fbpx
Je wilt super graag een eigen bedrijf hebben, maar je kunt nog niet starten want… je hebt het perfecte idee nog niet gevonden. Help! Ik krijg heel vaak de vraag hoe je nou een goed idee kiest? Veel meiden zijn bang om de knoop door te hakken en voor een idee te gaan, want wat als dit het toch niet is? Vandaag ga ik jou 7 tips geven om een idee voor jouw bedrijf te kiezen. Let’s go!   

1. Eigenlijk heb je het idee al…

Als ik in gesprek ben met een zakenmeisje in spé kom ik er vaak, na wat doorvragen, achter dat ze al lang een idee voor haar bedrijf heeft. Ze is alleen bang. Bang voor de reactie van anderen, bang dat het niet goed genoeg is, dat er al zo veel anderen zijn, bang om niet genoeg geld te verdienen. Ik zeg… dat is bullsh*t. Stop met jezelf tegenhouden. Als dit jouw droom is ga er dan voor! Als je er echt voor gaat kun je van elk idee van succesvol bedrijf maken. Dus, is this you? Stop dan met twijfelen en start. You can do this!

 

2. Stop met zoeken naar het geniale idee

Heel veel starters denken dat ze een uniek idee moeten hebben. Iets moeten bedenken dat nog niemand anders doet, wat nog niet bestaat. Onzin! Wil jij heel graag een webshop in sieraden starten, tekstschrijver worden of mensen met een burn-out coachen? Ga dat dan doen. Zullen anderen beter zijn? Ja. Betekent dit dat jij niet ook een succesvolle business kan hebben? Nee! Beyoncé is amazing en ik wil naar elk concert, maar ik ga ook heel graag naar Katy Perry, Demi Lovato en Adele. Er is genoeg werk voor iedereen. Het idee is misschien hetzelfde, maar jij voert het op jouw manier uit.   webinar-5-gouden-tips-voor-starters  

3. Welk probleem heb je zelf?

Het idee voor Zakenmeisje begon met mijn eigen behoefte. In 2014 woonde ik in Vancouver en twijfelde ik over mijn volgende stap. Ik was inmiddels 3 jaar bezig met weddingplannen, maar was erachter gekomen dat dit niet bij mijn ideale lifestyle paste. Wat ging ik dan doen? Ik kende geen andere ondernemers om mee te sparren en voelde mij alleen. Ik kon mij niet voorstellen dat ik de enige was die zich zo voelde. Als ik mij alleen voel, moeten er toch ook andere meiden zijn die zich alleen voelen? Die met allerlei vragen over ondernemen zitten en soms voor lastige keuzes staan. Ik dacht: wat nou als IK al die meiden samen zou brengen? Dan hoefden we het allemaal niet meer alleen te doen, maar konden we elkaar helpen. Want samen weet je meer dan alleen én is het ook veel leuker. Dit was het begin van Zakenmeisje. Nog steeds krijg ik geregeld een tof idee voor een bedrijf, wat voortkomt uit een eigen behoefte. Want.. waarom bestaan er geen bedrijven waarbij je ook echt een fiat 500 krijgt als je die huurt? En waarom zijn er geen vrouwelijke sporthorloges met alle functies die ik graag wil? Of waarom kan ik mijn dokter niet even skypen of een berichtje op whatsapp sturen? Vraag jij jezelf ook geregeld af waarom iets er nog niet is? Of vind je dat een bepaald product of dienst beter kan? Well… misschien kun jij hier voor gaan zorgen.  

4. Welk bedrijf past er bij jouw ideale lifestyle?

Een van de belangrijkste dingen waar je over na moet denken, voordat je met een idee aan de slag gaat, is of het bij jouw ideale lifestyle past. Toen ik mijn eerste bedrijf als weddingplanner startte had ik hier nooit over nagedacht. Het organiseren van bruiloften in het buitenland leek mij geweldig, dus ik begon. Na drie jaar kwam ik er echter achter dat dit helemaal niet zo goed bij mijn ideale lifestyle pastte. Ik wil namelijk flexibel zijn in de plek waar ik werk. Naar het buitenland kunnen gaan wanneer ik wil. Met het bedrijf dat ik had opgezet ging dat niet. Denk dus na over hoe jouw ideale leven er (over een paar jaar) uit ziet. Waar woon je, hoeveel uur werk je, wie zijn jouw klanten, heb je een team, hoe vaak reis je, wat doe je in je vrije tijd, wat voor werk doe je? Probeer zo veel mogelijk in detail te gaan. Bedenk vervolgens wat voor soort bedrijf hier bij past. Werk je online of offline, heb je dagelijks contact met klanten, is dit 1-op-1 of in groepen, werk je op kantoor of thuis?   naomi zakenmeisje  

