fbpx

Kim (24) komt uit Vlaams-Brabant in België. Ze heeft sinds begin 2016 een eigen praktijk als psychologe (www.kimderidder.be) en twee blogs (www.kimsbloglife.be en www.psychopraat.be). Dit alles doet ze naast een part-time baan. Wij willen graag van haar weten hoe ze het doet. Tijd voor een interview!

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Kim, 24 jaar oud en woon in Vlaams-Brabant in België. Ik blog al 2 jaar op kimsbloglife.be. Daar deel ik vooral persoonlijke artikels over mijn gedachten, gevoelens, twijfels, onzekerheden en ervaringen, maar ook interieurinspiratie, shoplogs, DIY’s en nog veel meer. Begin dit jaar startte ik mijn eigen praktijk als zelfstandig psychologe (in bijberoep) op, en daarbij liet ik ook meteen de activiteiten voor mijn blog registreren, zodat ik ook daar een klein bedrijf van kan maken. Sinds enkele maanden heb ik nog een tweede blog, psychopraat.be, waar ik schrijf over mijn ervaringen als psychologe.

Waarom ben je gaan ondernemen?
Mijn blog(s) startte ik eigenlijk puur als hobby, gewoon omdat ik graag schrijf en graag dingen deel met anderen, maar al snel ontdekte ik dat je er ook wel wat mee kan verdienen via samenwerkingen met bedrijven. Zo maakte ik al een beetje kennis met het ondernemen. Bovendien werd ik door het lezen van andere blogs heel erg geïnspireerd door allerlei jonge vrouwen die hun eigen bedrijf hadden. Dat leek mij ook hartstikke leuk! Begin dit jaar begon ik dan mijn eerste echte bedrijf, namelijk mijn praktijk als zelfstandig psychologe.

Eigenlijk begon dit redelijk toevallig, omdat ik moeilijk werk kon vinden als pas afgestudeerde psychologe, en toen dacht ik: als ze mij nergens een kans willen geven, dan begin ik toch gewoon voor mezelf!

Intussen vond ik toch een job, maar gelukkig moest ik maar 4/5 dagen werken en had ik dus toch nog tijd om een dag in de week als zelfstandige te werken.

kimsbloglife

Kun je iets meer over je bedrijf vertellen?
Een dag in de week werk ik dus als zelfstandig psychologe, waar ik zowel kinderen en jongeren als volwassenen ontvang. Ik doe gesprekstherapie en ga met mensen op zoek nieuwe inzichten, frisse moed, redenen waarom ze vastlopen en ga zo maar door…

Wat is het gaafste dat je tot nu toe hebt meegemaakt met je bedrijf?
Met mijn praktijk heb ik eigenlijk nog niet echt iets speciaals meegemaakt, maar ik ben wel al heel trots dat ik dit zo op mijn eentje gedurfd heb en heel blij dat ik toch al heel wat cliënten heb. Meer moet dat voorlopig niet zijn. Met mijn blog Kimsbloglife heb ik wel al een aantal leuke samenwerkingen met bedrijven gehad en ben ik naar de opening van de Primark in Gent gegaan, dat was wel heel erg leuk!

 

Baan en bedrijf

Naast je bedrijf heb je ook nog een baan. Wat doe je precies?
Toen ik met Kimsbloglife startte studeerde ik nog, maar toen ik mijn eigen praktijk opstartte werkte ik vier dagen in de week als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit. Ik had dus geluk dat ik nog een dag in de week vrij had, want dan kon ik prima op mijn vrije dag in mijn praktijk aan de slag. Onlangs heb ik ontslag gegeven bij mijn baan aan de universiteit omdat het niet mijn ding was, maar intussen werk ik 75% als thuisbegeleider. Ik moet nu gezinnen met kinderen die het moeilijk hebben begeleiden in hun thuissituatie. Dit vind ik gelukkig wel heel erg leuk! Voorlopig vind ik het ook goed dat ik minstens halftijds nog een baan in loonverband heb, zodat ik toch wat zekerheid heb en ik niet volledig financieel afhankelijk ben van mijn eigen bedrijf, want dat is natuurlijk altijd een beetje een risico.

Ik vind het prima dat ik rustig aan kan opstarten zonder dat er te veel druk is.

Hoe combineer je een baan en een bedrijf?
Ik werk niet fulltime waardoor ik alleen op mijn vrije dag in mijn eigen praktijk werk. Op zich is dat dus prima te combineren. Maar natuurlijk komen er nog andere dingen kijken bij het hebben van een eigen bedrijf, zoals administratie, boekhouding en voorbereidingen. Die dingen probeer ik meestal ook op die ene ‘vrije’ dag te doen (in de voormiddag), maar soms ben ik er ook in het weekend of ’s avonds na mijn werk nog mee bezig. Gelukkig valt dat wel mee en doe ik het ook graag. Maar dan heb ik natuurlijk ook nog twee blogs die ik onderhoud, en daar kruipt heel veel tijd in!

Ik doe dit met veel plezier in het weekend of soms ’s avonds na het werk, maar moet toegeven dat ik soms ook wel gewoon moe ben of andere dingen wil doen en dan niet meer zoveel tijd of zin heb om te bloggen. Dat vind ik dan wel jammer, want als ik de tijd ervoor heb doe ik het heel erg graag.

Heb je jouw werkgever verteld dat je ook voor jezelf werkt?
Mijn praktijk staat op mijn CV, dus daar communiceer ik altijd eerlijk over naar mijn werkgever toe. Bij de start van mijn nieuwe job heb ik dat ook meteen tijdens het sollicitatiegesprek verteld. Over mijn blogs heb ik op mijn werk nog niets verteld, dat durf ik op de ene of andere manier toch niet zo goed, omdat ik weet dat sommige mensen het vreemd vinden dat ik mijn leven online deel. In het verleden heb ik daar trouwens al nare reacties op gekregen op m’n werk. Maar ik vertel het misschien wel nog wanneer ik mijn collega’s wat beter ken.

Wat vindt jouw werkgever er van dat je ook een eigen bedrijf hebt?
In sommige gevallen kan mijn praktijk een nadeel zijn omdat de werkgever het als ‘concurrentie’ kan gaan zien, maar vaak wordt het feit dat ik mijn eigen praktijk heb ook als een meerwaarde gezien omdat ik daardoor toch wel toon dat ik in mezelf geloof en er gewoon voor ga. Bovendien is het extra ervaring die ik er opdoe. Mijn huidige werkgever heeft er zeker geen probleem mee.

Heb je tips voor andere vrouwen die naast hun baan een eigen bedrijf willen beginnen?
Als je een idee hebt en je wil het graag doen, probeer het dan gewoon! Niet te veel nadenken, want dan zet je de stap misschien nooit. Het hoeft niet (meteen) groot te zijn, je kan klein beginnen en stilaan groeien. Een klein bedrijf hebben is ook heel fijn. En als het toch niet blijkt te lukken, tja, dan kan je tenminste geen spijt hebben dat je het nooit hebt geprobeerd 😉

 

Over ondernemen

Hoe kom je aan klanten?
Mijn praktijk is bij een huisarts, dus hij stuurt veel patiënten met psychische klachten naar me door. Verder heb ik een eigen website en Facebookpagina, heb ik me laten registreren op verschillende websites voor psychologen en heb ik wat visitekaartjes naar huisartsen in de buurt opgestuurd. En ik moet zeggen dat het heel goed loopt! Ik werk natuurlijk maar één dag in de week in mijn praktijk, maar die is meestal goed gevuld!

Voor mijn blog heb ik soms samenwerkingen met bedrijven. Die benaderen me meestal zelf, maar soms, wanneer ik zelf een leuke samenwerking in gedachten heb, benader ik zelf ook wel eens een bedrijf via mail. En vaak krijg ik daar eigenlijk een positieve reactie op, heel leuk!

Als je zelf ergens enthousiast over bent werkt dat meestal aanstekelijk 😉

Wat vind je lastig(er) aan het ondernemen? Tegen welke uitdagingen loop je aan?
De praktische kant – de administratie en boekhouding – vind ik soms wat lastiger. Daar ken ik niet zo veel van. In het begin heb ik veel opgezocht rond de inschrijving en boekhouding, en intussen weet ik de belangrijkste zaken wel. Uiteindelijk valt het ook allemaal beter mee dan het in eerste instantie leek. Op mijn blog Psychopraat heb ik trouwens ook een artikel geschreven rond die praktische administratieve zaken om anderen daarin een beetje wegwijs te maken.

Wat is jouw valkuil?
Ik denk dat mijn valkuil is dat ik alles graag zelf en op mijn manier wil doen.

