fbpx

Bij een mooie tekst hoort natuurlijk mooi beeld. Gelukkig staat het internet daar vol mee! Alleen mag je die afbeeldingen niet zo maar gebruiken. Ook niet als je de bron noemt…

zoeken naar rechtenvrije beelden voor op blog op laptop

Het grootste misverstand over copyright

Het is het grootste misverstand over auteursrecht (ook wel bekend als copyright): afbeeldingen mag je gebruiken, op voorwaarde dat je de bron erbij vermeld. Dat mag dus níet! ContentToday vroeg Miss Legal hoe het dan wel zit. Wanneer mag je afbeeldingen van internet wel gebruiken en waarom is het noemen van de bron niet genoeg?

Auteursrecht

Op de meeste afbeeldingen rust auteursrecht. In principe komt dit recht toe aan de maker van de afbeelding, bijvoorbeeld de fotograaf of de designer. Diegene heeft dan als enige het recht om de afbeelding te publiceren en te kopieeren.

Een blogger die de afbeelding mooi vindt, mag deze dus niet gebruiken ter illustratie. Althans, niet zonder toestemming van de maker.

 

Toestemming

Wil je een afbeelding gebruiken bij je blog? Dan moet je formeel gezien toestemming vragen aan de maker. Wil je bijvoorbeeld een mooie foto van een andere blogger gebruiken? Stuur je collega-blogger dan even een mailtje met de vraag of jij de foto mag gebruiken. Waarschijnlijk mag dit gewoon, en heb jij het bewijs meteen op papier in je mailbox.

 

Bronvermelding

Veel bloggers bieden zelf al aan om de bron bij de foto te vermelden. Dit is immers wel zo aardig. Maar het is dus geen vrijbrief voor gebruik. Ook kan de blogger jou zelfs verplichten de bron (officieel trouwens naam van de maker plus bron) bij de afbeelding te vermelden. Makers hebben namelijk dit recht op grond van de Auteurswet.

 

Tip van Miss Legal

Op site als creativecommons.nl vind je beeld dat je (veelal) zonder toestemming mag gebruiken! Check wel even de voorwaarden wat betreft bronvermelding.

 

Dit artikel is geschreven voor de awesome Miss Suzanne van Duijn, a.k.a. SuusjeQ.

Save