fbpx

Hatice Tekin (31) richtte in 2014 Ana Dyla op; een lifestyle merk dat zich richt op het actief werken aan een betere en mooiere wereld door eerlijke producten van een transparante duurzame herkomst. Hier wilden wij graag meer over weten dus gingen we met haar in gesprek. Lees je mee?

 

Over Hatice

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Hatice, 31 jaar *jong*, geboren en getogen in Amersfoort en (bijna) elke dag te vinden in Amsterdam. Ik ben jurist en ontwerper van Ana Dyla sieraden, mode liefhebber, globetrotter, dromer en waarnemer. En dit is mijn manier om geluk te vinden.

Rechtvaardigheid is nog steeds niet in de hele wereld vertegenwoordigd. Vanuit mijn idealen heb ik rechten gestudeerd. Terwijl ik worstelde voor mijn master scriptie over de ‘onafhankelijke rechterlijke macht tegenover het recht op een eerlijk trail in Turkije’, had ik de wens om eerlijke sieraden te creëren met pure edelstenen. Totaal tegenstrijdig? Nee, eigenlijk niet.

 

interview-hatice

Naast het concept van rechtvaardigheid zijn mode en stijl complementair geworden in mijn leven. Misschien door het gebrek van het universele te compenseren met het schijnbare oppervlakkige van het andere. Toch is niets minder waar, ontwerpen en mensen bewust maken is mijn passie. Met name om de contouren van mijn identiteit en de ware kunst te verfraaien en te vormen tot elegantie. Volledig onverwachts, begon ik sieraden te ontwerpen, perfectie op een ander niveau.

 

Over Ana Dyla

In 2014 ben je begonnen met Ana Dyla, waar staat het merk voor?
Ana Dyla is een lifestyle merk dat zich richt op het actief werken aan een betere en mooiere wereld door eerlijke producten van een transparante duurzame herkomst.

Wat betekent Ana Dyla?
Ana; I am me.
Dyla; pure love.

Ana Dyla is declaring true love to yourself and the world.

 

ana-dyla

Hoe ben je op het idee van Ana Dyla gekomen?
Ana Dyla is voor mij een samensmelting van mijn twee passies, het recht en mode. Sieraden zijn een manier om jouw identiteit vorm te geven, door één item kan je een statement maken en hoe mooi als dat een eerlijk statement is waar jij achter durft te staan.

Wat is jouw missie?
Ik (Ana Dyla) geloof(t) in een wereld waarin wij als consumenten de verantwoordelijkheid hebben om met onze keuzes de wereld een beetje eerlijker, duurzamer en beter te maken.

 

 

Over het productieproces

Hoe verloopt het productieproces?
Het productieproces begint vaak op een klein notitieblaadje waar ik een sieraad op teken, ik heb zelf de eigenschap snel uitgekeken te zijn dus een weekje later kijk ik nog een keer en als ik het dan nog steeds mooi vind dan verfijn ik de schets.

Ik ben trouwens waardeloos in tekenen maar gelukkig snappen mijn collega’s in het atelier vaak wel wat ik bedoel.

Als er een steen bij het sieraad hoort gaan we eerst op zoek naar de juiste steen, ook deze worden door onze eigen ateliers gevonden en bewerkt. De stenen worden verzonden naar de zilversmid ateliers en daar zitten de ambachtslieden die van het fijne werk houden en die maken de schets werkelijkheid.

 

Hoe heb je de ateliers waar de sieraden gemaakt worden gevonden?
Onze ateliers zijn kleine familie ateliers die net als wij gaan voor perfectie en waardering. Deze ateliers heb ik gevonden door in verschillende steden gewoon rond te lopen, rond te vragen en eindeloos te zoeken. De klik was er gelijk, dus ik hoefde er niet lang over na te denken om de samenwerking aan te gaan.

