fbpx

Anne Pleun van Eijsden (28) woont samen met haar vriend en dochter van 1,5 jaar in Berlijn. Eind november 2015 startte ze On The Rocks BV waarmee ze rockbooks verkoopt; duurzame notitieboekjes gemaakt van steenpapier. Yes, really. Steen! Hier moesten wij meer van weten dus stelden wij Anne Pleun wat vragen.
 

Over Anne Pleun

Wil je wat over jezelf vertellen?
Sinds 3,5 jaar woon ik in Berlijn, samen met mijn vriend en dochter (Lizzy) van 1,5 jaar.  De combinatie van moederschap en ondernemerschap geeft me heel veel energie. Van vrije tijd is op dit moment niet echt sprake, maar dat is prima, want ik heb een torenhoge ambitie. Dat is al mijn hele leven zo, en dat ik dat nu in kan zetten om een eigen bedrijf op te bouwen is geweldig.

Anne Pleun van Rockbook

Je woont in Berlijn, hoe ben je hier terecht gekomen?
Toen ik was afgestudeerd, in 2012, ging ik werken voor een Duits e-commerce bedrijf. In eerste instantie in Amsterdam, maar ze vroegen me na een half jaar mee te verhuizen naar Berlijn. Tegen zo’n kans zeg je natuurlijk geen nee.

Ik moest alleen even mijn vriend overhalen. Die is zonder moeite met me mee gegaan op avontuur.

 

Over On the Rocks

Wat is On the Rocks?
Met On The Rocks maken we Rockbooks, duurzame notitieboeken van steenpapier. Ons doel is om de stationery markt te verduurzamen door een zo vriendelijk mogelijk product te maken.

Steenpapier, wat we gebruiken voor de Rockbooks, is een papiersoort gemaakt van steengruis en een beetje HDPE om het gruis te binden. In de productie maak je geen gebruik van bomen, nauwelijks water, geen bleek of giftige stoffen, en verbruik je veel minder energie dan bij normaal pulp papier.

 

interview anne pleun

 

Hoe ben je op het idee van On the Rocks gekomen?
Al mijn hele leven weet ik dat ik ondernemer wil worden. Mijn familie bestaat voor een groot deel uit gedreven ondernemers, en dat kreeg ik met de paplepel ingegoten. Op mijn tiende zette ik mijn eerste project op: Kinderen hebben de Toekomst. Een boek met verhalen van kinderen, over het jaar 2000. Ik schreef over het verdwijnen van elektronische apparaten, en dat we als mensen terug zouden gaan naar de basis, naar persoonlijk contact. En eigenlijk, nu vele jaren later, is dat nog steeds wat mij motiveert.

Ik hecht veel waarde aan de verhalen van mijn familie en de mensen om mij heen. Die verhalen vastleggen in notitieboeken, je eigen verhaal vastleggen op papier, zou meer moeten gebeuren denk ik. Zodat we niet vergeten dat online ‘verbinding’ iets heel anders is dan offline verbinding, werkelijk contact.

Toen ik een tijd geleden van een bevriende ondernemer hoorde over steenpapier, een uitvinding uit Taiwan, was mijn interesse meteen gewekt. Daar wilde ik een boek van kopen! Maar, dat was er nog niet in Nederland. Vandaar dat ik besloot dan zelf een boek te ontwikkelen. Zo is de basis voor On The Rocks gelegd.

Wat heb jij met duurzaam ondernemen?
Ik vind het belangrijk dat we bewust omgaan met de grondstoffen en middelen die de aarde te bieden heeft. Maar in deze tijd, waar overconsumptie haast iets positiefs lijkt te zijn, verliezen we volgens mij soms uit het oog waar het om gaat. En dat we ook best wat zuiniger kunnen omgaan met de planeet waar we op leven. Daar heb ik altijd al wat aan willen veranderen. Op welke schaal dan ook. Niet met een belerend vingertje wijzen, maar echt concrete actie ondernemen. Daar zet ik nu de eerste stappen mee voor On The Rocks.

Nu ik zelf een dochter heb, lijkt die motivatie ineens nog extra aangewakkerd te worden. Voor haar wil ik een mooi leven, een mooie leefomgeving. Het is vaak een lege leus, dat we zeggen de wereld beter achter te willen laten voor onze kinderen. Daar ben ik klaar mee. Echt actie ondernemen is waar het soms aan ontbreekt.

Ik wil mijn dochter laten zien, dat je zelf actie kunt ondernemen om iets te veranderen.

 

Hoe wordt een Rockbook gemaakt en waarom is dit zo duurzaam?
Het steenpapier is eigenlijk een product van afval. De stenen liggen als grote bergen bij mijnen, te niksen. In plaats van bomen om te hakken voor papier en een enorm waterverspillend proces op te starten, kunnen we dit materiaal/afval als het ware hergebruiken om een papiersoort te maken die oneindig te recyclen is. Stonepaper heeft een cradle to cradle certificaat, wat eigenlijk zegt dat er geen afval is in het proces, en er geen negatieve voetafdruk is van dit product. Heel anders dan bij normaal pulppapier. Het Rockbook maken we in Nederland, in samenwerking met een duurzame producent met zowel duurzame inkt, als groene energie.

vrouw met rockbook

 

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met On the Rocks?
Het is heel lastig om één ding aan te wijzen, want het is een grote rollercoaster van ups en downs. Maar als ik er toch eentje moet kiezen, wil ik als één ding bundelen: de reacties van onze klanten en ‘Rockstars’. Het is fantastisch om te zien dat mensen enthousiast zijn over het product dat we maken. Dat ik niet alleen zelf heel blij kan worden van mijn mooie Rockbooks en het zachte papier, maar dat andere mensen dat blijkbaar ook zo ervaren!

