fbpx

Yentl Westerbaan (27) komt uit Groningen en heeft als missie om Nederland gezonder, vitaler en productiever te maken! Dit wil zij bereiken met haar 2(!) bedrijven: Be healthy, feel good! & Gezonder-Nederland. Ze houdt van (gezond) koken, trainen,  lezen en het helpen van mensen. Zakenmeisje.nl sprak haar over de ups & downs van het ondernemen, gezonder leven als ondernemer en de toekomst.

Over Yentl

Wat heb je gestudeerd?
Mijn laatste studie was aan de Hanzehogeschool in Groningen met de richting Sport, Gezondheid & Management. Na de studie mag je jezelf leefstijladviseur noemen, alleen bijna niemand weet wat je bent en wat je kan. Kort door de bocht helpen leefstijladviseurs mensen om middels gedragsveranderingsmodellen hun huidige gedrag te veranderen in gezond(er) gedrag. Wij houden ons bezig met: gedrag, voeding, bewegen en ontspanning.

Wanneer  ben je begonnen met ondernemen?
Twee jaar geleden ben ik begonnen met be healthy, feel good! (BHFG) omdat ik de kennis vanuit verschillende opleidingen wilde toepassen. Met BHFG wil ik lezers inspireren om gezondere keuzes te maken doormiddel van blogs en geef ik leefstijlbegeleiding.

Inmiddels ben ik mijn tweede bedrijf begonnen, Gezonder-Nederland, om zo ook de zakenmarkt te bedienen.

 

interview yentl westerbaan

 

Over ondernemen

Waarom ben je gaan ondernemen?
Dit is iets wat ik altijd al wilde. Maar toen ik na mijn tweede sportstudie weer in de fitness terecht kwam als instructeur, wist ik dat ik zelf de gene moest zijn die zou zorgen voor een uitdagende werkweek. Doordat de titel leefstijladviseur geen erkenning krijgt, komen de meeste van ons terecht in de fitnessbranche, of in een hele andere branche. Ik vond dit doodzone en nam het heft in eigen handen door BHFG te beginnen.

Ik zag in online begeleiding de toekomst, maar ook een mooie en goedkope manier om het ondernemen te leren kennen.

Hoe ziet jouw verdienmodel eruit?
Mijn verdienmodel bestaat uit de inkomsten die ik genereer vanuit begeleidingstrajecten. Sommige mensen gaan een lang traject aan en sommige mensen voorzie ik van eenmalig advies.

 

The ups and downs van het ondernemen

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met Be healthy, feel good?
Ik ontvang vaak hele positieve feedback van mijn klanten. Als ik te horen krijg dat ik ze echt geholpen heb, dan kan mijn dag niet meer stuk.

Wat vind je lastig(er) aan het ondernemen? Tegen welke uitdagingen loop je aan?
Toen ik begon, had ik niemand om mij heen die me ergens mee kon helpen. Ik heb alles zelf uitgezocht. Denk aan een website bouwen, belastingdienst, hoe mijn dienst er uit moest gaan zien, hoe ik mensen naar mijn website kreeg. Van alles dus!

Ik liep er tegen aan dat ik – vooral in het begin – maar wat deed.

Ondernemen deed ik in eerste instantie ook alleen voor erbij, zodat ik mijn kennis tot uiting kon laten komen. Nu met Gezonder-Nederland wil ik het beter en vooral veel professioneler aanpakken.

 

Over Gezonder-Nederland

Wat wil je met Gezonder-Nederland bereiken?
Gezonder-Nederland is er voor organisaties, bedrijven, werkgevers en werknemers. Het programma richt zich o.a. op preventie van ziekteverzuim, het verhogen van tevredenheid en productiviteit bij werknemers. Door onderwerpen als voeding, beweging en ontspanning aan bod te laten komen, worden werknemers bewust van wat een duurzame gezonde leefstijl voor hen oplevert.

Hoe ziet het programma eruit?
Het programma draait 12 maanden, waarin de deelnemers face-to-face begeleiding ontvangen en begeleiding middels onze app. Uiteindelijk willen we er mee bereiken dat de deelnemers vitaler, gezonder, gelukkiger en productiever worden.

Ondernemen en gezondheid

Voor wat kunnen zakenmeisjes bij jou terecht?
Zakenmeisjes kunnen bij mij terecht voor hulp bij het ontwikkelen van een gezonde(re) leefstijl. Alle factoren moeten in balans zijn als je het maximale uit jezelf wilt halen. En als we het hebben over alle factoren, dan hebben we het over gedrag, voeding, bewegen en ontspanning/rust

Heb je tips voor zakenmeisjes die gezonder willen leven? Veel van ons zitten uren achter onze laptop en hebben weinig tijd.
Ondernemers hebben vaak het idee dat we nooit bij ons werk kunnen weglopen omdat er altijd wel iets gedaan moet worden. En liever nu dan morgen. Maar om gezond te blijven, zowel geestelijk als lichamelijk is het ontzettend belangrijk om gezond te eten en genoeg te bewegen. Daaronder hoef je niet te verstaan dat je alleen maar salades moet weg kauwen en elke dag om 7 uur in de sportschool moet staan.

Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, eet gevarieerd en gun jezelf ook af en toe een vette snack. Pak de fiets meer dan dat je de auto pak en loop tijdens lunchpauzes/brainstormsessies. Hier kan je al zo veel winst mee boeken!

 

De werkdag van Yentl

Waar werk je meestal?
Ik heb thuis een werkruimte vanuit waar ik werk. Meetings met andere ondernemers vinden vaak plaats in de stad.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Dit is heel erg wisselend, maar ik begin vaak vroeg achter mijn laptop met een kopje koffie. Ik ben echt een ochtend persoon. Omdat ik thuis werk kan ik tussendoor makkelijk even sporten of koken. Dit haal ik dan aan het einde van de dag weer in.

De meeste dagen zijn lang, maar dit komt ook omdat ik nu met nieuwe projecten bezig ben. Omdat ik alles zelf doe (en te veel wil) kom ik vaak tijd te kort.

 

interview yentl westerbaan

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Veel. Ik hou het niet bij, zou ik wel moeten doen want ik werk te veel. Ik ben vaak wel 12 uren op een dag bezig.

Ik ben er mee bezig om een betere balans te creëren. Ik heb altijd zoveel ideeën, taken en drive dat ik altijd maar door kan gaan..

 

Over business besties

Je bent zpp’er, voel je je weleens alleen? En wat doe je dan?
Heb ik wel gevoeld helemaal in het begin. Omdat ik toen ook nog geen mensen had met wie ik kon sparren. Inmiddels is dit wel anders en ben ik bezig met projecten met andere zzp’ers. Daarnaast zie ik ook klanten face-to-face.

Met wie bespreek je jouw business plannen en ideeën? Heb je een business bestie?
Ik heb gelukkig wel een paar hele toffe mensen om mij heen die mij prikkelen en mijn klankbord zijn. En ik die van hun!

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Klinkt verschrikkelijk cliché, maar de toekomstige ik inspireert mij. Jezelf vergelijken met anderen heeft simpelweg geen zin en het resulteert vaak in een teleurstelling omdat je geen kopie bent.

Ik heb nu voor mijzelf helder waar ik heen wil, hoe groot ik wil worden, wat ik nog wil leren en ik zet alles op alles om dit te bereiken. Ondertussen probeer ik te genieten van de reis. Dat doe ik nog te weinig omdat ik ontzettend prestatie gericht ben. Ik moet mijzelf vaak herinneren waar ik vandaan kom en dat het toch best goed gaat.

Zijn er Nederlandse vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
Ja, Annic van Wonderen. Haar mindset en opgedane kennis vind ik ontzettend inspirerend!

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Groeien, groeien en nog eens groeien. In de bekendheid van mijn bedrijf,  mijn kennis, zelfvertrouwen en zakelijk inzicht.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Gezonder-Nederland is in de regio Groningen een bedrijf met naamsbekendheid en ik hoop werk te kunnen bieden aan leefstijladviseurs. Ik zou ze graag de werkplek willen bieden die ik niet zag bij een werkgever.

Daarnaast hoop ik dat mijn andere producten die nu ontwikkeld worden uitgegroeid zijn tot een heus merk!

 

Tips voor andere zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die willen beginnen met ondernemen?
Begin met een goed plan en deel dit met een mede ondernemer. En dan bedoel ik niet een heel ondernemingsplan, maar maak voor jezelf duidelijk waar je heen wilt werken. Ik heb dat niet gedaan en ik heb me vaak laten afleiden. Door het te delen wordt het echt.

Hang je mindmap of je moodbord in zicht zodat je er elke dag aan herinnerd wordt waarvoor je het allemaal doet.

 

5 instagram account tips om te volgen

@behealthyfeelgood

@fitmommynl

@annicvw

@zakenmeisje

@ de gene tegen wie jij op kijkt! Spiek mee en laat je inspireren.

 

Waar kunnen we jou volgen?

Websites: behealthyfeelgood.nl & gezonder-nederland.nl

Facebook: www.facebook.com/behealthyfeelgood

Instagram: @behealthyfeelgood

Twitter: @Gezonder_NL