fbpx

Zou jij eigenlijk wel een huis willen kopen, maar denk je dat dit niet mogelijk is omdat je pas net bent begonnen met ondernemen? Misschien ben je zelfs pas een jaar zakenmeisje. Je bent niet de enige die dit denkt, so did I! But I’ve got news for you.. zelfs als je pas 1 jaar ondernemer bent is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. In dit artikel geef ik antwoord op vragen die je misschien hebt en vertel ik je welke documenten je vast moet verzamelen.

 

drie-vrouwen-meeting-vergadering-serieus

1. Is het überhaupt mogelijk om een hypotheek te krijgen als (startend) zakenmeisje?

Ja dus!

 

2. Hoe lang moet je al ondernemen om een hypotheek te krijgen? Kan dit ook als je nog maar een jaar bezig bent?

Ook als je nog maar net een jaar bezig bent als freelancer of zzp’er is het bij sommige banken mogelijk om een hypotheek te krijgen. Bij de ING hebben ze als voorwaarde dat je wel minimaal één volledig boekjaar (dus van 1 januari t/m 31 december) ondernemer bent geweest. Naast de jaarrekening voor dat jaar kijken ze ook naar jouw meest recente aangifte inkomstenbelasting, jouw recente salarisgegevens, verwachte resultaatontwikkeling, ondernemersplan, arbeidsverleden en financiële situatie. Onder andere op basis van deze gegevens bepalen zij wat jouw maximale leenbedrag wordt.

 

3. Wat nou als je inkomen nog erg schommelt?

Als zakenmeisje is het niet gek als jouw inkomsten per jaar en zelfs per maand verschillen. Soms heb je heel veel opdrachten en op andere momenten is het hard zoeken naar klanten of kies je er misschien voor om even niet te werken en lekker te reizen. Hierdoor kan jouw gemiddelde winst lager zijn én kan het een reden voor de bank zijn om jouw financiële situatie verder uit te pluizen. In principe is dit geen probleem, maar zorg er wel voor dat je deze uitschieters (zowel naar boven als naar beneden) kunt verklaren.

Ook belangrijk is dat er een stijgende lijn te zien is in je inkomsten zodat de bank ziet dat jouw bedrijf aan het groeien is. Als ze een dalende lijn zien kunnen ze bang zijn dat het in de toekomst blijft dalen en je een lagere (of geen) hypotheek geven.

 

4. Welke informatie moet je doorgeven qua cijfers e.d.?

Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen kijkt de bank (dit hoeft trouwens niet jouw eigen bank te zijn!) naar jouw cijfers. Voordat je daadwerkelijk de hypotheek aanvraagt zul je eerst een oriënterend hypotheekgesprek hebben waarvoor je o.a. deze gegevens nodig hebt;

 • De laatste aangifte inkomstenbelasting;
 • De laatste 3 jaarrekeningen/-rapporten (of minder als je er nog geen drie hebt);
 • Jouw winstcijfers;
 • Jouw balanspositie;

 

5. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is de afhankelijk van veel factoren die je hierboven kunt lezen. Wil je toch vast een inschatting krijgen? Bij de ING kun je jouw hypotheek berekenen. Bij het invullen van jouw inkomen neem je de gemiddelde netto winst over de afgelopen 3 boekjaren (1 januari t/m 31 december), met als maximum de netto winst over het laatste jaar.

 

6. Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Vroeger kon je makkelijk een bedrag krijgen dat hoger was dan de koopprijs van jouw nieuwe huis. Hiermee kon je lekker gaan verbouwen en jouw nieuwe stulpje inrichten. Tegenwoordig gaat dit helaas niet meer. Vanaf 2018 kun je zelfs maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wil je een huis van € 200.000 kopen dan kun je dus maximaal € 200.000 lenen.

Maar… naast de kosten van het huis komen er nog meer kosten kijken bij het kopen hiervan. De meeste kosten hiervan vallen onder de “kosten koper”. Dit is vaak zo’n 5% van de woningwaarde.

Kost jouw droomhuis dus € 200.000 dan zijn de kosten koper vaak zo’n €10.000! Damn, dat is een flink bedrag. En dat moet je dus uit jouw eigen zak betalen…

Ga je in 2018 een huis kopen dan moet je dit dus goed in gedachte houden. Nog een reden om meer eigen geld in te brengen is dat het dan in veel gevallen mogelijk is om een lagere rente te betalen. Het kan dus zo zijn voordelen hebben om nog even door te sparen.

 

7. Waar begin je?

Ok… Je hebt jouw droomhuis gevonden en/of hebt besloten om een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek te maken. Wat moet je dan nu eerst doen? Get your sh*t together! Oftewel, zorg dat je jouw financiën op orde hebt. Verzamel deze informatie;

 • Jouw jaarcijfers van de laatste 3 jaar (of minder als je nog niet zo lang zakenmeisje bent);
 • Jouw aangifte inkomstenbelasting van de laatste 3 jaar (of de meeste recente als je net bent begonnen);
 • Jouw inschrijving bij de KvK;
 • Een overzicht van jouw persoonlijke financiën. Denk hierbij aan (vaste) lasten/leningen, zoals;
  • Studieschuld;
  • Creditcardschuld;
  • Doorlopend en aflopend krediet;
  • Roodstand;
  • Alimentatie.

Voor de zekerheid kun je ook het beste deze informatie bij de hand hebben;

 • Jouw verwachte resultaatontwikkeling;
 • Jouw ondernemersplan;
 • Jouw arbeidsverleden;
 • Jouw meest recente salarisgegevens (als je nog in loondienst bent of kortgeleden was);
 • Een verklaring voor uitschieters in je winst;
 • Overzichten van jouw spaar- en beleggingsrekeningen;
 • Diploma’s en getuigschriften.

 

Ik ben benieuwd wie van jullie bezig is met het kopen van een huis. Laat het mij hieronder weten!

 

A D V E R T O R I A L – Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met de ING.

Bron: www.ing.nl