fbpx

Welke angst zit achter mijn onzekerheid?

We gaan het hebben over iets helemaal niet leuks. Onze angsten en onzekerheden, aaah! Want die hebben we allemaal! Wat we vaak niet weten is waar deze onzekerheid vandaan komt en welke angst achter de onzekerheid zit. Want zo leuk is dat niet om uit te zoeken… In dit artikel ga ik je wat meer vertellen over de emotie angst en hoe je te weten komt wat achter jouw onzekerheid zit. Don’t be scared, let’s do this!

Als zakenmeisje is angst mij jammer genoeg niet onbekend. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik, ondanks mijn faalangst, toch durfde te starten met ondernemen. Regelmatig komt de faalangst opborrelen en uit dit zich in onzekerheid over wat ik doe. Er spoken dan een hoop twijfelende vragen door mijn hoofd: vinden mijn klanten het wel mooi wat ik heb gemaakt? Spreekt het aan? Is het goed genoeg? Geloven zij in me? Kan ik het wel?

help ik ben bang - angst

Angst

Angst is, naast blijdschap, verdriet en boosheid, één van de basisemoties voor mensen. Deze emotie heeft wel degelijk een functie, believe it or not, maar dit stamt nog uit vroegere tijden toen we onszelf moesten beschermen tegen wilde dieren. Tegenwoordig is angst vaker een last, dan dat het nog echt praktisch is.

Waar komt angst nou vandaan? Je hebt vaak iets in je leven meegemaakt waaruit je angst is voortgekomen. Bijvoorbeeld als je vroeger gebeten bent door een hond, dan associeer je honden met bijten. Elke keer als je een hond ziet, roept dit angst bij je op in de vorm van gedachtes, want je denkt dat die gaat bijten. In je lijf gebeurt dan van alles: je hartslag gaat omhoog, je gaat zwaarder ademen en je gaat zweten. Vervolgens reageer je op één van deze  drie manieren: vechten, vluchten of bevriezen. Dus je ziet een hond, er gaat een alarmbel af in je hoofd (PAS OP! EEN HOND EN DIE BIJT!) en je durft niet verder te lopen. Je bevriest. Dit kan handig zijn als je niet gebeten wilt worden. Een groot deel van onze angsten zijn in tegenstelling tot dit voorbeeld helemaal niet praktisch!

 

F.E.A.R.

False

Evidence

Appearing

Real

 

Angst en onzekerheid

Achter elke onzekerheid zit een angst, en achter elke angst zit een oorzaak. De angst achter onzekerheid is vaak een gedachte, een vals bewijs voor iets dat echt lijkt. Je bent bijvoorbeeld gepest vroeger, I hope not.., dan heb je de overtuiging dat je niet goed genoeg bent of als jij jezelf bent dan hoor je er niet bij. Deze overtuiging zie jij aan als waar, maar is natuurlijk helemaal niet waar!! Je kunt je voorstellen dat dit veel angst EN onzekerheid oproept. Deze angst wil je ervoor beschermen dat je nog een keer gepest gaat worden, want dit was een hele nare ervaring voor je, maar vaak houd je daarmee voornamelijk jezelf tegen. De onzekerheid heeft vervolgens een bepaald gedrag tot gevolg. Je ziet wel eens dat mensen die vroeger gepest zijn later zelf gaan pesten (vechten), zich heel erg terug gaan trekken (vluchten), of niet goed durven deel te nemen in groepen (bevriezen).

Onzekerheid en angst hebben niet altijd het beste met je voor. De gedachtes die je hebt zijn ook voor een groot deel negatief ingevuld en nog belangrijker: NIET WAAR! Geloof dus niet alles wat je denkt! Vaak zijn we ons er niet bewust van dat we reageren uit angst of onzekerheid, omdat dit een gewoonte is geworden. De eerste stap om wat te doen aan je onzekerheid is dus bewustwording! Hieronder vind je een tweetal stappen om bewuster te worden van je angsten.

1.      Je kiest een gedrag of gedachte waar je niet blij mee bent.
2.      Je onderzoekt aan de hand van de volgende vragen wat er achter dit gedrag zit:
a.      Omschrijf het gedrag of de gedachte.
b.      Welke onzekerheid zit er achter dit gedrag/deze gedachte?
c.      Welke angst zit er achter dit gedrag/deze gedachte?
d.      Wat is de overtuiging achter deze angst?
e.      Wat is de oorzaak van deze overtuiging?

20170116 - Tabel Artikel 2

Nu je het helemaal hebt uitgepluisd, kun je er wat aan gaan doen! De volgende keer ga ik jullie vertellen hoe je ondanks je onzekerheden en angsten toch succesvol kunt zijn in ondernemen!