fbpx

Hoe ga je om met teleurstellingen?

Eindelijk heb je de moed bij elkaar geraapt om dat leuke idee uit te gaan voeren. Je hebt er veel tijd in gestoken om het helemaal naar je zin te maken en het mag de wereld in. Super spannend! Het is een kwetsbare positie om een stukje van jezelf bloot te geven, helemaal als het vervolgens niet gaat zoals je had gehoopt…

vrouw die het niet meer ziet zitten bij laptop

Wat als jouw idee niet aanslaat?

Je wilt er misschien liever niet over nadenken, maar wat als jouw idee niet aanslaat? Wat als je doelgroep jouw product niet wil kopen? Hoe ga je hier dan mee om? Het is een moeilijk onderwerp om over na te denken, want deze onzekerheid kan ervoor zorgen dat je je ideeën niet durft door te zetten. Toch is dit wel het risico van ondernemen.

Niet alles wat je de wereld in gooit zal meteen een hit worden of wordt helemaal geen hit.

Het is hard werken en de harde realiteit. Nou wil ik je natuurlijk niet volledig demotiveren om een eigen bedrijf te starten, maar juist wat tips geven hoe je met teleurstellingen om kunt gaan. Nieuwsgierig naar deze tips? Lees dan vooral verder!

PS Wil je tips & andere waardevolle lessen die ik uit 50+ interviews met zakenmeisjes heb gehaald ontvangen? Download nu gratis de Starters Kit voor Zakenmeisjes in spé >> 

quote don't you dare give up

Vallen & opstaan

Dat vallen en opstaan bij het leven hoort, leer je eigenlijk al van jongs af aan, toch hebben veel mensen er moeite mee. Fouten maken mag niet. Op je smoel gaan mag niet. Maar van wie mag dat niet? Vaak mag dat van jezelf niet! Vroeger toen je leerde lopen en elke keer viel. Heb je toen weleens gedacht: goh, misschien is dit niks voor mij? Ik durf te wedden dat dit nooit door je hoofd is geschoten!? Je viel, je stond weer op, probeerde het nog een keer, viel, stond weer op, etc! Je bent een ondernemer en ook jij zal weleens vallen, maar dit is wat jij wilt doen! Je staat dus weer op, haalt even diep adem en probeert het nog een keer. En nog een keer. En nog een keer!

Change your state

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om weer om te schakelen na een teleurstelling. Het liefst ga je op de bank Netflix kijken met een bak ijs, pak koekjes en/of zak chips (guilty!). Dit helpt eventjes, maar misschien als je echt eerlijk bent helpt het je helemaal niet. Je onderdompelen in zelfmedelijden werkt vaak averechts. Je verliest je motivatie, je zelfvertrouwen en dat willen we juist niet. Om te beginnen is het belangrijk te realiseren dat dit dus bij het leven hoort en dat je hier verdrietig/boos/teleurgesteld over MAG zijn! Stop je gevoelens vooral niet weg, want dat werkt ook niet. Ga er even goed voor zitten en neem de tijd. Pak 5 minuten, 30 minuten of een uur, wat JIJ nodig hebt en voel! Schreeuw! Huil! Schrijf! Praat met iemand! Wat jij wilt. Daarna droog je de tranen, haal je even diep adem en ga je door.

Move it!

Om niet in je gevoelens te blijven hangen, is het verstandig om te gaan bewegen. Eigenlijk is het heel simpel, er helpt niks beter om uit je hoofd te komen dan je lichaam te bewegen. Je kunt een wandeling maken, lekker buiten in de koude lucht. Je kunt al je frustraties eruit fietsen, sporten, dansen, boksen… Wederom: wat jij wilt en leuk vindt om te doen!

Ben je het allemaal kwijt? En voel je je iets beter? Mooi zo, dan ga je nu nieuwe plannen maken!

Quote: you know all those things you've always wanted to do? you should go do them.

Take a step back

Blijf niet te lang hangen in je teleurstelling, neem zo lang als je nodig hebt, maar durf daarna weer vooruit te kijken en nieuwe ideeën op te pakken. Soms kan het helpen om eerst een stap terug te doen en na te denken over je motivatie. Waarom deed ik dit ook alweer? Laat je weer motiveren, inspireren en prikkelen. Wat tegenwoordig veel mensen doen is een visionboard maken. Heb je er al één, bestudeer deze dan eens goed. Heb je geen visionboard, kijk of het iets voor jou is om er één te maken. Wat je ook kunt doen is filmpjes, vlogs en artikelen bekijken van personen die je inspireren.

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1

 

Move into the future

Daarna is het tijd voor jouw eigen bedrijf! Door middel van een aantal stappen kun je weer aan de slag:

Stap 1: Evalueren

Evalueer kort je vorige idee. Vraag mensen om feedback. Wat vonden ze er van? Wat kan beter? Wat was goed? Het is ook belangrijk om te checken: Was het in lijn met wat jouw plannen en doelstellingen zijn voor je bedrijf?

Stap 2: Plannen

  • Neem even de tijd om te brainstormen over je volgende stap en schrijf alles wat er in je op komt op. Vragen die je hierbij kunt gebruiken zijn: Kun je je vorige idee nog op een andere manier proberen? Of heb je inmiddels een ander tof idee voor je bedrijf? Wat zijn hierbij mogelijke obstakels? Wat zijn hiervoor hulpbronnen die je kunt inzetten? Hoe zou het voelen als je het idee hebt uitgevoerd?
  • Schrijf kort op: de wat, waarom, wanneer en hoe van je nieuwe idee. Let erop dat je niet vaag bent, maar maak het zo duidelijk en concreet mogelijk!
  • Vervolgens ga je bedenken wat kleine stapjes kunnen zijn om dit plan uit te voeren. Het kan niet klein genoeg. Maak de stappen zo dat ze goed uit te voeren zijn voor jou, ook al zijn ze misschien wel spannend.

Stap 3: Aan de slag!

Nu je weet wat je volgende stap gaat zijn, kun je aan de slag gaan. Succes!