fbpx

Kim en Mei wonen beide in Nederland maar hebben Aziatische roots! Kim komt uit Vietnam, Mei uit China. Met IN Accessories helpen zij Zakenmeisjes bij het creëren van het perfecte accessoire. Wij vroegen ze waarom ze met IN Accessories zijn begonnen, tips voor andere zakemeisjes en wat hun toekomstplannen zijn. Oeh en! We hebben een leuke winactie.

in-mei-kim

 

Over IN Accessories

Willen jullie wat over jezelf vertellen?
Mei: Ik kom uit China, ben naar Nederland gekomen om een buitenlandse master te volgen. Nadat ik deze gehaald had, heb ik werk gevonden en geen reden meer gehad om terug te gaan.

Kim: Ik ben Vietnamees en in Nederland geboren. Na mijn opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft heb ik ervaring opgedaan in vormgeving en fotografie als freelancer. Ik woon in Rotterdam en ik ben gek op design en lekker eten 🙂

 

Hoe kennen jullie elkaar?
Mei: We kennen elkaar van de universiteit. We werden goede vrienden toen we elkaar tegenkwamen op feestjes van gezamenlijke vrienden.

 

Hoe ziet jullie loopbaan eruit?
Mei: We werken samen aan onze sieradenlijn en hebben ook allebei onze eigen carrière in design.

 

Wat is IN Accessories?
Kim: IN accessories is een sieraden label voor zelfstandige, moderne en creatieve vrouwen die precies weten wat zij willen. Wij vinden het leuk om met onze klanten sieraden te ontwerpen, dit noemen wij co-creatie. Onze inspiratie halen wij uit de natuur en samen bedenken wij de basis vormen voor de sieraden. Daarna maken wij een voorbeeld sieraad met behulp van 3D printing.

Dit voorbeeld laten wij zien aan de klanten en zij kunnen deze geheel naar eigen smaak customizen op lengte, grootte, kleur en materiaal. Iedere klant heeft hierdoor haar eigen unieke sieraad.

 

 

product-card-3.indd

=================

 

Hoe en wanneer ontstond het idee voor IN Accessories?
Kim: Mei kwam met het idee om sieraden te ontwerpen en ik stelde voor om er een bedrijf van te maken. Wij winkelen graag samen en tijdens een dagje Antwerpen hadden we het erover dat wij vaak mooie producten zien die we toch net iets anders zouden willen hebben. Dit komt doordat we zelf ontwerpers zijn, maar deze mogelijkheid wilden wij iedereen bieden. Zo is het idee voor co-created sieraden ontstaan.

 

Waarom 3D sieraden?
Kim: Omdat wij industrieel ontwerpers zijn, hebben we al veel ervaring opgedaan met 3D modelleren. Toen wij bezig waren met het concept van onze sieradenlijn was 3D printing in opkomst. Ook wilden wij graag exclusief blijven, per stuk vervaardigen in plaats van massa productie. Daar leent 3D printing zich heel goed voor.

 

Hoe verloopt het productieproces?
Kim: Mei en ik hebben een 3D computer tekening van het ontwerp wat wij naar wens van de klant hebben aangepast. Dit is van een ring, oorbellen of bedel voor een armband of ketting. De tekening sturen wij naar een 3D printer met het gewenste materiaal. Nadat het is geprint wordt het met de hand glad afgewerkt. Als het gaat om een bedel dan zetten wij het met ketting materiaal in elkaar tot een ketting of armband.

 

 

Baan en bedrijf

Naast IN Accessories hebben jullie ook nog een baan. Wat doen jullie precies?
Mei: Ik ontwerp digitale producten zoals website en apps, maar ook help ik bedrijven om hun brand identity te ontwerpen.

Kim: Ik ben naast IN grafisch vormgever van alles wat je maar kunt bedenken in 2D, zowel online als offline. De laatste tijd maak ik veel infographics en social media content. Verder ben ik ook food fotografe en stylist voor restaurants.

 

Hoe combineren jullie een baan en een bedrijf?
Mei: Omdat ik als freelancer werk kan ik mijn tijd aan verschillende projecten toewijzen en hierdoor verschillende projecten ook op mij nemen. Hierdoor is ook het bedrijf goed in te plannen.

Kim: Ook ik werk op projectbasis, waarbij opleveringen zijn gebonden aan deadlines, de tijd tussen de deadlines kan ik zelf indelen. Hierdoor kan ik op een dag zowel aan het bedrijf als aan mijn andere projecten werken. Ik werk ook tijdens het reizen, e-mailen, bellen en Skypen, om mijn tijd zo efficiënt mogelijk te besteden. In het weekend werk ik ook een dag en onze events zijn altijd in het weekend.

