fbpx

Stel je voor, je hebt net een nieuw huis gekocht, net een nieuwe baan en samen met twee katten en vriendlief heb je het prima voor elkaar. En dan krijg je de vraag of je naar Thailand wilt verhuizen. Dit is wat Amber van Leeuwen (27) vorig jaar overkwam en nu werkt ze als digital nomad vanuit Bangkok. Ze houdt van ontbijten (het liefst de hele dag door) en dat zie je terug op haar populaire blog en Instagram account Breakfast With Amber. Haar liefde voor duurzaamheid en Instagram combineert ze als #zakenmeisje met haar bedrijf The Social Good Girl. Wij spraken deze reislustige wereldverbeteraar over reizen, duurzaam ondernemen en de toekomst.

amber-52

Over Amber

Wil je wat over jezelf vertellen?
Yes, ik ben een ontbijt liefhebber en Instagram junkie die van duurzaam ondernemen houd! Best een gekke combinatie als ik het zo hardop zeg, haha. Mijn liefde voor duurzaam ondernemen werd aangewakkerd tijdens mijn opleiding.

Ik wist al snel dat ik een ‘wereldverbeteraar’ wilde zijn. Hoe precies, wist ik nog niet, maar dat ik dingen wilde veranderen wist ik zeker.

Hoe is jouw loopbaan verlopen?
Nou, even mijn CV in verhaal dan maar! Na mijn opleiding, International Communication Management, kwam ik bij toeval de founder van Enviu tegen die een gedreven sociale ondernemer kende die wel wat marketing hulp kon gebruiken. Zo zijn mijn avonturen bij Discovered begonnen; een online marktplaats waar ambachtslieden uit ontwikkelingslanden hun handgemaakte producten rechtstreeks verkopen aan consumenten wereldwijd. Ik had hier nul marketingbudget dus mijn creatieve dna kwam hier goed van pas 🙂

Na dit avontuur ben ik als community manager bij de social enterprise WakaWaka aan de slag gegaan. Een geweldige onderneming die de hele wereld wilt voorzien van veilig licht en stroom. Ik hou ervan om mijn energie in te zetten om een ‘impact’ maken.

En ik weet het, iedereen wil tegenwoordig een ‘impact’ maken. Voor mij betekent dit dat ik elke dag iets doe waar een ander beter van wordt.

 

Digital nomad Amber

Waar ben je op dit moment?
Momenteel woon ik samen met mijn vriend in Bangkok, Thailand.

Vertel! Hoe ben je hier terecht gekomen?
Stel je voor, je hebt net een nieuw huis gekocht, net een nieuwe baan en samen met twee katten en vriendlief heb je het prima voor elkaar. En dan krijg je de vraag of je naar Thailand wilt verhuizen. Dit is wat mij overkwam vorig jaar. We zaten net vijf maanden in ons nieuw paleisje in Amsterdam West toen mijn vriend een enorm mooi zakelijk aanbod kreeg. Als hij ja zou zeggen, zou hij naar Thailand moeten verhuizen. Na vele gesprekken hebben we de knoop doorgehakt, huis verhuurt, onze katten bij lieve vrienden ondergebracht om in maart 2016 naar Thailand te verhuizen.

Eng?
Het engste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb…

Blijven jullie in Bangkok of gaan jullie ook naar andere delen van Thailand/de wereld?
Het kantoor van mijn vriend zit in Bangkok, dus voorlopig blijven wij hier. We proberen wel elke maand een keer om in het weekend een ander land te bezoeken. En we gaan binnenkort een maand in Bali werken.

Wat zijn de voor- en nadelen aan het wonen in Thailand?
Voordeel; het eten, de heerlijke Thaise curries en verse producten kosten hier veel minder dan in Nederland waardoor we elke dag uiteten kunnen. Ook zitten we in Bangkok overal dichtbij, dus een weekend naar Laos gaan is makkelijk te doen.

Nadeel; het land is best corrupt. Na negen maanden hebben wij uiteindelijk een werkvisum gekregen, maar de weg ernaartoe heeft ons veel hoofdpijn bezorgd.

VoordeelThailand

Hoe vind jij focus als je tijdens het reizen moet werken? Ben je wel productief?  
Omdat ik met mensen werk van over de hele wereld gaat mijn werk eigenlijk 24/7 door. Dit betekent natuurlijk niet dat ik 24/7 online ben (al scheelt dit weinig). Als wij tripjes maken in het weekend zorgen we dat we elke dag een internet hotspot hebben zodat we dingetjes kunnen regelen. Doordeweeks zitten we gewoon binnen, heel romantisch met de airco aan, op het kantoor ;).

