Het dertigers dilemma

Ik zal mezelf even voorstellen, ik ben Alexandra, het brein achter het sieraden en accessoire merk Route508 èn nieuwe contributor van Zakenmeisje.nl. Ik ben twee jaar geleden begonnen met ondernemen en ben nu sinds een jaar bezig met het opzetten van een eigen sieraden en accessoire merk. Ik zal je vertellen hoe het allemaal begon..

 

Het dertigers Dilemma

Ken je dat, het dertigers dilemma? Het is het grootste cliché. Alles goed voor elkaar, een fantastische baan, super salaris, veel op reis – en dan toch dat gevoel, is dit alles?? Dat was wat!

Ik besloot dat er meer zou zijn en heb pardoes mijn baan opgezegd. Ik wilde weg van wat de maatschappij bepaalt wat hoort. Ik wilde vrijheid, avontuur! Zo ben ik in juni 2015 een compleet andere ‘Route’ ingeslagen.

Een onbekende weg, buiten de gebaande paden vol ups en downs – maar vol avontuur! Je raadt het al, dit was Route508.

Toen ik stopte met mijn baan had ik om heel eerlijk te zijn nog geen duidelijk idee van wat ik precies wilde. Ik heb, ook dit is heel cliché, een lijstje voor mezelf gemaakt met wat me nou ècht gelukkig maakte. Ik wilde de grens over, mijn talen gebruiken, voor mijn bedrijf ‘moeten’ reizen. Door al deze punten samen besloot ik in eerste instantie te starten met het importeren en verkopen van accessoires.

dertigersdilemma

En reizen zul je, dus op naar Bali

Tijdens de opstart liep ik tegen flink wat dichte deuren aan, alle merken waar ik mee samen wilde werken verkochten me ‘nee’. Het bekende ‘kip of het ei’ wat komt eerst, producten of een (online) winkel? Op gevoel besloot ik naar Bali te gaan, ik had zo sterk het idee dat ik dáár moest zijn.

Mijn omgeving verklaarde me voor gek, maar ik besloot de eerste basis met accessoires dan maar zelf te gaan halen.

En met success, alles wat ik in mijn hoofd had is me daar gelukt. Door de contacten die ik daar heb opgedaan heb ik de eerste basis kunnen leggen. De eerste collectie bestond uit prachtige met de hand gemaakte accessoires. Niet alleen mode, maar ook woon accessoires. Geweldige houten kroonluchters, rieten manden, kussens en leren tassen. (mode,- en woon accessoires bleken achteraf geen goede combinatie, al doende leer je).
Ik geloof heel erg dat je soms dingen maar moet laten gebeuren. Als ik iets heb geleerd de afgelopen twee jaar is dat het soms goed is om niet te veel na te denken. Gewoon gáán. Gecalculeerde risico’s nemen.

En bij tegenslagen ‘gewoon’ opstaan, bijsturen met wat er gebeurd, maar vooral rug recht houden, kin omhoog en doorlopen.

 

Een eigen merk

Het idee voor het opzetten van een eigen merk is tijdens deze eerste trip geboren. Ik was zo onder de indruk van dit prachtige eiland, de rijke cultuur en bijzondere mensen. Daar kunnen wij nog wel wat van leren.  Het is ongelovelijk wat een vakmanschap er op dit eiland rondwandelt. Door de inspirerende mensen die ik ontmoette zag ik een mooie kans iets wezenlijks anders te doen, een stempel te kunnen drukken en op deze manier ook nog eens iets terug kunnen geven aan dit fantastische eiland.

Misschien wel een leuk detail: ik heb een achtergrond in de sales en marketing. Ik kom uit het zakenleven, was General Manager bij een internationaal sales bedrijf en was verantwoordelijk voor alle operationele zaken binnen Nederland en België – we hadden zo’n 400 onafhankelijke verkopers actief in de buitendienst verspreid over 15 sales kantoren – én ik gaf leiding aan een team van zo’n 20 man; alles behalve mode & creatie.

 

Unieke sieraden

Na terugkomst uit Bali heb ik de collectie verder kunnen uitbreiden en  prachtige leer labels aan me kunnen binden zoals Mahiya Leather en KiVARi uit Australië. Vanaf het begin had ik een duidelijke visie; geen accessoires die je op elke hoek van de straat tegen zou kunnen komen. Maar unieke, handgemaakte accessoires die vertellen wie jij bent. Dit zie je ook terug in onze eigen collectie. Naast het unieke ontwerp zijn alle items met de hand gemaakt en dit maakt al onze sieraden net zo uniek als jij & ik.

