fbpx

Smartphone camera’s zijn in de afgelopen jaren kwalitatief stukken beter geworden en ook nog eens makkelijk in gebruik. Tegenwoordig heb je dus niet eens meer een dure fotocamera nodig om professionele foto’s te kunnen maken. Maar hoe haal je nou het maximale uit de camera van je smartphone? Een mooie foto wordt namelijk niet alleen bepaald door het type smartphone dat je gebruikt, maar grotendeels ook door je eigen kennis over fotograferen!

foto's maken met je smartphone

 

Hoeveel megapixels heb ik nodig?

De resolutie van camera’s wordt vaak weergegeven in megapixels. Bedrijven maken veel reclame door de nadruk te leggen op het aantal megapixels, waardoor mensen terecht denken dat een fotocamera met de meeste megapixels ook de beste foto’s maakt. Dit is echter niet waar!

Als je een smartphone hebt met 5 of meer megapixels, dan kun je al zonder problemen scherpe foto’s maken. Deze foto’s zijn prima voor op je website of voor je bedrijf. Wil je echter je foto’s op posterformaat afdrukken of heel erg bijsnijden, dan heb je wel meer megapixels nodig. Denk hierbij aan 10 megapixels of meer. Extra megapixels zijn dus leuk, maar voegen niet veel toe.

Het is slimmer om te letten op de kwaliteit van de camera dan op het aantal megapixels.

 

Instellingen aanpassen

Veel smartphones hebben de optie om de instellingen van je camera aan te passen, maar wat betekent het allemaal en wat is nou de juiste instelling?

ISO-waarde
Door de ISO-waarde aan te passen, bepaal je zelf de lichtgevoeligheid van je camera. Wil je een mooie foto maken terwijl het in je omgeving veel te licht is? Zet je ISO-waarde dan lager. Is het binnen of buiten donker aan het worden, maar wil je toch een duidelijke foto maken? Zet je ISO-waarde dan hoger.

HDR
Als je geen flitser wilt gebruiken omdat je foto’s anders korrelig worden, zet dan de HDR-optie aan. Donkere foto’s worden namelijk mooier met HDR dan met een flitser!

Heb je echter een iPhone, dan is dit niet mogelijk.

iPhone eigenaren moeten het vooral hebben van de nabewerking van de foto’s.

 

download-de-instagram-checklist

 

Gebruik geen Front-facing camera

De camera aan de voorkant van je smartphone gebruik je waarschijnlijk voornamelijk om selfies mee te maken, maar een groot nadeel van deze camera is dat de foto’s korrelig en minder scherp worden. De front-facing camera is ook eigenlijk bedoeld voor videogesprekken, dus gebruik deze camera vooral niet als je professionele foto’s wilt maken. De camera aan de achterkant van je telefoon is veel beter uitgerust met meer megapixels voor een betere resolutie.

 

Belichting en het Gouden Uur

Foto’s worden mooier met de juiste belichting. Zorg voor voldoende licht, maar pas op voor overbelichting! De beste foto’s maak je overdag met natuurlijk licht. Er zit natuurlijk ook een flitser op je smartphone, maar dit maakt je foto’s korrelig en minder mooi.

De mooiste foto’s maak je in het zogenaamde “Gouden Uur”. Het Gouden Uur is het eerste en het laatste uur van de dag waarin de zon schijnt. Dus pak vooral je smartphone erbij als de zon ’s ochtends net op is en voordat de zon ’s avonds weer onder gaat. Het zonlicht is dan op zijn mooist en dat levert dus ook de mooiste foto’s op!

 

Houd je smartphone stil

Om uiteindelijk mooie en scherpe foto’s te krijgen, is het belangrijk om je smartphone zo stil mogelijk te houden tijdens het fotograferen. Beweeg je ook maar een klein beetje met je handen, dan zie je dat al terug in je foto’s.

Het beste is om je smartphone met twee handen vast te houden. Voor meer stabiliteit klem je beide ellebogen en bovenarmen tegen de zijkant van je lichaam. Dit helpt ook goed wanneer je video’s wilt maken. Hierdoor kunnen je handen en armen minder trillen, je zult gelijk een verschil merken! Om trillingen helemaal te voorkomen, is het aanschaffen van een statief natuurlijk ook een optie.

 

Gratis apps voor nabewerking

Al die mooie reisfoto’s die je tegenkomt op Instagram? Die zijn bewerkt. Die kleurrijke foto’s van overheerlijke maaltijden? Ook bewerkt. Het klinkt misschien vreemd, maar de nabewerking van je foto’s is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen die je zeker niet mag vergeten.

Een gratis app die je hiervoor kan gebruiken is Instagram. Op Instagram kun je kiezen uit een reeks standaard filters om je foto’s lichter of kleurrijker te maken. Maar je kan op Instagram ook zelf aan de slag gaan met de belichting, het contrast en de verzadiging van je foto’s.

Ook Adobe Photoshop is een gratis app die je op je smartphone kan downloaden. Photoshop is uitgebreider dan Instagram, maar niet veel ingewikkelder. Alles in de app spreekt voor zich en er zijn veel mogelijkheden. Pas de helderheid van je foto’s aan (lichte foto’s zijn fijner om naar te kijken), laat de kleuren van je scherm knallen, voeg schaduwen toe of maak je foto’s scherper. Uiteraard zijn er nog veel meer apps beschikbaar, het is een beetje uitzoeken waar je zelf het liefst mee werkt.

Wees vooral creatief, dan kom je heel erg ver met fotografie op je smartphone!

 

Maak jij jouw foto’s met je smartphone of met een camera?