fbpx

Kortgeleden vertelde ik aan iemand dat ik mag spreken op een universiteit in de carrièreweek en dat ik ook voor een hogeschool ben gevraagd. ‘Maar je hebt helemaal niet gestudeerd,’ was het antwoord. Dat was eerlijk gezegd niet de eerste keer dat ik dat hoorde.

Just do it

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het fantastisch als je een studie doet voor een vak dat je heel graag wilt uitoefenen. Je wilt niet een chirurg aan je bed hebben staan die zijn excuses aanbiedt omdat hij het verkeerde orgaan heeft verwijderd. Je wilt ook niet verdedigd worden door een advocaat die alles heeft geleerd van How To Get Away With Murder. Of dat je man, een astronaut, belt dat hij naar de verkeerde planeet is gevlogen. Maar in creatieve beroepen heb je niet altijd een studie nodig om te komen waar je wilt. How To Get Away With… No Study? Daar geeft Nike het beste antwoord op: just do it. Of probeer het in ieder geval met alles wat je in je hebt.

Zelf het wiel uitvinden

Toen ik bijna acht jaar geleden begon als freelance corrector en persklaarmaker was er niet echt een gerichte opleiding die mij verder zou helpen. Ik kende ook nog niet veel mensen die dit werk deden, dus ik heb het mezelf aangeleerd, met een beetje wegwijs van een collega. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Huisregels in mijn hoofd stampen. En ik werd bij de meeste uitgeverijen binnengehaald. Het was de juiste plaats en tijd. Hard werken en een beetje geluk. Of synchroniciteit, zoals dat heet en ik net heb geleerd van Bedrock – het boek.

Meer wegen naar Rome

Studeren is vaak een belangrijke weg die je aflegt naar een baan, maar het is niet de enige route die werkt. Ik denk dat het juist in mijn voordeel werkt dat ik niet gestudeerd heb. Daardoor heb ik al acht jaar praktijkervaring en kan ik veel vertellen over wat er allemaal mis is gegaan, wat er is tegengevallen en wat ik voortaan anders doe. Maar natuurlijk kan ik ook uren praten over wat er goed is gegaan en wat er zo leuk is aan voor jezelf beginnen. De struggles die elke starter meemaakt en hoe je daarmee omgaat. Het gaat er niet om welke weg je aflegt, het gaat erom dat je vooruitkomt op de manier die bij jou past. Want alles is mogelijk, als je er maar volledig voor gaat, met de wijsheid uit de schoolbanken of juist die uit de dagelijkse praktijk.