Het neerzetten van een eigen merk geeft een kanaal om een tegengeluid te laten horen. Dat van positiviteit. Dat van anders denken. Om te inspireren om buiten de gebaande paden te leven en de sleur te doorbreken. En zo is Route508 gebouwd op de pilaren van avontuur, vrijheid en plezier. Accessoires die gezien mogen worden, die je meeneemt op al je alledaagse avonturen. Sieraden en accessoires waar je je sterk en uniek door voelt.

 

‘She was afraid of heights, but she was more afraid to never fly’

 

Mijn trip naar Bali was in augustus 2015 en in maart 2016 ben ik, na het schrijven van een ondernemersplan en het akkoord krijgen van financiering, begonnen met het opstarten van het concept en ontwerpen van de eerste eigen collectie.

 

Blij toen het boek 2016 afgesloten kon worden

Een mooi verhaal natuurlijk, maar het volgen van mijn hart voelde zeker niet altijd als een makkelijke route. Alle grote stappen gaan natuurlijk hand in hand met twijfels, hoe zeker je iets ook denkt te weten. In 2016 ging alles zo’n beetje fout. Vertragingen en problemen met de productie, alle wielen moesten uitgevonden worden en dat ging lang niet zo makkelijk.

Als een kaartenhuis zag ik af en toe alles voor mijn neus in elkaar donderen.

In december was door alle tegenslagen het geld alweer op en stond ik op een kruispunt, wil ik verder met ondernemen of niet? Zo ja, in welke vorm en geloof ik hier echt in? Het geeft een onzettende kracht om zo volmondig voor iets te kiezen, ondanks alle angst en paniek die er ook mee gepaard gaat. Want ja, een eigen merk neerzetten is nogal ambitieus. (iets met, if your dreams don’t scare you, they aren’t big enough).

 

Ondernemen, wat een rijkdom

Maar voor geen seconde heb ik spijt gehad, want wat is alles wat je ervoor terug krijgt verrijkend. Heel af en toe mis ik het zorgeloze bestaan, zeker in deze fase van vanuit het nul punt een bedrijf en merk opbouwen; maar dat weegt niet op tegen alles wat je ervoor terug krijgt, hoe snel je je ontwikkelt en wat je over jezelf leert. Ik heb mezelf al 10 keer opnieuw moeten uitvinden en ik sta nog! Kun je je voorstellen dat ik tot 2,5 jaar terug mijn (lack of) creativiteit als een zwakte zou hebben genoemd?

Vaak kies je – als het om werk gaat – voor veilig, een logische volgende stap. Werkgevers kiezen jou vaak op basis van de dingen waar jij goed in bent en jezelf al in hebt bewezen. Je ontwikkelt je sterke kanten en je zwakke kanten ontwijk je. Als je iets niet goed kunt vind je het vaak ook niet leuk. Hierdoor worden je zwaktes, laten we het je ontwikkelingspunten noemen, eigenlijk nooit ontwikkeld. Maar tijdens het ondernemen wordt er aanspraak gemaakt op bijna al onze kwaliteiten, of we nou willen of niet. Ook onze zwaktes worden hierdoor sterker en aan het einde van de rit soms vaak een bijzondere nieuwe kracht! Mijn bewezen kracht lag in het bouwen en motiveren van een team, business development, strategie; en nu geen team die me nodig heeft, niemand om te motiveren of mezelf aan op te trekken. Nu worden er hele andere skills verwacht, ik heb nooit te maken gehad met creatieve taken en als ik dit al had, dan besteedde ik deze uit. En kijk mij nu, mijn creatieve visie is één van mijn grootste krachten.

Trots is het woord en dat mogen we allemaal wel vaker op onszelf zijn. Vier de successen op weg naar geluk. Kleine stapjes naar dat grote doel.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie  verhaal, ben je ook bekend met het dertigers dilemma? En wat zijn jouw grootste tegenslagen geweest? Let me know!  

 

Save

Save

Save

Save

I think you'll like this too, right?

2 comments

Johanna Mager 18 juli 2017 at 15:38

Super leuk om te lezen, Alex! Ik sta op zo ongeveer hetzelfde punt als jij 2 jaar geleden. Ben benieuwd waar mijn “route” naar toe gaat! Succes met alles!

Reply
Alexandra 19 juli 2017 at 18:11

Wat dapper Johanna! Het ‘gewoon’ maar doen is de belangrijkste stap, derest volgt vanzelf! Heel veel succes, vertrouw op jezelf xo

Reply

Laat een reactie achter

Hi zakenmeisje, we LOVE cookies! En niet alleen de eetbare... Als zakenmeisje gebruik je cookies op je website om deze o.a. beter te maken, en dat willen we toch allemaal? Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Ik wil toch wat meer informatie...

De cookie-instellingen op Zakenmeisje.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om jou de beste surfervaring mogelijk te geven. Als je doorgaat met Zakenmeisje.nl te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren :)" hieronder dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten