fbpx

Charlotte Meindersma (29) uit Den Haag is al sinds 2009 onderneemster. We kennen haar allemaal van Charlotte’s Law, waar ze je alles uitlegt over het informatierecht, maar wist je dat ze ook fotografeert? Ze woont samen met haar vriend en twee katten Donna & Harvey (ja, van Suits) in een heerlijk appartement net buiten het centrum van Den Haag, waar ze management/marketingblogs en -boeken verslind. Tijd voor een interview!

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ondernemen is mijn leven. Ik vind het heerlijk om nieuwe dingen te verzinnen en uit te voeren.

Brainstormen gaat altijd per ongeluk en in de kroeg of op het terras.

Daarom heb ik tegenwoordig altijd een notitieboekje en pen bij me.

 1200x800 charlotte5

Over ondernemen

Waarom ben je gaan ondernemen?
Omdat ik te recalcitrant ben om voor een baas te werken. Ik heb veel te veel ideeën en meningen. Jarenlang mijn mond houden omdat ik onderaan de ladder moet beginnen was niks voor mij. Door te ondernemen kon ik alles aanpakken op de manier waarvan ik vind dat het goed is.

Waar ligt jouw kracht?
In mijn integriteit, maatwerk en de toegankelijkheid. Ik geef heel veel kennis en informatie al online weg. Je kunt erg gemakkelijk contact met ons opnemen. We zijn verder ook zeer transparant over prijzen, mogelijkheden en risico’s. Als je vraagt om een document dat je eigenlijk niet nodig hebt, zal ik je vooral vertellen dat je dat document helemaal niet nodig hebt.

Wat vind je lastig aan het ondernemen? Tegen welke uitdagingen loop je aan?
Freetards blijf ik vervelend vinden. Mensen die gratis advies willen hebben (en krijgen), maar dat nooit genoeg vinden. Die dan zeggen dat ik niet genoeg voor ze gedaan heb. En alle #tegendebakker aanvragen. Ja, daar hebben juristen ook last van 😉 “Wil je bij ons gratis een presentatie komen geven? Is echt heel goed voor je naamsbekendheid.”

Maar als ik alles gratis zou doen, wanneer moet ik dan nog werken om geld te verdienen?

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met Charlotte’s Law?
Oef, lastig. Toen Charlotte’s Law 5 jaar bestond hebben we wel een fantastische borrel gehad. Een rechtszaak tot op de cent winnen is ook wel erg mooi. Het leukst is het eigenlijk wanneer alles goed gaat en we succes op succes boeken, tevreden klanten hebben, we gebeld worden voor een interview etc.

Charlotte Meindersma van Charlotte's Law

De werkdag van Charlotte Meindersma

Heb je een kantoor?
Ja, ik heb een eigen kantoor.  Had ik al vrij snel, omdat het naar cliënten toe reizen gewoon te veel tijd ging kosten. Eerst anti-kraak, later in een klein en goedkoop kantoor en toen er meerdere mensen hier kwamen werken zijn we verhuisd naar een kantoorunit in New Babylon Gardens naast Den Haag Centraal.

Voor iedereen goed bereikbaar en we hoeven ons nooit meer zorgen te maken dat de koffie opeens op is of ruzie te maken over wie de afwas moet doen.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Saai. Nou ja, het is gewoon veel computerwerk. Ik begin de dag met mijn agenda. Weer even goed kijken welke afspraken er staan en welke deadlines er liggen. Drie dagen per week blog ik. Daar begin ik dan ’s ochtends mee (ik ben niet zo’n planner in het bloggen). Daarna doe ik mijn e-mail. Vervolgens ga ik aan de slag met de opdrachten die er liggen of zwengel ik Skype aan voor een afspraak met een cliënt. Rond half één gaan we met z’n allen lunchen. Na de lunch kijk ik meestal nog een keer naar mijn mail en daarna gewoon weer verder met het werk dat er ligt. Soms ben ik wel eens een halve of hele dag op pad om cursus te volgen of juist een presentatie te geven.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Ik werk in elk geval elke werkdag van 08:30 tot 19:00 uur. In het weekend doe ik vooral niet-juridische dingen, maar werk ik wel aan mijn bedrijf. Vaak dus meer het plannen maken en aan mijn marketing werken. Als er deadlines liggen zijn de dagen langer, dan begin ik eerder en/of eindig ik later of werk ik thuis nog wat.

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Lastige vraag. Ik heb niet echt één persoon die mij inspireert. Ik heb wel heel erg de drive om het allemaal ‘anders’ aan te pakken. In die zin zou je kunnen zeggen dat humor en tevreden klanten bij inspireren.

Zijn er (Nederlandse) vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
Ook hier heb ik niet speciaal een persoon in mijn hoofd. Ik vind het wel heel mooi om te zien hoe sommige mensen het helemaal voor elkaar lijken te hebben. Strakke marketinguitingen, goede content en écht waarde toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de dames van How2SpendIt. Annic van Wonderen inspireert me dan wel weer om parttime te werken en toch goed geld te verdienen: het kan dus wel!.

