fbpx

Koffie. Sommige zakenmeisjes hebben het nodig om wakker te worden, anderen drinken het de hele dag door om productief te zijn en veel zweren niet zonder te kunnen. Zelf drink ik af en toe een kop koffie voor de smaak; een lekkere iced latte op een warme dag hier in Lissabon, een goede koffie na een uitgebreid diner of een Pumpkin Spice Latte in de herfst. En als ik dan koffie drink ga ik natuurlijk wel voor kwaliteit. Een koffie met een perfecte cremalaag – die ik er stiekem af lepel in plaats van doorheen roer – zoals de koffie van SENSEO®. Wist je trouwens dat de perfecte cremalaag circa 3 tot 5 millimeter en dik & egaal van kleur hoort te zijn? Me neither!

 

SENSEO koffie met cremalaag

SENSEO® Classic is als beste getest op basis van een combinatie van crema laag, smaak en uiterlijk.

 

Productiever door koffie?

Volgens verschillende onderzoeken ervaart het meerendeel van de 20- tot 30-jarige Nederlanders een boost na het drinken van een kop koffie. Heb je moeite met focussen en krijg je jouw to-do lijst vandaag wéér niet af? Misschien toch maar een kop koffie nemen (of volg masterclass Productiviteit in de Zakenmeisje Members’ Club)! Het is vooral een goed redmiddel als je eenvoudige routinetaken sneller uit wil kunnen voeren. Door koffie wordt je productiever, maar niet – zoals veel mensen denken – creatiever. Moet je creatief aan de slag? Dan kun je koffie dus juist weer beter níet drinken.

 

Maak het uit wat voor koffie je drinkt?

Dat je productiever wordt door koffie komt door de stimulerende stof cafeïne. Dit is wat het voedingscentrum over de postieve eigenschappen van cafeïne zegt:

Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect.

 

Een aantal weetjes over cafeïne;

 • De hoeveelheid cafeïne die in jouw kopje koffie zit is lang niet altijd hetzelfde.
 • De cafeïne kickt er na 15-20 minuten in;
 • Decaf betekent niet dat er helemaal geen caffeine in zit, alleen minder;
 • De brandgraad zegt niets over het cafeïnegehalte in de koffie. Een hogere intensiteit hoeft dus niet meer cafeïne te bevatten;
 • Espresso’s hebben vaak een hoge intensiteit maar bevatten minder cafeïne dan filterkoffie;
 • Het duurt ongeveer drie uur voordat koffie in je lichaam is uitgewerkt.

 

senseo koffie, koffietijd

SENSEO® tijdens koffietijd!

 

Tips om je productiviteit te verhogen met koffie

Wil je graag productiever zijn, dan kan koffie hier bij helpen. Mits je je aan de volgende ‘regels’ houdt;

 • Drink geen koffie wanneer je lichaam uit zichzelf al cortisol aanmaakt. De beste tijd om koffie te drinken is tussen 09.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 17.00 uur;
 • Je kunt beter meerdere keren een klein beetje sterke koffie drinken, dan in één keer een grote sloot;
 • Drink niet te veel koffie! Het voedingscentrum geeft aan dat je als gezond zakenmeisje ongeveer 400 milligram cafeïne per dag in kunt nemen zonder er negatieve effecten van de krijgen, zo’n 4 kopjes koffie. Drink je te veel koffie, dan kun je last krijgen van kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen;
 • Houdt er rekening mee dat koffie meer effect op je heeft als je dit niet tot weinig drinkt;
 • Drink veel water zodat je niet uitdroogt en geen hoofdpijn krijgt;
 • Door het eten van grapefruit, een klein beetje suiker en gezond vet blijft de cafeïne langer in je lichaam;
 • Als je de pil slinkt blijft cafeïne langer in je lichaam, houd hier rekening mee.

 

my goals en koffie

Get shit done!

 

5 zakenmeisjes delen hun dagelijkse koffierituelen

Ik vroeg vijf koffieliefhebbers naar hun dagelijkste routine en hoe koffie hun productiviteit verhoogt.

 

zakenmeisje cristel boot

Cristel Boot – Brabants Ontwerp

Cristel reist als freelance 3D-CAD ontwerpster de wereld over, momenteel drinkt ze haar koffie in New York City!

Ik drink voornamelijk thee en water tijdens het werk maar als ik even een inkak momentje heb dan neem ik een lekker kopje SENSEO®. Ik mis mijn SENSEO®-apparaat dan ook erg nu ik op reis ben! De kwaliteit van de koffie valt nu nog wel eens tegen.

