fbpx

Wil jij gaan ondernemen en vraag je je af wat je kunt verwachten? Vaak wordt er gezegd dat ondernemen GE-WEL-DIG is. En dat is het ook wel, er zitten namelijk heel veel voordelen aan. Maar het is echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Al eerder deelden 20 zakenmeisjes hun kijk op de keerzijde van ondernemen. In dit artikel zet ik op een rij wat je nou echt kunt verwachten als je gaat ondernemen. Zowel ups als downs.  

 

naomi-vlietman-17

 

1. Er zijn ups and downs

Er zijn niet alleen ups and downs aan het ondernemen zelf, ook wanneer je als ondernemer bezig bent kun je ups and downs verwachten in hoe je je voelt. Het ene moment zit je vol energie en weet je zeker dat jouw nieuwe idee een groot succes wordt, het andere moment zie je het niet meer zitten en vraag je je af wie er op jouw dienst zit te wachten. Was het nou wel zo´n goed idee om te gaan ondernemen? Kan ik niet beter ´gewoon´ weer in loondienst gaan? De twijfel zal af en toe flink toeslaan. Weet dat dit gaat gebeuren en laat je er niet door uit het veld slaan, girl. Keep on going!

 

webinar-5-gouden-tips-voor-starters

 

2. Negatieve reacties

Niet alleen dat stemmetje in je hoofd vraagt zich soms af of je niet weer beter in loondienst kunt gaan (of blijven), anderen kunnen dit ook aan jou voorleggen… Want het is toch allemaal maar onzeker, dit idee gaat nooit aanslaan, er zijn er al zo veel, je kunt het beter zo en zo doen. Niet naar luisteren! Zeker niet als zij zelf geen ondernemer zijn en niet het leven leiden dat jij super graag wilt.

PS Je zult ook zien dat je héél veel positieve reacties zult krijgen! 

 

3. Je focus verliezen

De meeste ondernemers hebben enorm veel ideeën. Natuurlijk is dit heel fijn, maar het is niet altijd even handig. Zeker niet als dit er voor zorgt dat je elke maand weer een nieuw idee gaat uitvoeren. Ik weet het, focus houden is soms (ok, vaak) moeilijk, maar dit gaat er wel voor zorgen dat je succes gaat halen. Als je 100 dingen tegelijk probeert te doen krijg je uiteindelijk niets voor elkaar. Dus laat je niet verleiden door alle new shiny objects (jouw ideeën).

 

4. Jouw doorzettingsvermogen wordt getest

Ik vertelde het al in de eerste tip: ondernemen komt met ups and downs en je zult het niet altijd meer zien zitten. Hier is doorzettingsvermogen voor nodig. Maar ook als jouw idee niet aanslaat, het niet zo snel gaat als je zou willen (always!) en anderen jou niet steunen (tip: omring je met mensen die dit wel doen) wordt jouw doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld. Je moet het ECHT willen.

 

5. Schommelend aantal klanten

Maandenlang gaat het goed en heb je volop klanten en dan ineens *crickets*. Geen nieuwe aanmeldingen voor jouw programma. What happened? Afhankelijk van de branche waar je in zit kunnen er momenten zijn waarop je meer of juist minder klanten hebt dan anders. Veel mensen boeken hun vakantie in januari, de meeste mensen trouwen in de zomer en veel ondernemers doen het in de zomer wat rustiger aan. Houd hier rekening mee en weet hoe je dit op kunt vangen, zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan.

 

6. Je gaat je als persoon enorm ontwikkelen

Als ondernemer ben je altijd in ontwikkeling. Niet alleen jouw bedrijf groeit (als het goed is), maar jij als persoon ook. Je doet enorm veel nieuwe ervaringen op, leert nieuwe mensen kennen, leert van je fouten, volgt interessante programma’s, ziet allerlei mogelijkheden. Hierdoor ga jij als persoon flinke stappen maken en groeien. Dit kan (let op: KAN, dit hoeft natuurlijk niet) er voor zorgen dat jij en je huidige vriendinnen, maar ook jij en je partner, uit elkaar groeien. En dat kan pijnlijk zijn.

 

7. Je leert gelijkgestemden kennen

Het toffe aan ondernemen is dat je juist ook heel veel gelijkgestemden gaat leren kennen. Mensen die jou snappen. Die weten hoe het is om te ondernemen, dezelfde mindset hebben en dezelfde dingen leuk vinden. Er zal een wereld voor je open gaan! Dus misschien verlies je een aantal vrienden, maar je krijgt er minstens zo veel voor terug.

 

Wat zijn voor jou de ups & downs aan het ondernemen?