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die ook digital nomad willen worden?
Accepteer dat het niet allemaal in één keer gaat. Dit geldt voor alles. In sommige landen krijg je bijvoorbeeld makkelijk een visa, maar sommige ook niet en dit kan voor frustraties zorgen. Je bent in een andere land, dus accepteer dat het hier anders eraan toe gaat dan ‘thuis’. Ook jouw succes komt niet aanwaaien. Je moet hier keihard voor werken. En ja, het kan wat eenzaam zijn omdat alleen jij verantwoordelijk bent voor jouw succes.

Accepteer dat het niet zo is als thuis en je zult zien dat je als digital nomad best een relaxed leven kunt hebben.

 

Over freelancen

Hoe en waarom ben je freelancer geworden?
Zelf ben ik altijd al ondernemend geweest, dus besloot ik dat onze verhuizing naar het buitenland een goede kans voor mij was om voor mezelf te beginnen. Weet je nog toen ik zei dat ik het eng vond om met lege handen naar een onbekend land te verhuizen? Ik ben een zelfstandig meisje, altijd al geweest. En het idee om naar de andere kant van de wereld te verhuizen zonder enig idee wat ik professioneel wilde gaan doen, gaf mij letterlijk de rillingen over mijn rug. Het idee dat ik geen baan zou hebben en afhankelijk zou zijn van mijn vriend was een angst waaraan ik niet toe wilde geven. Ik wilde iets gaan doen maar ik wist niet zo goed wat precies. Ik heb een achtergrond in online marketing en altijd een drang gehad om andere mensen te helpen. Uiteindelijk heb ik besloten om deze twee passies te combineren. En dat is eigenlijk de beste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt!

Wat doe jij als freelancer?
Ik werk samen met sociale ondernemers die de wereld een beetje mooier proberen te maken. Zo ben ik momenteel Social Media Strategist voor een bedrijf gespecialiseerd in zonne-energie (WakaWaka) en ik ben Social Media partner van een fair-trade onderneming (KiddyColors).

Hoe komen jouw klanten bij je terecht?
Vaak via via en via LinkedIn krijg ik ook best vaak mailtjes van potentiële klanten.

Wat vind je het leukste aan freelancen?
Ik vind het ‘kijkje in de keuken’ erg leerzaam. Iedereen in een team heeft zijn eigen specialiteit, en ik vind het erg interessant om van hen te leren. Ook vind ik het fantastisch om aan zoveel verschillende projecten te mogen meewerken.

Wat is de keerzijde van freelancen?
Je werkt vaak wel samen met een team maar je bent toch een derde partij. Soms vind ik het lastig dat ik niet helemaal bij een team hoor.

De meeste van mijn opdrachtgevers zitten in Nederland, dus even op de koffie, even dat persoonlijke contact, zit er niet altijd in.

 

Over The Social Good Girl

Waarom ben je The Social Good Girl begonnen?
Ik kreeg al snel door dat ik met freelancen maar een handjevol mensen tegelijkertijd kon helpen. Daarom ben ik gaan kijken hoe ik meer creatieve ondernemers kan ondersteunen met het online verspreiden van hun verhaal op Instagram (*omdat ik zelf een Instagram junkie ben). Zo is eigenlijk The Social Good Girl ontstaan; een platform waar je veel Instagram tips & tricks kunt vinden. Omdat ik geloof dat iedereen van elkaar kan leren, heb ik de ‘Liefde voor Instagram’ Facebook groep opgericht, waar al meer dan 800 mooie mensen elkaar helpen met hun Instagram marketing. Ik vind het fantastisch om te zien dat iedereen elkaar het beste gunt.

Wat wil je met The Social Good Girl bereiken?
Hoe mooi zou het zijn als iedereen de kans krijgt om succesvol te zijn op Instagram?! Dat is mijn missie. Kleine creatieve en sociale ondernemers hebben vaak een klein budget, en ik wil dat juist deze groepen ook de kans krijgen om online mee te spelen. Daarom heb ik vanaf het begin besloten om heel veel content gratis weg te geven zodat iedereen plaats kan nemen in het Instagram succes team.
Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met The Social Good Girl?
Voor mijn project @breakfastwithamber struin ik vaak steden af op zoek naar de lekkerste ontbijt plekjes. Ik was in Amsterdam aan het genieten van verse pancakes van Mook toen een meisje mij aantikte. “Ben jij niet Amber, van @thesocialgoodgirl”? Geloof me als ik zeg dat ik haar schaapachtig zat aan te staren terwijl er een ongemakkelijk stilte viel.

Maakt ze een grapje, hoe kan ze mij nou herkennen, dacht ik. Maar nee, ze herhaalde langzaam de vraag, alsof ik slechthorend was, en ik knikte langzaam mijn hoofd.