 

Hebben jullie tips voor vrouwen die naast hun baan een eigen bedrijf willen beginnen?
Mei: Ik denk dat het een goed iets is om met je eigen bedrijf te starten naast je vaste baan. Het maakt het laagdrempelig omdat je een vast salaris ernaast blijft behouden. Op deze manier neem je je tijd, begin je klein, zonder al te grote risico’s.

Kim: Zoals Nike heeft bedacht, Just do it! Niet teveel over nadenken en niet bang zijn om te falen of fouten te maken. Volg je hart en kies iets waar je volledig achter staat, gepassioneerd over bent en niet over uitgepraat kan raken. Je merkt dan dat het super leuk en makkelijk is om het te combineren met een baan, de tijd vliegt voorbij 🙂 Blijf alert: Houd je oren en ogen open voor innovaties en ga het gesprek aan met je doelgroep. Je doet het immers voor hen en hun feedback is heel waardevol. Een eigen bedrijf starten is een mooi leerproces waarbij je op persoonlijk en zakelijk vlak groeit en duurzame connecties maakt.

Praat met andere vrouwen die ook een bedrijf starten of hebben, help elkaar, ga samen borrelen en sparren. Vergeet niet te genieten van je privé leven en wees lief voor jezelf!

 

Samenwerken met een partner

Wat zijn de voor- en nadelen van samenwerken met een business partner?
Mei: Er zijn veel voordelen. Tegenwoordig kan bijna niemand alle aspecten behandelen van een onderneming. Met zijn tweeën komen we op slimmere en meer doordachte beslissingen uit, kunnen we met de onderneming een groter bereik uitoefenen en hebben we toegang tot verschillende middelen die ons hierbij kunnen helpen.

Kim: Zoals Mei al zegt komen we samen tot betere beslissingen, leukere ideeën en mooiere ontwerpen. Samen hebben we ook een groter (internationaal) netwerk. Als Mei op vakantie gaat neem ik het over en andersom ook. We hebben het eigenlijk altijd gezellig met elkaar, omdat we vaak het werk met een leuke activiteit combineren.

 

interview-in-accessories

 

Hebben jullie een bepaalde rolverdeling?
Mei: Hoewel wij verschillende taken kunnen doen, hebben wij geen duidelijke rolverdeling… omdat wij allebei dezelfde studie gedaan hebben, industrieel ontwerpen. We verdelen wel de taken duidelijk en exploreren verschillende gebieden van het werk samen.

Kim: Wij lijken inderdaad veel op elkaar, waardoor we allebei eigenlijk alles doen 🙂

 

Zijn jullie het weleens niet met elkaar eens? Hoe lossen jullie dit dan op?
Mei: Vaak zijn wij van dezelfde mening, dat is waarom wij partners zijn geworden. Er zijn soms tijden wanneer wij het niet met elkaar eens zijn. Gewoon uitpraten en zien waar we uitkomen werkt voor ons het beste.

Het meningsverschil moet je ook niet persoonlijk opvatten maar puur zakelijk.

Kim: Het komt weinig voor dat we het niet met elkaar eens zijn. We hebben bijna altijd dezelfde gedachtegang en smaak. De ene keer gaan we voor Mei’s idee, de andere keer voor mijn idee. Het gaat heel organisch, wij hebben daar geen methodes voor.

 

 

Tips voor zakenmeisjes

Wat is de grootste les die jullie hebben geleerd?
Kim: Met mate perfectionistisch zijn.

Zonder welke tools kunnen jullie niet werken?
Mei: Adobe Creative Suite, Rhino, SolidWorks.
Kim: Skype, facebook, Pinterest, Instagram, WeChat.

Favoriete werkplekken:
Mei: Thuis…hier kan ik 2 schermen gebruiken en 1 hiervan is extra groot. Buiten vind ik ook leuk, hier krijg ik meer inspiratie.

Kim: In Rotterdam: Altijd in de Buurt, Gys, Hopper Coffee, Urban Espressobar West. Mijn kantoortje thuis.

 

Toekomst

Wat zijn jullie plannen voor 2018?
Mei: Nieuwe collectie uitbrengen, online shop verbreden naar de rest van de EU, offline winkels in alle grote steden van NL.

 

Waar zien jullie jezelf over 2 jaar?
Mei: Ik hoop dat het bedrijf dusdanig groeit dat wij 1 dedicated persoon kunnen inhuren per afdeling waardoor Kim en ik ons voornamelijk bezig houden met inspiratie opdoen(reizen!) om nieuwe collecties uit te brengen.

Kim: Eens! Uitbreiden met meer IN girls, ambassadeurs en een worldwide shop 🙂

 

Waar kunnen we jullie volgen?
Website: www.in-accessories.nl
Social media: Facebook & Instagram

 

product-card-3.indd