fbpx

Druk druk druk! Vroeg opstaan, snel een gezond ontbijtje eten, even lunchen aan je bureau, ’s avonds nog een lesje yoga met een vriendin, én natuurlijk op tijd naar bed. Toch ben je af en toe helemaal kapot en mis je tijd en energie om alles te doen wat je wilt, of wat je ‘moet’. Hoe kan dat nou? En hoe zit dat als je ondernemer bent? Ik ga het je vertellen.

vrouw rust energiemanagement

Timemanagement

Bekend voor velen. Je agenda staat volgepland en je weet precies hoe laat je elke dag iets gaat doen. Misschien ook deels ingepland door je klanten/zakelijke afspraken. Maar waarschijnlijk ook grotendeels door jezelf. Je plant je dag vol met werk, een sportlesje, koffie met vriendinnen en noem maar op. In de paar uren dat je moet werken zit je vervolgens de helft van de tijd voor je uit te staren, omdat het niet lukt. En als je dan nét goed bezig bent moet je stoppen, omdat je naar je eet-/koffie-/sportafspraak moet. Lastig!

Tuurlijk is timemanagement af en toe ook hartstikke fijn en handig. Een goede houvast. Al helemaal voor degenen die niet al te veel zelfdiscipline hebben. Daarnaast kun je er soms helaas niet omheen door afspraken/klanten/partners. Ik geloof dan ook in een combinatie van timemanagement met energiemanagement. Niet één van twee, maar het combineren, om zo te zien wat voor jou perfect werkt.

Ik ben ervan overtuigd dat het managen van je energie goed is voor iedereen!

 

Energiebronnen

Energiemanagement gaat over het continue opgeladen houden van je interne batterij. Volgens Tony Schwartz, bedenker van ‘The Energy Project’, is de kern dat mensen niet op dezelfde manier werk kunnen produceren zoals computers dat doen. Oh echt, joh… Tóch verwachten we dit wel van onszelf. We zien het vaak genoeg voorbijkomen, burn-out na burn-out. Hoe kun je dat nou voorkomen?

De 4 energiebronnen

4 Energiebronnen

Deze vier energiebronnen zijn daarvoor nodig! Het fysieke gaat over je slaap, voeding, sporten, en pauzes overdag. De emotionele bron gaat over hoe je je voelt. Dat heeft namelijk ontzettend veel invloed op hoe je daadwerkelijk presteert. Ook gaat deze bron over je contact met familie en vrienden, het doen van leuke dingen, en je op je plek voelen. De mentale bron gaat vervolgens over je focus. Zoals het stellen van prioriteiten, reflectie en meditatie. Als laatste gaat de spirituele bron over het helpen van anderen, het bezig zijn met iets ‘groters’ dan jezelf. Denk aan je doelen, waarden en je passie.

Krijg jij bij het woord ‘spiritualiteit’ meteen kriebels over je hele lijf? Zie het als je doel; waarom doe je wat je doet? Wat wil je bereiken?

En wat kun JIJ hier nou mee doen? Ga eens kijken of je elke dag alle energiebronnen aanspreekt. En kijk vooral welke je te weinig aandacht geeft. Zo kun je na (bijvoorbeeld) één week goed zien wat je mist en waar je dus te weinig aandacht aan geeft. Wanneer je deze vier bronnen allemaal op peil houdt is het waarschijnlijker dat je het beste presteert.

 

Kracht van renewal

Wat gebeurt er nou als je niet elke energiebron voldoende aandacht geeft? Dan loop je de kans om uit balans te raken. Tuurlijk houd je het wel een tijdje vol als je bijvoorbeeld wat minder lang slaapt en ongezonder eet. Maar wanneer je dit structureel doet, en daarnaast ook je andere energiebronnen uit het oog verliest, loop je de kans om in de burn-out zone te komen. Deze zones zijn een soort emotionele staat waarin je je kan bevinden.

Managing-Energy

Het beste is om op en neer te gaan tussen de performance en de renewal zone. In de performance zone heb je veel energie, ben je zelfverzekerd en optimistisch. Je wordt uitgedaagd, maar bent daar rustig onder, want je weet dat je het aan kan. Kom maar op! Natuurlijk wil je daar niet de hele tijd zitten, even rust af en toe zonder uitdagingen is ook fijn. Dan kom je in de renewal zone; even opladen. Je hebt nog steeds ontzettend veel positieve energie, maar doet even wat rustiger aan, zodat je daarna weer de performance zone in kan schieten. Tranquilo!

Blijf je nou te lang in die performance zone zitten. En ben je, zoals de naam al zegt, alleen maar bezig met presteren en presteren. Dan kun je doorschieten naar de survival zone. Je hebt nog energie over waarmee je alles doet wat je moet doen, maar die energie wordt steeds negatiever. Je probeert de dag door te komen, maar voelt je steeds gefrustreerder en ongeduldiger. Dat is het moment om rustig aan te gaan doen! Zie dit als een teken dat je het niet meer aan kan. Je moet terug naar de renewal zone om op te laden.

Als je dat niet doet, dan ga je namelijk naar die burn-out zone. Je bent uitgeput. Je zit vast in de survival zone en zakt langzaam naar beneden.

Je ziet geen uitweg meer en alles lijkt hopeloos. Daar wil niemand terecht komen.

 

Waarom is dit belangrijk?

Het is goed om te weten waar jouw grenzen liggen! Niemand kan voor jou voelen hoeveel energie jij nog hebt. Jij moet die grenzen zelf aangeven. Als ondernemer werk je vaak meer dan vrouwen in loondienst en zit je snel in de performance en survival zone. Dan worden de dingen nog gedaan die gedaan moeten worden (says who? jij zelf!). Maar vergeet zelf niet dat de renewal zone minstens zo belangrijk is. Het gaat niet om marathonlopers, maar om sprinters! Je werkt pas op 100% als je einddoel in zicht is en weet waarvoor je het doet. Aan het begin van een marathon geef je nooit 100%, omdat je energie spaart voor wat nog komen gaat.

 

En nu?

Hoe kun jij dit nou gebruiken en toepassen? Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat jij weet wat jouw energiebronnen zijn. Waar krijg jij energie van, en passen die dingen in de energiebronnen van hierboven?

Kijk goed wat je mist en hoe je je voelt.

Als je druk bent heb je snel de neiging om de leuke dingen af te zeggen. Af en toe is dat natuurlijk geen probleem, maar structureel gaat dat niet werken. Kijk eerder naar de dingen die je energie kosten, misschien kun je daar iets minder van doen. Deel je dagen zo in dat je genoeg energie krijgt ten opzichte van de dingen die je energie kosten. Merk je dat je tijdens het werken minder energie hebt? Ga sporten, of doe op dat moment iets anders waar je energie van krijgt. Zo kun je daarna weer volle bak aan de slag en ben je nog efficiënter bezig ook. Manage je energie! Zo ben je minder tijd kwijt en bereik je meer.

 

Hoe manage jij jouw energie?

Save

Save

Save

Save