Kun je al van On the Rocks leven?
Nee, ik kan nog niet van On The Rocks leven op dit moment. Ik denk dat het bij veel start-ups met fysieke producten vaak even duurt. Maar, het is wel mijn enige project op dit moment. Daar heb ik bewust voor gekozen, omdat ik geloof dat een goede focus je het snelst verder brengt.

 

De werkdag van Anne Pleun

Waar werk je meestal?
Ik werk meestal vanuit huis, een café, of als ik in Nederland ben overal en nergens (familie, kantoren van ‘bevriende’ bedrijven).

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Als ik in Berlijn ben breng ik Lizzy eerst ’s ochtends naar de kinderopvang. Dan fiets ik ook meteen 20 km op een dag en heb ik mijn beweging gehad. Vervolgens heb ik afspraken, of werk ik vanuit huis. Zeker als ik net twee weken in Nederland ben geweest (bijna iedere maand dus), dan heb ik genoeg ‘bureauwerk’ te doen. Dat doe ik tot ongeveer 17u. Dan haal ik Lizzy op, ga nog wat leuke dingen met haar doen. Zodra ze op bed ligt, werk ik weer verder tot ongeveer 24u.

Mijn werkdag is behoorlijk versnipperd, maar ik vind het wel prettig dat ik zo tijd door kan brengen met mijn dochter, maar ook grote stappen kan zetten met mijn bedrijf.

Hoeveel uur werk je per week?
Ongeveer 70 uur per week.

Hoe combineer je het runnen van een startup met een gezin?
Dat is soms lastig. Het is heel belangrijk voor me dat ik echt een team vorm met mijn vriend. Hij heeft ook een hele drukke baan, dus we proberen huishoudelijke taken zo veel mogelijk te verdelen. Boodschappen laten we bezorgen, want dat scheelt toch weer wat tijd. Ik ga liever met Lizzy naar de speeltuin dan dat we boodschappen doen. In de weekenden zijn we met z’n 3en, en als Lizzy slaapt (ook overdag nog een paar uurtjes) pakken we snel de computer er bij.

Om de zoveel tijd brengen we Lizzy naar opa’s en oma’s voor een nachtje, en hebben we even wat quality time samen. Dat is zo belangrijk, om niet te vergeten dat je naast vader en moeder ook nog gewoon partners van elkaar bent.

Hier moet ik nog wel aan toevoegen dat ik ontzettend dankbaar ben voor mijn (grote) familie. Zij helpen zo veel met de zorgen voor Lizzy als we in Nederland zijn. Of ze komen een paar dagen naar Berlijn, om bij ons te zijn, en helpen dan ook in de dagelijkse gang van zaken binnen het gezin.

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Dat wisselt heel erg. Er zijn veel schrijvers die me inspireren. Zowel Hemmingway als F. Scott Fitzgerald, maar ook Miranda July en Jennifer Egan. Er zijn ook veel ondernemers waar ik graag van leer, met name uit de BCorporation beweging. Bijvoorbeeld Merijn Everaars van Dopper, en Gunter Pauli van ZERI.

Zijn er (Nederlandse) vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
Ja, er zijn veel ondernemers die mij inspireren, en qua vrouwelijke ondernemers zijn dat vooral:

  • Arianna Huffington van the Huffington Post, maar vooral dankzij haar verschillende boeken die je echt kunnen helpen om de balans tussen persoonlijk en zakelijk leven te vinden.
  • Daarnaast vind ik de onderneemsters achter Yoni op dit moment heel inspirerend. Zij veroveren in moordend tempo de markt met hun belangrijke product, natuurlijk maandverband en tampons.
  • Ik put ook wel inspiratie uit verschillende modemerken en hoe die huizen worden gerund. Bijvoorbeeld Stella McCartney en Victoria Beckham zijn wat dat betreft een inspiratie. Met On The Rocks wil ik namelijk graag tijdloze en elegante Rockbooks maken, producten die waarde hebben voor de consument. Wat anders dan vluchtige notitieboekjes waar je snel klaar mee bent.

interview anne pleun

Welke 5 instagram accounts moeten wij echt volgen?

@bedrockmagazine voor persoonlijke inspiratie
@merelgroenemeisjes, goede en diepzinnige (groene) verhalen
@mendobooks voor je koffietafelboeken-wishlist
@emmapeijnenburg zulke mooie foto’s
@mrsjamieli ik vind 1 kindje soms al veel, maar deze dame deelt haar leven met twee zoontjes op een open en eerlijke manier.

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
On The Rocks verder laten groeien uiteraard, meer mensen betrekken bij het On The Rocks team, wellicht verhuizen naar een andere stad en weer een verre reis maken! In 2010 en 2012 was ik lange tijd in China, en ik mis dat toch wel.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Dan woon ik met mijn gezin in een leuk huisje in Nederland, heb ik mezelf verder ontwikkeld als duurzame ondernemer en is On The Rocks een bloeiend bedrijf. Dan hoop ik nog beter meetbare impact te kunnen hebben en zo veel mogelijk herbebossingsprojecten te ondersteunen met de verkoop van Rockbooks.

Waar kunnen we jou volgen?
Website: http://paperontherocks.com
Facebook – https://www.facebook.com/paperontherocks
Instagram – https://www.instagram.com/paperontherocks/
Instagram privé – https://www.instagram.com/annepleun
Twitter – https://twitter.com/paperontherocks
Twitter privé – https://twitter.com/anne_pleun

Wat vind jij van duurzaam ondernemen? Let us know!

Save