bij kunnen brengen met mijn kennis.

 

3. Je ontmoet leuke mensen

Nog zo’n simpele reden. Vrijwilligerswerk is een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Zeker als je via een goede organisatie naar het buitenland vertrekt, is het super. Je ontmoet vaak mensen waar je snel een band mee opbouwt vanwege de indrukwekkende ervaringen die je opdoet met elkaar. Het is soms wel eens huilen van ongeloof of onbegrip, maar vaker nog is het lachen met elkaar. De tijd in Malawi was één groot feest. Vandaar dat ik ook zeven maanden ben gebleven in plaats van drie 😉

 

 

4. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Je leert waanzinnig veel. Over het land en de cultuur. Van de mensen. En niet in de laatste plaats over jezelf. In een hele primitieve omgeving (lees: een houten bed en een gat in de grond) heb ik geleerd dat ik niet veel nodig heb om gelukkig te zijn.

Spullen zijn voor mij niet zo belangrijk als dat ik dacht dat ze waren. Mensen daarentegen des te meer.

Van de moeilijke en eenzame momenten heb ik geleerd dat ik veel sterker ben dan ik had gedacht en van de mooie, krachtige momenten heb ik geleerd dat ik meer kan dan dat ik in eerste instantie denk. Het heeft me absoluut een rijker mens gemaakt.

 

5. Het is het geld echt waard

Er wordt vaak gezegd dat vrijwilligerswerk duur is. En ja, je moet betalen voor je ticket, het verblijf daar en soms zelfs voor je eten. Ik heb dat niet als een probleem ervaren. Wel zou ik je adviseren om aan de organisatie te vragen waar je geld aan besteed wordt, zodat je daar geen rotgevoel aan overhoudt. Maar buiten dat, is het mijn geld meer dan waard geweest. Het was een unieke ervaring, ik heb hele mooie mensen leren kennen, genoten van de omgeving en er ook nog veel van geleerd.

Klinkt goed, toch?

Mocht je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd zijn geraakt, kijk dan eens op de website van Be More,  Travel Active of van Projects Abroad voor meer informatie.

 

Heb jij weleens vrijwilligerswerk gedaan of zou je dit weleens willen doen?

 

Save

Save

I think you'll like this too, right?

Laat een reactie achter

Hi zakenmeisje, we LOVE cookies! En niet alleen de eetbare... Als zakenmeisje gebruik je cookies op je website om deze o.a. beter te maken, en dat willen we toch allemaal? Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Ik wil toch wat meer informatie...

De cookie-instellingen op Zakenmeisje.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om jou de beste surfervaring mogelijk te geven. Als je doorgaat met Zakenmeisje.nl te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren :)" hieronder dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten