fbpx

Suzanne van Duijn (28), ook wel bekend als @SuusjeQ, komt uit Utrecht en is sinds 1 februari 2016 fulltime ondernemer. Ze is gek op reizen, bloggen, uiteten gaan, hardlopen, yoga en nieuwe dingen proberen. Zakenmeisje.nl sprak haar over het leven als digital nomad en haar bedrijf SuusjeHQ.

 

Digital nomad Suzanne van Duijn a.k.a. @SuusjeQ

Suzanne, je bent digital nomad. Waar ben je momenteel?
Mijn leven draait momenteel om mijn online office SuusjeHQ en véél reizen. Op dit moment ben ik ‘gewoon’ in mijn appartement in Utrecht, maar over een week mag ik weer! Dan ga ik twee weken naar Indonesië. De eerste week bestaat uit een rondreis met mijn familie. De tweede week zal ik op één plek verblijven en vanaf daar als digital nomad werken. Dit heb ik al vaker gedaan op andere plekken en het bevalt uitstekend. Waarom al teruggaan naar Nederland als je ook een weekje vanaf Bali kan werken, toch?

Eerder dit jaar werkte ik al vanuit Lissabon, Thailand, Nieuw-Zeeland en Zuid-Frankrijk. En eind december vertrek ik naar Costa Rica!

1200x800 suzanne

Dat klink goed. Hoe is dit eigenlijk allemaal begonnen?
Het begon allemaal eind 2013. Ik werkte toen net als redacteur bij Textilia (een modevakblad), maar dat was maar voor 32 uur per week. Door Miss Legal, een online juristenkantoor, werd ik gevraagd te gaan freelancen als jurist en als blogger. Dat leek mij wel wat en bovendien goed te combineren. Ik schreef me in bij de KvK en had af en toe een klus.

Dit ging een tijdje zo door, tot ik in september 2015 begon als freelance blogger voor Rondreis.nl. Ook mijn eigen blog (www.artikel255.nl) groeide en ik werd steeds vaker gevraagd voor uitjes en persreisjes. Het was lastig om dit alles nog te combineren met een fulltime baan. In november 2015 heb ik daarom mijn baan opgezegd om fulltime als freelancer door te gaan. Gelukkig vond ik per december 2015 nog een vaste opdrachtgever erbij, waardoor ik officieel 1 februari 2016 redelijk smooth van start ging. Inmiddels heb ik er nog een handjevol vaste opdrachtgevers bij, weten bedrijven mij te vinden voor losse klussen en projecten en heb ik het ondernemersvirus goed te pakken.

Waarom ging je van freelancer in Nederland naar een digital nomad die werkend de wereld over reist?
Ik begon dus met fulltime freelancen om zo het reizen en reisbloggen goed met elkaar te kunnen combineren. Al vanaf het begin reis ik dus veel tijdens en voor mijn werk. Ik werk op reis of reis voor werk. Mijn privéleven, eigen blog en ‘echte’ werk lopen dus geregeld in elkaar over. Maar dat vind ik niet erg. Ik werk liever vanuit een mooi land dan dat ik elke dag achter hetzelfde bureau zit en ‘maar’ 25 vakantiedagen per jaar kan opnemen. De mogelijkheid om veel van de wereld te zien en vanaf de mooiste plekken te werken bevalt me fantastisch. Waarom niet, zou eigenlijk een betere vraag zijn geweest 😉 Omdat het kan toch?!

Suzanne van Duijn achter haar laptop op reis

Reizen kost ook geld, wat is jouw verdienmodel?
Ik verdien mijn geld door mezelf te verhuren als pr-adviseur en blogger. Vaste klanten betalen me een x bedrag per maand waarvoor ik dan pr-werkzaamheden verricht, zoals pitchen bij de media, persberichten schrijven, samenwerkingen opzetten met bloggers, social media-advies of andere pr-acties verzinnen. Als blogger schrijf ik artikelen waarvoor ik betaald krijg. Meestal voor Rondreis.nl, maar ook voor mijn eigen blog word ik wel eens betaald. Bijvoorbeeld als ik een artikel over een bepaald onderwerp of bedrijf schrijf.

Wat zijn de voor- en nadelen aan het digitale nomaden leven?
Voor mij zijn er alleen nog voordelen! De mogelijkheid vaak en veel mooie plekken ter wereld te zien, lekker weer, de mogelijkheid om overdag even pauze te nemen en iets gaafs te gaan doen op de plaats van bestemming, en dat soms zelfs voor minder geld dan hier in Nederland! Als je in een goedkoop land verblijft, is het voordeliger om digital nomad te zijn dan om in Nederland te wonen en te werken.

Samenvattend is de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt denk ik het grootste voordeel.

Suzanne van Duijn (SuusjeHQ) staat op een berg te genieten van het uitzicht

 

De werkdag van een digital nomad

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Er zijn ‘gewone’ dagen, zoals vandaag, dat ik opsta, ontbijt en yoga doe, en dan de rest van de dag achter mijn bureautje in Utrecht zit. Ook heerlijk! Maar vooral omdat ik weet dat er weer hectische dagen en meerdere tripjes aankomen!

Ik heb ook regelmatig afspraken, zoals met opdrachtgevers (en hun klanten), voor interviews voor mijn eigen blog, met potentiële nieuwe opdrachtgevers of uitjes voor mijn blog. Verder ben ik dus vaak op pad in eigen land (voor mijn blog) of in het buitenland. Daar doe ik ook gewoon mijn werk, dus voornamelijk toch achter de laptop zitten, mailen, Skypen, schrijven.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Lastig te zeggen. Ik denk nooit: hé vijf uur, laptop dicht! Ik werk tot wanneer mijn werk af is, of in ieder geval mijn deadlines zijn gehaald voor die dag. Regelmatig zit ik van 8:00 uur tot 18:30 uur achter de laptop, maar tussendoor ga ik dan wel eens hardlopen, boodschappen doen, etc. Ook in het weekend werk ik wel eens een paar uur, als ik verder toch geen plannen heb. Ik vind mijn werk geen straf, ik doe het graag en begin dan liever maandag weer wat rustiger aan.

Daar staat tegenover dat ik ook wel eens vijf dagen niet werk in verband met een trip, maar als dit een persreis is, is het eigenlijk ook weer werk natuurlijk.

Hoe vind jij focus als je tijdens het reizen moet werken? Ben je wel productief?
Ik heb geen probleem om mijn focus te vinden. Ik ben zeker productief en vooral graag effectief. Want als je in een prachtig land bent, is het zonde om tijd te verspillen. Moet er echt iets gebeuren, dan begin ik daar liever meteen ’s morgens aan en maak ik het graag volledig geconcentreerd af. Daarna ga ik lekker chillen. Half werken en half chillen werkt niet. Dan doe je je werk niet goed, niet effectief en heb je ook niet echt vakantie.

 

Suzanne als reiziger

Reis je met iemand samen of alleen?
In Lissabon, Thailand en Nieuw-Zeeland was ik met mijn vriend. In Zuid-Frankrijk met een vriendin. Maar ik reis ook wel eens alleen, zoals tijdens mijn eerste soloreis naar Zuidoost-Azië in 2011 of tijdens mijn Australië-avontuur in 2015.

Suzanne vna Duijn bij Ayers Rock in Australië

Wat voor reiziger ben jij?
Ik heb veel gebackpackt en al veel verre reizen gemaakt. Als ik met mijn vriend reis, slaap ik echter niet meer in dorms. We zijn samen wel een beetje flashpackers geworden. De backpacks zijn er nog, maar we hebben altijd onze laptops bij ons en besparen ook niet op goed eten of vette dingen doen.

Ik ben al negen keer in Zuidoost-Azië geweest en twee keer naar Nieuw-Zeeland. Afrika en Noord-Amerika heb ik ook al vier keer mogen ontdekken. Ik mag niet klagen!

Roadtrips zijn trouwens ook favoriet. En ik wissel graag vette steden af met uitgestrekte natuur. Ik ben wel een actieve reiziger!

Wat is jouw favoriete bestemming?
Van Zuidoost-Azië krijg ik dus geen genoeg, maar van wat wel eigenlijk? Naar Nieuw-Zeeland en Australië wil ik ook zo terug! Backpacken in Midden-Amerika, een rondreis Japan en een roadtrip door Utah staan heel hoog op mijn lijstje nu!

Suzanne van Duijn op reis

Het leven van een zelfstandig ondernemer

Ontmoet je veel andere digital nomads tijdens het reizen?
Eigenlijk nog niet veel andere digital nomads tegen gekomen, omdat ik elke keer een eigen huisje had en ook al gezelschap had. Het lijkt me zeker leuk nog eens alleen op digital nomad-trip te gaan, bijvoorbeeld door een maand op Bali of in Chiang Mai te zitten. En dan koffietentjes afwisselen met je eigen Airbnb of coworkingspace! Als je wilt kun je er genoeg ontmoeten denk ik!

Voel je je weleens alleen?
Nog niet gebeurd!

Met wie bespreek je jouw business plannen en ideeën?
Mijn vriend is vaak de eerste die ik over nieuwe plannen en dingen die ik heb meegemaakt vertel. Maar ook vriendinnen zijn natuurlijk nieuwsgierig. Eigenlijk vertel ik aan iedereen die het horen wil over mijn werk. Ik ben dolenthousiast!

Suzanne van Duijn van SuusjeHQ aan het werk op haar laptop als digital nomad in het buitenland met haar benen in het zwembad en de zon op haar gezicht

Wat vind je van het concept workation?
Een workation is voor mij een trip waarin ik ook gewoon blijf werken. Dat bevalt mij dus uitstekend. Maar ik heb nog nooit zo’n georganiseerde workation meegemaakt, zoals een maand op een digital nomad-cruise ofzo. Lijkt me best leuk om nog eens te doen, maar vaak denk ik dat ik het op eigen houtje wel goedkoper kan doen of dat je alleen maar met elkaar bezig bent. Er moet ook gewerkt worden.

Met veel lullen en ideeën heb ik niet zoveel. Actie ondernemen en dingen voor elkaar krijgen, daar ben ik van! 😉

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2016/2017?
Half oktober vertrek ik voor twee weken naar Indonesië, half vakantie, half digital nomad. In november heb ik dan nog een tripje Praag staan met een opdrachtgever. En eind december vertrek ik voor zes weken naar Costa Rica! Heerlijk om weer een ‘lange’ digital nomad-trip in het vooruitzicht te hebben. Vanaf februari 2017 is mijn agenda nog leeg. Ik hoop dat de zaken goed gaan en ik genoeg geld heb gespaard tegen die tijd om weer een mooi ticket te kopen naar een nieuwe plek. En daar dan zo lang mogelijk te kunnen blijven!

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Dan zijn we in het najaar van 2018. Ik heb werkelijk geen idee!

Ik hoop dat SuusjeHQ dan fantastisch loopt, ik alleen nog maar geweldige klanten heb die helemaal bij mij passen, ik meer dan genoeg verdien om relaxed te leven en veel tickets te kunnen kopen en vaak en lang als digital nomad op de mooiste plekken op aarde kan werken. Ja, daar zie ik mezelf wel over twee jaar 😉

Welke landen staan er nog op de planning?
Op de planning dus Indonesië, Tsjechië (Praag) en Costa Rica (en ook Nicaragua). Daarna staan Japan en Utah heel hoog op de bucketlist, dus wie weet 😉

Suzanne van Duijn op het strand

Tips voor zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die ook digital nomad willen worden?
Doen! Het is geen rocketscience! Word online ondernemer/freelancer en boek dat ticket. Uiteraard is het fijn om al wat vaste klanten te hebben en wat ‘geoefend’ te hebben met ondernemen. En om wat spaargeld te hebben, maar dat geldt voor elke ondernemer.

Wie in een goedkoop land begint, heeft eigenlijk minder nodig dan ondernemers in Nederland, dus dat is ook een tip.

Beste plek om als digital nomad te wonen:
Bali lijkt me ideaal om een tijdje te zitten. Maar ook Thailand heeft prachtige bekende en onbekendere plekken. En Costa Rica natuurlijk! Van New York droom ik ook nog, om daar een maandje een Airbnb te huren en gewoon te leven, te werken, living the dream! And the list goes on 😉

Favoriete werkplekken:
In Utrecht werk ik vooral thuis, maar ook bij Koffie & Ik zit je prima. Coworkingspace Seats2Meet is eveneens een aanrader. Oh, en Kantien is fijn!

5 instagram account tips om te volgen
1. Mijn opdrachtgever @EbruzeHQ! Ze maakt prachtige kunst en producten en is bovendien een echte girlboss.
2. @OppadmetJord is een Nederlandse jongen die met een camper langs de Zuid-Europese kust rijdt en een mobiele surfschool runt.
3. @vanlifeproject is een heerlijk account vol campers en mooie landschappen.
4. @monycaoleogram is een heerlijk account vol surfen, stranden en jungle
5. @womenwhohike de naam zegt het al: één en al hiken en avontuur. Wil ik ook!

Waar kunnen we jou volgen?
Website: www.suusjehq.nl is mijn online office
Blog: www.artikel255.nl is mijn eigen travel- en businessblog
Twitter: @SuusjeQ
Instagram @SuusjeQ en @SuusjeHQ
Facebook: www.facebook.com/DigiTallNomads voor SuusjeHQ en www.facebook.com/artikel255/ voor mijn blog

Wil jij meer weten over Suzanne of wil je ook graag de wereld over reizen als digital nomad en kun je nog wat hulp gebruiken? Stel je vraag hieronder!