 

Ik maak mijn koffie af met een snufje kaneel. Zo krijg ik weer energie en houd ik de calorieën laag. Omdat ik een zittend beroep heb vind ik dat wel belangrijk. Op warme dagen maak ik er ijskoffie van, lekker verfrissend!

 

 

ilona-annema

Ilona Annema – BLOESEM marketing

Als merkstrateeg help ik online ondernemers om een succesvol en sterk merk op te bouwen

Elke ochtend drink ik thuis bij het ontbijt één kop koffie omdat ik een heerlijke latte enorm kan waarderen. Ik ga altijd voor een latte macchiato, soms met een hazelnoot of karamel smaakje. Als ik ’s middags met een klant of vriendin in een tof koffietentje afspreek wil ik ook nog weleens een kop koffie drinken. Omdat ik het meestal maar bij één kop per dag houd, heb ik niet het idee dat het invloed heeft op mijn productiviteit.

 

koffie bij het ontbijt met een croissaint

Een croissant en SENSEO® voor ontbijt

 

zakenmeisje astrid heystee

Astrid Heystee – Palm tree moments

Reizen verrijkt je wereld en daarom wil Astrid meer mensen een “palm tree moment” laten ervaren met haar reisblog

Een ochtend zonder koffie is een dag niet geleefd. Of ik nu op locatie ben of thuis aan het werk, eerst koffie drinken, dan pas de laptop aan. Ik start altijd met een kopje Perla dark roast uit mijn SENSEO®. Ik probeer mijn caffeine intake wel te reguleren. Ik drink, na mijn eerste kopje koffie in de ochtend, daarna eerst zwarte thee, dan groene thee en ’s avonds rooibos of kruidenthee. Als ik echt nog een boost nodig heb drink ik rond 15 uur nog een kopje koffie. Je merkt dat koffie ervoor zorgt dat je wat meer kan focussen. Van de geur alleen al wordt ik blij. Koffie is dus niet alleen lekker, maar ook zeker nodig om mijn dag op te starten.

 

lianne middeldorp

Lianne Middeldorp – Lianne Middeldorp Illustrations

Lianne werkt als freelance illustrator in Amsterdam

Rond een uur of 10 of aan het einde van de dag – met name als ik nog wat deadlines heb staan – drink ik graag een zwarte koffie of soja latte. Koffie kan je echt even een kick geven tijdens je werk of juist net de focus of rust geven voordat je aan iets groots begint. En het is natuurlijk ook gewoon heel lekker.

Het is voor mij een goede break tussen werkzaamheden door. Ik ga dan bijvoorbeeld ook even naar een koffietentje om het daar te halen of te drinken. Of ik drink een kop koffie thuis als ik even rustig wat briefings door moet nemen.

 

 

Illustratie van Lianne Middeldorp

Illustratie van Lianne Middeldorp

 

 

zakenmeisje-fu-zandy

Fu Zandy – FuTalk

Fu blogt en maakt videos over o.a. Travel, Food, Green Lifestyle & Uni Life.

Als ik koffie drink is dat puur omdat ik zin heb ik een goed bakkie pleur (hiermee bedoel ik dus geen kantine-koffie) of om meer energie te krijgen. Mijn koffiemoment is ofwel vroeg in de ochtend om goed wakker te worden, ofwel laat op de dag om wakker te blijven.

 

Doorgaans drink ik 2-3 koppen koffie per week. Tijdens drukke periodes met veel deadlines, opdrachten en tentamens drink ik maximaal 2 koppen per dag. Voor mijn gevoel heeft koffie meestal vooral een placebo-effect: het geeft me het idee dat ik productiever wordt en meer energie heb.
Ik drink meestal puur zwarte koffie, soms een cappucchino, latte macchiato of café latte. Ik drink het liefste een melange van Robusta en Arabica bonen, omdat Robusta wat voller en pitter van smaak is. Wat betreft merken ben ik vrij flexibel en probeer ik graag nieuwe soorten en combinaties uit.

 

Zin om te gaan knallen? Zet jouw SENSEO®-apparaat aan en maak een heerlijk kopje koffie. Tijd om jouw to-do’s af te vinken!

 

 

A D V E R T O R I A L – Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met SENSEO. Alles wat ik heb geschreven is mijn eigen mening en naar waarheid geschreven.

Bronnen:

Save

Save