Welke blogs lees je zelf graag?
Ik lees blogs vooral via Twitter en Facebook. Zo kom ik vaak terecht op artikelen van Frankwatching en Marketingfacts. De blogs van Lottie Rothuizen (Schrijven en Schrappen) of Evelyne Hermans vind ik ook altijd wel mooi. Ze kunnen zo goed verhalend bloggen en er toch nog een bepaalde boodschap in sneaken. Ik ‘volg’ weinig bloggers. Het onderwerp is voor mij belangrijker dan de blogger. Ik kies voor de inhoud.

Bloggers met te veel clickbait-achtige titels, waarbij er vervolgens eigenlijk niks in die blogpost staat, die vertrouw ik niet meer. Na twee of drie keer misgeklikt te hebben, klik ik nooit meer op hun blogs.

 

Welke boeken raad jij zakenmeisjes aan om te lezen?
Veel boeken uit de 60-minuten serie van Frankwatching zijn wel aan te raden. Vooral die over content planning, copywriting en SEO. Girlboss vond ik wel een inspirerend boek, maar daar leer je verder niet zoveel van, dus echt nuttig was het niet. Wel een pageturner. En mijn eigen boek natuurlijk, haha.

Wetboek voor Bloggers van Charlotte Meindersma

Over Charlotte’s Law

Voor wat kunnen zakenmeisjes bij jou terecht?
Voor (juridisch) advies op het gebied van online ondernemen, voor merkinschrijvingen, het controleren of schrijven van contracten (met adverteerders, voor samenwerkingen etc.), voor algemene voorwaarden en voor het oplossen van juridische problemen, zoals een inbreuk op auteursrecht, handelsnaamconflicten of een geschil over een contract.

Wat is jouw nummer 1 tip voor zakenmeisjes m.b.t informatierecht?
Denk na voor je iets doet. Het ‘ik wist het niet’ is geen excuus. Er is zo ontzettend veel informatie te vinden online. Het beste is eigenlijk om altijd je eigen content te maken en zo uniek mogelijk te zijn. Niet alleen juridisch verstandig, maar ook nog eens veel beter voor je positie in de markt.

Welke fouten zie je (beginnende) ondernemers vaak maken m.b.t informatierecht?
Het ‘jatten’ van webteksten en foto’s. Al dan niet ‘tijdelijk’.

Schrijf je eigen teksten en haal informatie uit een veilige bron!

 

Over het Wetboek voor Bloggers

Je hebt een speciaal boek geschreven over wetten waar bloggers mee te maken (kunnen) krijgen. Hoe kwam je op het idee om dit boek te schrijven?
Wetboek voor Bloggers ben ik gaan schrijven omdat ik erg veel fout zag gaan bij bloggers. Daar blogde ik wel over, maar ik kon toch niet iedereen daar mee bereiken.

Ondertussen bleven de blogs en social media updates maar als paddestoelen uit de grond schieten, waarin bloggers vertelden dat ze een factuur hadden gekregen voor onrechtmatig gebruik van een foto, dat ze vonden dat iemand hen na had gedaan, dat er bloggers waren die letter content kopieerden en zo nog wel meer.

Ook zag ik dat het lezen van boeken onder bloggers best populair was. Mijn kennis, informatie en waarschuwingen kon ik niet voldoende bij de bloggers krijgen via mijn website. Door het boek hoopte ik van wel. Van de oorspronkelijke versie zijn er inmiddels 1000 verkocht. Deze is nagenoeg uitverkocht.

Op verzoek van enkele HBO-opleidingen heb ik de studie-editie geschreven. Die ligt nu in de winkels en is in alle online boekhandels te koop. In december komt daar Wetboek voor Webwinkels bij. En ik heb nog wel meer ideeën voor andere boeken in deze reeks.

Voor wie is het?
Eigenlijk voor iedereen die met online content te maken heeft. De bloggers, vloggers en content creators, maar ook journalisten, adverteerders en mediabureaus bijvoorbeeld.

Wat is de belangrijkste les die je in dit boek zal leren?
In het boek staat veel informatie over verschillende problemen, maar de les die je leert is dat er heel erg veel mogelijk is, als je maar creatief met de situatie omgaat en eerlijk bent naar je zelf en anderen.

Wetboek voor Bloggers van Charlotte Meindersma

Over de toekomst van Charlotte’s Law

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Een derde boek schrijven, online cursussen ontwikkelen en innovatieve diensten of producten bedenken, ontwikkelen en aanbieden.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Dan heb ik er waarschijnlijk wel weer een of twee juristen bij. Ik zou het niet vervelend vinden als ik dan wat minder uren zou kunnen werken en meer over kan laten aan de andere mensen op kantoor. Dan heb ik meer tijd voor mijn ‘hobby’s’, zoals het schrijven van boeken, bloggen, contact met andere ondernemers en presentaties geven.

Waar kunnen we jou volgen?

Websites:

Charlotteslaw.nl

Legalcoffe.nl

Sociale media:

Twitter.com/charlotteslaw

Facebook.com/Charlotteslaw

Instagram.com/Charlotteslaw

YouTube.com/CharlotteslawNL

Pinterest.com/charlotteslaw

Linkedin.com/in/charlottemeindersma

 

Wil jij meer weten over Charlotte of heb je een vraag over het informatierecht? Stel hem hieronder!

Alle foto’s zijn gemaakt door Arnold Reyneveld.

Save