5. Wat zijn jouw kwaliteiten?

Schrijf eens op wat jouw kwaliteiten zijn. Waar ben jij heel goed in? Wat voorbeelden om je op weg te helpen: accuraat, analytisch, behulpzaam, betrouwbaar, creatief, enthousiast, flexibel, geduldig, gestructureerd, gevoelig, inlevingsvermogen, innovatief, kritisch, loyaal, moedig, ontspannen, oprecht, nuchter, optimistisch, prestatiegericht, realistisch, sociaal, spontaan, zorgzaam. Dan zijn er natuurlijk ook nog vaardigheden die je kunt aanleren, denk aan: adviseren, coachen, delegeren, luisteren, motiveren, observeren, onderhandelen, plannen en organiseren en presenteren.  

6. Wat zijn jouw passies?

Een bedrijf start je niet zomaar voor een paar maanden. Daarom is het belangrijk dat je iets kiest waar je blij van wordt. Is fotograferen al jaren jouw hobby en zou je niets liever willen dan hier geld mee verdienen. Well… there you go! Het kan ook minder voor de hand liggend zijn. Misschien weet je niet eens dat je geld kunt verdienen met wat jij doet. Klinkt het te makkelijk? Dat is juist goed. Denk eens na: wanneer verlies jij de tijd? Waar krijg jij energie van? En natuurlijk: wil je dit ook echt fulltime doen of laat je dit liever een hobby? Het hoeft nu overigens nog geen passie te zijn. Vaak worden meiden bang als ze ‘hun passie nog niet gevonden hebben’. Geen zorgen! Een passie voor iets ontwikkel je namelijk pas wanneer je het doet. Dus word je van jouw idee heel blij, zie je jezelf dit de komende tijd doen en kun je alle andere vinkjes aftikken? Go for it.    

7. Wat doen anderen?

Een beetje inspiratie kan geen kwaad. Kijk eens om je heen: wat doen anderen? Zie je iets wat jij ook heel graag zou willen doen? En wat zou jij dan anders doen? Vaak hoor ik meiden zeggen: ‘er zijn er al zo veel die dit doen’. Mijn antwoord? Mooi! Dat betekent alleen maar dat er geld mee te verdienen valt en als zij er geld mee kunnen verdienen kun jij dat ook. Je moet pas gaan uitkijken als er niemand anders is die al doet wat jij wil gaan doen. Hier zijn namelijk twee redenen voor;
  1. Jij bent geniaal en hebt iets bedacht wat nog niemand anders heeft bedacht
  2. Je kunt er geen geld mee verdienen, dus de ondernemers die dit al geprobeerd hebben zijn gestopt
Helaas is het meestal de tweede.    

Kies een idee!

Ok girl, het is tijd om de knoop door te hakken. Pak jouw idee erbij en kijk of ze aan ‘de eisen’ voldoen. Ik heb ze hieronder nog even voor je op een rijtje gezet:
  • Ik heb een idee
  • Mijn idee is goed genoeg (JA!)
  • Het lost een/mijn probleem op
  • Het past bij mijn ideale lifestyle
  • Ik kan mijn kwaliteiten benutten
  • Ik word er blij van
  • Anderen verdienen er geld mee
  Begin nu met één idee en werk dat zo snel mogelijk uit. Later kun je altijd nog een 2e of 3e bedrijf opstarten, of extra diensten of producten aan gaan bieden. Wil je toch heel graag meerdere dingen tegelijk starten? Dat kan natuurlijk. Maar houdt er dan wel rekening mee dat het waarschijnlijk langzamer zal gaan omdat je minder tijd aan elk idee kunt besteden. Hierdoor zal er op de korte termijn ook minder geld binnen komen en zal je leven een stukje chaotischer zijn. Kies je wel voor één idee, maar blijft het kriebelen? Stop je creativiteit dan lekker in je marketing!   Ok, girl. Het is nu echt tijd. Ga niet wachten tot het ´perfect´ is. Stop overthinking. Neem actie. NU!