fbpx

Foto’s en social media kun je niet meer los van elkaar zien. In dit digitale tijdperk waar social media steeds belangrijker wordt, kunnen mooie foto’s niet ontbreken. Er zijn veel verschillende soorten fotografen en iedereen fotografeert weer met een ander doel. Zo heb je hobbyisten, amateurs en (semi) professionals. Maar voor ieder van deze groepen geldt hetzelfde: is mijn dure fotoapparatuur wel verzekerd?

Als schadebehandelaar heb ik helaas wel eens afwijzingen moeten versturen omdat schade aan of diefstal van een camera (foto of film) niet voldoende gedekt was.

 

camera fotografie

Uiteraard is het wel mogelijk om je fotoapparatuur te verzekeren, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:

 

Is er dekking onder lopende verzekeringen?

Voordat je gaat kijken naar een aparte verzekering voor fotoapparatuur, is het belangrijk om eerst uit te zoeken welke verzekeringen je allemaal hebt en wat daar precies onder valt. Soms biedt een bestaande inboedel- of kostbaarhedenverzekering al voldoende dekking. Er bestaat bijvoorbeeld een inboedelverzekering met een aanvulling voor buitenshuis.

Maar kijk ook eens goed naar je (doorlopende) reisverzekering. Valt fotoapparatuur ook onder de dekking? Voor welk bedrag is het materiaal verzekerd? Is er een dagwaarde of een nieuwwaarde van toepassing? En onder welke omstandigheden en voorwaarden wordt de schade uitgekeerd? Is er bijvoorbeeld ook dekking bij een dagtrip of alleen bij een lange vakantie?

Als je het niet zeker weet of er niet uitkomt, kun je altijd even contact opnemen met je verzekeraar om dit na te vragen.

 

De waarde van de apparatuur

Check eerst goed wat de waarde is van de apparatuur. Dit is nodig om de juiste verzekering af te sluiten. Welk bedrag is er nodig om je apparatuur te vervangen?

Stel dat je spullen onverhoopt kapot gaan, dan kun je snel weer nieuwe spullen aanschaffen en verder fotograferen. #yesplease

 

De polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden zijn altijd erg belangrijk. Als je een nieuwe verzekering af gaat sluiten, lees deze goed door.  Bel of mail je verzekeraar bij eventuele vragen.

Er bestaan vaak veel onduidelijkheden over de termen hobbyist, amateur en (semi) professional. Probeer bij je verzekeraar uit te zoeken wat ze precies hieronder verstaan en welke voorwaarden hiermee samenhangen. Voorbeelden van belangrijke vragen:

  • Keert de verzekering uit in het geval van schade door eigen schuld?
  • Is er een eigen risico van toepassing? En hoeveel?
  • Is er een wereldwijd dekking of alleen voor Europa (of alleen Nederland)?
  • Wordt de dag- of nieuwwaarde vergoed? Dit is vooral belangrijk voor fotografen die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van hun apparatuur en meteen weer een nieuwe camera moeten kopen.

 

Verschillende verzekeringsmaatschappijen

De volgende verzekeringsmaatschappijen bieden een verzekering voor je apparatuur aan. Dit is nog wel afhankelijk van je cameragebruik en de waarde:

ANWB
Deze mobiele apparatuur verzekering is bedoeld voor het buitenshuis verzekeren van onder andere camera en laptop. Op de website kun je een precieze premie berekening doen. Als ANWB lid krijg je 5% korting. Bekijk de verzekering >>

Cameraverzekering.nl
Deze verzekering is voor het verzekeren van camera’s en is bestemd voor particulieren of (semi) professionals.
Cameraverzekering.nl heeft een dekking tegen diefstal, verlies en beschadiging. Zij keren uit tegen aanschafwaarde. Zij hebben een werelddekking, een no-claimkorting van 25% (na 4 jaar geen schade te hebben geclaimd) en een eigen risico van € 20. Bekijk de verzekering >>

Klomps & Boor
Gespecialiseerd in verzekeringen voor beroepsfotografen. Zij hebben een speciale apparatuurverzekering. Deze verzekering dekt de schade door verlies of beschadiging, binnen de verkeringsperiode en het verzekerde gebied van het verzekerde object, als gevolg van iedere oorzaak. Je kunt hierbij kiezen uit panddekking, europadekking en werelddekking. Bekijk de verzekering >>

DSV Apparatuurverzekering
Apparatuurverzekering.nl heeft een speciaal verzekeringsproduct ontwikkeld voor de (foto)apparatuur van zowel professionals als particulieren.  Zij hebben een dekking voor het gehele jaar onder allrisk condities. Je kan zelf het dekkingsgebied kiezen (Nederland, Europa of werelddekking). Automatische dekking voor vervangen, nieuw aangeschafte, gehuurde en geleende apparatuur tot maximaal € 12.500. Let er wel op dat het standaard eigen risico van €200 (en € 250 bij valschade) vrij hoog is. Bekijk de verzekering >>

ENRA verzekeringen
De ENRA verzekeringen zijn drie jaar geldig voor een eenmalige premie. Je kunt kiezen uit een standaard dekking (aanvullende garantie + beschadiging) of een uitgebreide dekking (aanvullende garantie + beschadiging- verlies- inbraak- en diefstaldekking). Bij ENRA verzekeringen kun je de cameraverzekering afsluiten bij alle met ENRA samenwerkende fotospeciaalzaken. Dit is dus wel anders dan bij de andere verzekeringen, waar je de verzekering online af kunt sluiten.  Bekijk de verzekering >>

Cameraland
Cameraland kent verschillende soorten verzekeringen. Een verzekering voor particulieren, voor zakelijke klanten en voor tweedehands apparatuur. Bekijk de verzekering >>

 

Mijn advies

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf een afweging maken, maar ik zou eerst kijken of er voldoende dekking is onder je huidige verzekeringen. Dit is goedkoper (omdat je dan meestal geen extra premie hoeft te betalen) en je gegevens zijn al bekend.

Als dit niet zo is, dan zou ik je aanraden om te gaan voor DSV Apparatuurverzekering. Ondanks het hoge eigen risico is je apparatuur (inclusief laptop) zowel verzekerd bij privé gebruik als tijdens betaalde opdrachten.

Via bovenstaande websites is het heel eenvoudig om online een premie te berekenen en verzekering aan te vragen. Neem bij eventuele vragen contact op met de verzekeraar.

Laatste tip

Maak een kopie van je polisvoorwaarden en polisblad en scan deze in. Mail dit hierna naar jezelf. Op deze manier heb je alle informatie bij de hand. Ga je naar het buitenland en heb je geen beschikking over internet? Print de voorwaarden en de belangrijkste verzekering gegevens dan uit.

 

Is jouw fotoapparatuur verzekerd?

 

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1