fbpx

focus

De afgelopen weken vloog ik letterlijk en figuurlijk van hot naar her. Waar ik in de eerste maanden na het starten van mijn onderneming soms actief moest verzinnen ‘wat te doen’, leek de berg werk die nu voor me lag, alle dingen die ‘echt moesten’, als de mount everest. Hoe dan?

Waar kwam al dit werk ineens vandaan en nog belangrijker: hoe ging ik me er ooit doorheen worstelen?

Stuk voor stuk waren het mooie kansen, belangrijke manieren om On The Rocks te profileren of bijzondere samenwerkingen. Ja, ik dacht dat ik ze allemaal per se aan moest pakken. Maar hier heb ik toch echt een lesje ondernemen 101 meegekregen. Mijn adviseurs, die zagen dat het veel te veel werd, riepen het me te pas en te onpas toe: focus. Ja, natuurlijk zou je het liefste alles doen, dat zit als ondernemer vaak in je aard. Maar of dat nou het beste idee is… Je onderneming maak je daar niet per se beter mee. Dus begin met kiezen.

Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat verder dan simpelweg ja of nee tegen mogelijkheden zeggen, of de focus die je hebt tijdens het werken achter je bureau. Het is juist focus in de keuzes die je maakt. In de keuzes die je -jawel- moet maken.

In het begin pak je natuurlijk alle mooie kansen aan die er voorbij komen. Maar zodra het allemaal begint te lopen, lijkt dit waar de grote kunst in zit – het maken van keuzes terwijl je je focus houdt.

Dat kan soms extreem lastig zijn. Naast een zekere fear of missing out, is er ook de angst een verkeerde keuze te maken. Maar weet je wat? Door het maken van duidelijke keuzes en scheppen van focus help je je bedrijf – en jezelf – volwassen te worden.

Leer kiezen. Roep ervaringsdeskundigen in. En houd jouw focus. Dat is waar het om gaat. Een stukje pot verwijt de ketel. Maar sinds ik een aantal moeilijke knopen door heb weten te hakken, kill your darlings zeg maar, zei het met een duidelijkere focus, zit mijn bedrijf juist in de lift. En heb ik weer ruimte over in mijn hoofd. Win-win, dat focussen.

Save

Save