Hierna bedankte ze me voor alles wat ik deed via The Social Good Girl en dat ze mij erg inspirerend vond. Dit was de eerste keer in mijn leven dat iemand, een wildvreemde nota bene, zo iets tegen mij zei. Als ik eraan terugdenk, vind ik dat nog steeds het leukste moment!

@breakfastwithamber

Over duurzaam ondernemen

Jouw interviews hebben altijd iets met duurzaamheid te maken en je werkt graag samen met bedrijven die duurzaam ondernemen, waarom?
De prachtige verhalen van duurzame ondernemers worden nog te weinig gedeeld, en doordat ze vaak niet over een groot marketingbudget beschikken, vallen ze online niet snel op. Met The Social Good Girl wil ik juist deze groep een podium bieden zodat hun mooie verhalen gelezen worden.
Onderneem jij zelf ook duurzaam?
Iedereen heeft zijn eigen definitie van duurzaam. Laten we kijken wat er in het woordenboek staat;

Duurzaam bijv.naamw.Uitspraak:   [ˈdyrzam] (van zaken) wat lang blijft bestaan, met een lange levensduur.

Ik bekijk alles in mijn leven vanuit een duurzaam perspectief. Als ik voor projecten samenwerk met klanten ga ik tot het uiterste om hun doelen te behalen. Een duurzame relatie staat voor mij altijd op nummer één en ik werk zoveel mogelijk samen met duurzame ondernemers. Duurzaamheid zit hem ook in de kleine dingen, zoals mijn visitekaartjes van gerecycled papier of mijn Dopper die trouw overal meegaat.

 

De werkdag van Amber

Waar werk je meestal?
Co-working spaces zijn absoluut geen oplossing voor mij. Aan het eind van de dag heb ik namelijk de meest interessante mensen ontmoet, mooie gesprekken gehad, maar weinig werk geleverd. Oeps! Daarom zit ik sinds twee maanden op het kantoor bij mijn vriend waar ik mijn eigen hoekje heb. De jongens noemen het tegenwoordig de ‘Instagram hoek’, haha. De helft van de week werk ik hier en de andere helft in koffie hotspots. We reizen veel, dus inmiddels kan ik direct zien of het een lekkere werkplek is.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Op de maandag en dinsdag werk ik vast voor één opdrachtgever. Op de andere dagen ziet mijn dag er altijd erg verschillend uit. Meestal begin ik met mijn mail en de planning voor die dag. Ik hou van plannen. Omdat ik verschillende Instagram accounts beheer, hou ik altijd een uurtje per dag vrij om te Instagrammen.

Tussen de middag ga ik sporten om weer nieuwe energie te krijgen en werk dan door totdat we gaan eten, meestal rond een uur of acht.

Hoeveel uur werk je per week?
Lastige vraag. Ik werk meestal van 9 uur s ochtends tot 8 uur s’avonds. Ga dan eten en na het eten zorg ik dat ik om het uur even kijk of er eventuele vragen via social media/mail binnen zijn gekomen. In het weekend gaat dit eigenlijk ook zo, en meestal werk ik nog een paar uur extra om bepaalde ideeën uit te werken. Ik denk dat het rond de 60 uur per week ligt. Gelukkig voelt het voor mij niet als ‘werk’.

Ambervanleeuwen03

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Om eerlijk te zijn had ik eind 2016 al helemaal uitgestippeld wat mijn planning was voor 2017. Vorig jaar heb ik mijzelf onder enorme druk gezet door doelen te stellen die wellicht niet helemaal haalbaar waren. Mijn onderneming groeide goed en ik moest mezelf leren om tevreden te zijn met alle stappen die ik nam, ook als ik wist dat ik sneller kon. Daarom heb ik uit mijn net iets te enthousiaste planning voor 2017 bepaalde dingen naar 2018 verschoven. In 2017 wil ik mijn ideale volger blijven inspireren, meer mezelf laten zien, en aan het eind van het jaar 100% van mijn energie richten op The Social Good Girl.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Over twee jaar ben ik weer terug in mijn fijne huis in Amsterdam en wil ik mijn eigen ontbijtbar oprichten. Totaal wat anders dan dat ik nu doe maar met @breakfastwithamber is het altijd mijn droom geweest om mensen in de ochtend gelukkig te maken zodat ze de rest van de dag kunnen stralen!

Ga je dan stoppen met The Social Good Girl?
Integendeel, ik wil ook een hub creëren waar Instagram Lovers elkaar kunnen ontmoeten. Hé, je mag groot dromen toch!

 

Waar kunnen we jou volgen?

Websites
www.thesocialgoodgirl.com + www.breakfastwithamber.com

Sociale media
Instagram: @thesocialgoodgirl + @breakfastwithamber
Facebook: @thesocialgoodgirl + @breakfastwithamber

Save

Save

Save