 

ana-dyla-sieraden-maken

Hoe houd jij er toezicht op dat de sieraden duurzaam geproduceerd worden, met goede werkomstandigheden en zonder kinderarbeid?
De ateliers waar wij mee werken zijn kleine ateliers waar wij nauw contact mee hebben (lang leve facetime). Onze partners hebben een liefde voor ofwel halfedelstenen ofwel voor sieraden. Vanuit hun eigen ideologie is een eerlijk proces (zonder kinderarbeid) een hoog vaandel. Dit maakt dat er geen controle nodig is. Uiteraard zijn wij zelf ook vaak te vinden in  de ateliers om er zorg voor te dragen dat de werkomstandigheden goed, veilig en vertrouwd zijn.

Zijn er bepaalde voorwaarden waar de sieraden aan moeten voldoen?
Nee, de sieraden worden gemaakt van hoogwaardig recycled 925 sterling zilver of 14kt recycled goud.

 

Over ondernemen  

Wilde je altijd al ondernemen?
Ik heb altijd geweten dat ik niet voor een ‘baas’ wilde werken, heel bewust over zelf ondernemen heb ik nooit gedacht omdat het ‘onmogelijk’ leek. Uiteindelijk is het balletje vanzelf gaan rollen en voor ik het wist was ik ondernemer.

Wat hebben je allemaal moeten doen om Ana Dyla uiteindelijk werkelijkheid te maken?
Om iets werkelijkheid te maken moet je hardop durven dromen, zo ook met Ana Dyla. Nadat het was uitgesproken werd het werkelijkheid.

Hoe heb je dit kunnen financieren?
Ik heb een fantastisch lieve zus die geloofde in het verhaal en financieel gesupport heeft. Gelukkig is ze nu ook officieel partner in Ana  Dyla.

 

interview-hatice3

 

Welke hulp heb je ingeschakeld?
Het scheelt enorm dat ik een juridische achtergrond heb dus ik heb alle overeenkomsten en algemene voorwaarden zelf kunnen opmaken.  Ik heb heel veel mazzel dat mijn zwager de boekhouding doet (ook al zijn we het niet altijd eens en ik veel te graag geld uitgeef). Ik heb wel een fantastisch pr bureau die alle pr van Ana Dyla regelt. Daarnaast is de website, SEO en de verzendingen ook uitbesteedt. Onlangs ben ik ook gestart met de rebranding van Ana Dyla en ook daar ben ik geholpen door een prof.

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met Ana Dyla?
Het leukste wat ik heb meegemaakt is dat mensen oprecht blij worden van mijn sieraden en nog gelukkiger worden van het verhaal dat zich achter het sieraad verschuilt.

 

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Ik word enorm geïnspireerd door mensen die hun dromen durven waar te maken.

Zijn er vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
Yasemin en Aysegül van Modatutkusu zijn top ondernemers en hebben een fantastisch label Mybestfriends. Helaas niet conscious maar wel met een mooie ideologie.

 

Tips voor zakenmeisjes

Welke tips geef jij zakenmeisjes die ook een eigen sieradenlijn willen beginnen?
Focus op jouw eigen stijl en laat je niet verleiden tot de massa. Alle zakenmeisjes die een eigen sieradenlijn willen beginnen wil ik wel een koffie mee drinken en ze op weg helpen. Note: inmiddels heb ik de productie overgenomen van twee andere labels omdat zij ook duurzaam willen produceren.


Overdenk elke beslissing en heb er soms vertrouwen in dat een specialist het waarschijnlijk beter of in ieder geval sneller kan. Probeer alles te automatiseren en doe enkel hetgeen wat jij echt leuk vindt om te doen.

 

Zonder welke tools kun jij niet werken?
Top drie is Evernote, Planoly, Pinterest.

 

interview-hatice2

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Dit jaar gaan we een lijn uitbrengen met … (soon to be continued).

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Over 2 jaar heb ik in ieder geval 5 ateliers all over the world gerund door vrouwen en ik wil een atelier als leerschool openen voor Syrische vluchtelingen in Istanbul.

Waar kunnen we jou volgen?

Websites: www.anadyla.com
Sociale media: Instagram / twitter: @anadylahq + www.facebook.com/anadylahq

 

Save

Save