Ik kan moeilijk dingen uit handen geven en denk vaak dat ik het zelf beter kan, of ik ben vaak te gierig om iemand anders ervoor te betalen 😉

Met wie bespreek je jouw business plannen en ideeën?
Goh, met niemand eigenlijk. Zo groot is mijn business natuurlijk ook weer niet, dus grote plannen en ideeën heb ik voorlopig niet. Soms heb ik wel eens kleine ideeën en dan vertel ik daar wel over tegen mijn vriend of mijn ouders of een vriendin, maar zij zijn niet echt in de sector thuis dus veel hulp heb ik er meestal niet aan.

 

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Als ondernemer word ik vooral geïnspireerd door andere jonge ondernemende vrouwen, die ik meestal leer kennen via andere blogs. Bloggers die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken inspireren mij ook heel erg!

Zijn er Nederlandse/Belgische vrouwelijke ondernemers die jou inspireren?
Dit jaar leerde ik Annic Van Wonderen kennen (niet persoonlijk hoor, gewoon via haar blog en YouTube kanaal), en zij inspireert me wel met haar gedrevenheid. Ik kocht ook haar boek ‘Masterclass Ondernemen’ en las het deze zomer uit. Ook daar haalde ik veel inspiratie uit, hoewel ik vind dat Annic soms wel een beetje té hard overkomt. Ik geloof zeker dat hard werken loont, maar ik geloof ook dat je even goed stilaan kan beginnen en het rustig aan kan doen.

Ik denk dat iedereen wel onzekerheden heeft als startende ondernemer. Maar anderzijds moet je die inderdaad wel af en toe opzij durven zetten en hard werken om verder te komen, als je dat wil natuurlijk.

Ook Kelly Caresse, een Nederlandse blogger die ik al enkele jaren volg, is best wel een inspiratiebron voor me. Ik heb haar zien groeien en zij heeft van haar blog haar voltijds bedrijf kunnen maken. Toch is ze nog steeds heel erg zichzelf en gewoon, en doet ze het op haar eigen manier.

En dan heb ik nog een goede vriendin die twee jaar geleden haar eigen dansschool oprichtte. Zij begon ook relatief klein, maar ze had al snel veel succes en is in twee jaar tijd al heel groot geworden! Zij durft ook heel erg out of the box te denken en komt steeds met allerlei vernieuwende concepten die ze dan ook durft te lanceren, meestal mét succes! Haar durf om er volledig voor te gaan inspireert me ook wel!

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2016/2017?
Eigenlijk heb ik nog niet meteen grote plannen. Voor dit jaar mag het gewoon blijven lopen zoals het nu gaat, dat is prima. Bij mijn baan heb ik nu een vervangingscontract dat normaal gezien tot midden 2017 loopt, en nadien zou ik misschien wel graag wat uitbreiden met mijn praktijk en eventueel met mijn blogs.

Waar zie je je bedrijf over 5 jaar?
Ten eerste hoop ik dat ik met mijn praktijk tegen dan toch wel een stuk gegroeid ben. Wie weet geef ik tegen dan wel workshops aan andere psychologen, of organiseer ik groepssessies. Ook wil ik graag meerdere dagen per week in mijn eigen praktijk aan de slag.

Bovendien zou het heel fijn zijn als ik tegen dan ook met mijn blogs gegroeid ben en er een centje mee kan bijverdienen, zodat ik halftijds (of misschien zelfs voltijds) van mijn praktijk én blogs zou kunnen leven. Daarbij zou ik ook graag freelance artikels schrijven voor tijdschriften, en misschien zelfs een eigen boek schrijven!

Tips voor zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die willen beginnen met ondernemen?
Als je een leuk idee hebt en je wil er voor gaan, doe het dan gewoon! Je kan blijven twijfelen en nadenken, maar je weet nooit op voorhand of het lukt. Als je geen risico’s wil lopen kan je best klein beginnen in combinatie met een vaste baan, dan hoef je je niet te veel zorgen te maken en kan je stilaan groeien. En wordt het niets, tja, dan heb je het tenminste geprobeerd!

5 instagram account tips om te volgen

@annicvw: een inspiratiebron voor alle ondernemers

@kellycaresse: een inspiratiebron voor bloggers die graag van hun blog hun bedrijf willen maken

@shirleyvisser: idem

@dansstudiosarah: een inspiratiebron voor mensen die gepassioneerd zijn door dansen

@kimsbloglife: en mijn account mag natuurlijk ook niet ontbreken 😉

 

Heb jij een vraag voor Kim? Stel hem hieronder!