fbpx

Ondernemen; veel vrouwen willen het en steeds meer vrouwen doen het. Dan sta je nog voor de keuze; alleen ondernemen of samen met een business partner? In deze nieuwe blog-serie ‘Business Besties’ spreek ik vrouwen die samen met een vriendin een bedrijf zijn begonnen. Ik ben benieuwd hoe ze het ervaren om samen met een vriendin te ondernemen en of dit hun relatie heeft veranderd.

Ik trap deze serie af met Meiden Vol Passie, een bedrijf wat door maar liefst 5 vrouwen wordt geleid.

Meiden Vol Passie

Meiden Vol Passie is ontstaan vanuit een minor op de HvA en wordt sinds 2016 gerund door vijf jonge, vrolijke meiden: Kelsey, Guusje, Fleur, Stacey & Leonie. Door het organiseren van evenementen brengen ze startende creatieve ondernemers samen met klanten.

Hoe kennen jullie elkaar?
We zijn in september 2015 begonnen met de minor Management voor Creativiteit en Innovatie aan de HvA en zo is MVP ontstaan. In de laatste weken van deze minor mocht je zelf een project ontwikkelen met ook een zelf samengestelde projectgroep. Alles was mogelijk en wij wilden graag iets beginnen waar al onze passies in voorkwamen. We wilden ons zelf op de kaart zetten en ervaring op doen voordat we ‘straks’ allemaal afgestudeerd waren. Een aantal van ons waren vanaf het begin van de minor vriendinnen geworden en we wilden dan ook graag samen een projectgroep vormen.

Vanuit onze minor zijn we MVP met zeven meiden begonnen. Uiteindelijk zijn we na de minor met vier meiden doorgegaan en heeft Kelsey zich onlangs bij MVP gevoegd. Kelsey is ook een ondernemende creatieveling, wat blijkt uit haar eigen tassenlabel; VILTbyKelsey.

meiden vol passie vilt by kelsey

Wat doet Meiden Vol Passie?
Meiden Vol Passie (MVP) is ontstaan doordat verschillende meiden verschillende passies hadden, maar deze graag samen wilden bundelen tot 1 krachtig concept. Momenteel presenteren wij MVP als concept dat jonge startende ondernemers een platform biedt om kennis te maken met de consument. Deze ondernemers hebben vaak een eigen website of Facebook webshop en wij willen ze helpen om meer naamsbekendheid en traffic richting de website te genereren. We staan voor merken met een uniek verhaal, veel eigenheid en handgemaakte producten.

Samenwerken met vriendinnen

Zijn jullie het weleens niet met elkaar eens?
(moeten allemaal lachen) We zijn allemaal best krachtige karakters dus het komt gerust wel eens voor dat we het niet met elkaar eens zijn. Als er een meningsverschil is vinden we het soms best lastig, juist omdat we vriendinnen zijn. Volgens mij is dit bij ons dan ook wel redelijk in iedereen zijn gedachte. We weten dat als er af en toe een meningsverschil of miscommunicatie plaatsvindt, dit vaak te maken heeft met het evenement en niet met onze vriendschap. Vriendschap is het aller belangrijkste en mag dan ook niet onder MVP lijden.

Hoe lossen jullie een meningsverschil op?
We lossen dit op door naar elkaar te luisteren en de opties te bespreken. De ene binnen ons team kijkt anders naar zaken dan weer een ander, wat er voor zorgt dat er realistisch gekeken wordt naar plannen en voorstellen.

Hebben jullie een bepaalde rolverdeling?
We hebben best een strakke roldverdeling omdat iedereen ergens anders goed in is. Kelsey is verantwoordelijk voor onze website en heeft deze dan ook onlangs helemaal vernieuwd. Guusje is onze projectleider en tegelijk locatie coördinator per project, zij houdt de overkoepelende planning en doelen in de gaten en onderhoudt de relatie met het bedrijf waar ons evenement plaatsvindt. Fleur is onze allround backsupport en springt bij waar nodig en Stacey onderhoudt de social media kanalen (Facebook en Instagram). Als laatste hebben we Leonie, die helaas met dit project nog niet mee kan doen maar voornamelijk bijspringt bij het bijhouden van financiën en social media indien nodig. Het contact met de merken wordt vooral door Kelsey en Stacey onderhouden maar eigenlijk springen we allemaal overal bij als dit nodig is. Zoals laatst, in de aanloop naar ons evenement ‘MVP x SAN BLAS Strand Mercado’, dan is iedereen met van alles tegelijk bezig; van het inkopen doen van sfeer en displaymateriaal om de markt aan te kleden, tot social media posts inplannen, tot websitebeheer.

meiden vol passie evenement strand mercado

Het combineren van een baan/studie en een bedrijf

Naast Meiden Vol Passie werken/studeren jullie nog, hoe combineren jullie dit?
Dat klopt, de meeste van ons hebben een bijbaan en studeren nog. Daarnaast werkt Guusje naast haar opleiding aan haar eigen boek(en), Kelsey onderhoudt haar tassenlijn en Stacey is momenteel aan het afstuderen. Dus ja we kunnen wel zeggen dat het hard werken is. Op sommige momenten denken we ook wel eens bij onszelf, ‘wat hebben we ons op de hals gehaald?’. Maar de voldoening die je ontvangt wanneer het lukt is geweldig! Je weet dat je er hard voor hebt gewerkt met zijn allen en als dan het moment van het evenement daar is en iedereen is blij en alles loopt goed, dan herinneren we elkaar er weer even aan waarom we dit doen.

Jullie hebben geen eigen kantoor, waar werken jullie meestal?
We spreken vaak in Haarlem of Amsterdam af bij leuke restaurantjes waar het mogelijk is om met je laptop te zitten. Denk hierbij aan Bagels & Beans, Hutspot of bij Guusje thuis, want die woont op een heerlijk plekje in hartje Haarlem.

Ondernemen

Wat is het gaafste dat jullie tot nu toe hebben meegemaakt met Meiden Vol Passie?
Oke, moeilijke vraag! We genieten namelijk van heel veel dingen. Wanneer we onze pop-up store op vrijdag 8 januari openden in centrum Haarlem was er ook wel een geluksmomentje. Al onze vrienden en familie waren uitgenodigd ’s avonds om met ons te toasten op een geweldige week die nog moest komen. Daarnaast verschenen we met een heel leuk artikel in Woelt Magazine en kwamen we live in de radio uitzending van Haarlem 105. Maar ook toen we langs strandtent San Blas gingen met ons idee voor een Strand Mercado en er zo enthousiast gereageerd werd, bloeiden we op! Het is leuk om te horen dat mensen jouw ideeën leuk vinden en je daarin supporten.

meiden vol passie evenement pop-up store

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?
Verschillende websites en Instagram accounts; Bartsboekje, yourlittleblackbook, Pinterest, NSMBL, Studio Noun Amsterdam.

Wat vinden jullie lastig(er) aan het ondernemen?
Tijdnood. We hebben naast MVP allemaal een volle agenda en hierdoor hebben een aantal van ons helaas ook moeten stoppen met MVP. Het is soms lastig meerdere dingen te combineren, maar je leert er zó veel van; wat het eigenlijk ook wel weer heel gaaf maakt!

Hoe komen de merken bij jullie terecht?
Voor ieder evenement kijken we naar wat voor soort merken we op zoek zijn. De belangrijkste eis die merken, waar wij mee samenwerken, moeten hebben is dat ze startende ondernemers zijn en zelf hun producten maken. We willen het pure, onschuldige maar het harde werken naar boven halen en dat ook juist zo in de belangstelling zetten. Het zijn deels ondernemers die vaak vanuit hun hobby of studie zijn begonnen en bij wijze van nog op een kamertje zelf achter de naaimachine zitten. Wij vinden dat deze unieke producten (want vaak zit er een uniek verhaal achter een merk) gedeeld mag worden.

Deze merken vinden we eigenlijk vooral door social media en door te netwerken. Je komt wel eens op markten of festivals waar je merken ziet die er zo aantrekkelijk uit zien en waarvan de ontwerpers ook nog eens enthousiaste mensen zijn, dan wisselen we gegevens uit. Maar ook op social media kom je veel start-ups tegen.

meiden vol passie strand mercado san blas

Wat doen jullie aan marketing?
Stacey is een beetje onze marketingtijger, zij vindt haar ontspanning in de social media en pr. Zij neemt dan ook contact op met verschillende Facebookpagina’s, kranten en invloedrijke blogs om ons evenement te promoten. Standaard houden we onze website, Instagram en Facebook up-to-date. We hangen veel posters op en flyeren in de omgeving Haarlem / Bloemendaal; die overigens ontworpen zijn door Guusje. Daarnaast is het ook veel mond-op-mondreclame en het delen van elkaars berichten op social media met de deelnemende merken.

De toekomst van Meiden Vol Passie

Wat zijn jullie plannen voor 2016/2017?
Afgelopen zondag (17 juli) is onze Strand Mercado bij San Blas in Bloemendaal geweest. We gaan nu met zijn allen kijken of we het volgend project wellicht in het najaar willen plannen.

Waar zien jullie Meiden Vol Passie over 5 jaar?
Eigenlijk bekijken we per project hoe we verder gaan. Doordat we dit echt naast onze baantjes, studies en stages doen is het lastig ver vooruit te plannen. Je weet niet wat er in de toekomst volgt. We merken wel dat MVP een nog groter succes zou kunnen zijn wanneer we er allemaal fulltime de tijd voor hadden. Op dit moment is dat voor de meesten van ons niet te realiseren dus genieten we per project van ieder geluksmomentje en bekijken we het per half jaar. Tot nu toe halen we er naast veel ervaring ook veel leuke momenten uit.

Tips voor andere (startende) ondernemers

Wat is jullie nummer 1 tip voor vrouwen die willen beginnen met ondernemen?
Ga er voor! Als je iets leuk vindt, of ergens passie voor hebt, dan heb je de kracht om je droom waar te maken. Omring je daarnaast ook met mensen die je stimuleren deze passie achterna te gaan of die je hiermee kunnen helpen.

Welke apps gebruiken jullie dagelijks?
Instagram, Facebook, Pinterest……

4 instagram accounts om te volgen
@meidenvolpassie natuurlijk, voor je dagelijkse dosis fashion, lifestyle en inspiratie
@marketingcreatives voor de dagelijkse ondernemende quotes
@nsmbl voor de dagelijkse nieuwtjes binnen fashion land
@bartsboekje

Waar kunnen we jullie volgen?
@gewoon.guusje
@VILTbykelsey
@fleurzonneveld
@leonieplugge
@ladagestac