fbpx

De 80/20 regel. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Ik kende deze voornamelijk voor balans in gezond eten. 80% is gezond voedsel en 20% mag je cheaten, zo blijf je in balans! Natuurlijk is het niet handig als je veel wil afvallen om meteen te cheaten, maar als je jezelf niks gunt is de kans dat je het volhoud een stuk minder groot. Dus mocht je wat gezonder willen gaan leven, knoop deze regel dan in je oren. Het mooie is dat de 80/20 regel geldt voor veel meer dingen. Het wordt ook wel het pareto principe genoemd.

80/20-regel

 

De econoom Vilfredo Pareto ontdekte dat 80% van alle bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking.

Daarna ontdekte de econoom Joseph Juran dat de regel op veel meer dingen toepasbaar was en versimpelde het principe. 80% van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden om het duidelijker te maken. En het kan voor veel inzicht zorgen en helderheid over je bedrijf geven!

 

De 80/20 regel

Het komt er op neer dat 80% van de winst van je bedrijf komt door 20% van de input die je erin stop. 20% van alle klanten zijn goed voor 80% van de winst, en 20 van de 100 artikelen die je verkoopt zorgen voor 80% van de omzet.

Nog een mooi voorbeeld is dat lucht voor 20% uit zuurstof bestaat en 80% uit stikstof. Mooi he? Hoe natuurwetten en economie helemaal niet zo verschillend zijn. Er is geen verklaring voor de pareto wet gevonden, en 80-20 is ook eigenlijk een versimpeling. Het kan dus ook 90-10 zijn of 72-28. De pareto wet valt hierdoor onder een empirische wet, vastgesteld op basis van bevindingen. Niemand heeft ook geclaimd dat de uitkomst altijd 100 is.

 

Zelf het pareto principe toepassen

Het geeft nieuwe inzichten als je volgens dit principe naar je werk gaat kijken, wat doe je precies en wat levert het op? Kan je sommige dingen niet achterwegen laten of ze misschien wel uitbesteden? We werken allemaal heel erg hard tegenwoordig en zeker bij een eigen onderneming stop het nooit. Toch geldt soms de regel less is more. Probeer een heliktorview te creëren en time hoe lang je met “kleine dingen” bezig bent die praktisch niets opleveren. Zo kan je schipperen, en je richten op wat echt belangrijk is en nog meer shinen als zakenmeisje!

Save

Save

Dit vind je vast ook leuk: