fbpx

Milou van Roon is een zesenwintigjarige reisverslaafde en begon in 2013 haar blog Explorista; een platform voor vrouwen die óók de routine het liefst de deur uit flikkeren en de wereld rond willen reizen. Hier deelt ze travel guides, reistips, budget tips, lifestyle artikelen én de fijnste restaurants en café’s. Naast haar blog is ze CEO van haar eigen marketing & pr agency Explorista Media, die ze volledig locatie onafhankelijk runt. Ze reist zo’n 20 keer (!) per jaar en heeft 15 part time freelancers voor haar werken, die voor een groot deel ook als digital nomad leven. Wat een GIRLBOSS! Wij mochten haar interviewen.

 

Over Milou

Wil je wat over jezelf vertellen?
Natuurlijk! Zo lang als ik me kan herinneren wilde ik al voor tijdschriften werken als journalist. Die droom vervulde ik op mijn twintigste al… en ik vond het niet zo leuk als ik dacht dat ik het zou vinden. Ik heb als freelance journalist allerlei klusjes gedaan, van schrijven voor grote bladen als Cosmopolitan en Viva, tot het redigeren van boeken en van alles daar tussenin.

In 2013 dwong ik mezelf om eens goed naar mijn passies te kijken, als journalist toch blijkbaar niet mijn droombaan was. Ik herontdekte mijn liefde voor reizen en startte een reisblog. Die opende zoveel deuren voor me dat ik op een bepaald punt zoveel freelance werk kreeg, dat ik besloot uit te breiden. Nu ben ik parttime aan de slag voor mijn reisblogs (meervoud, ik heb inmiddels ook een internationale versie) en als CEO voor mijn marketing agency voor reismerken. Ik ben dus fulltime bezig met de reiswereld en zou niet anders willen!

 

milou explorista

 

Over Explorista Media

Hoe ben je met Explorista Media begonnen?
Toen mijn reisblog succesvol begon te worden ging ik steeds vaker naar events, waar ik potentiële klanten tegen het lijf liep. Op een bepaald punt kreeg ik zoveel freelance werk dat er een schakelmoment kwam.

Ik moest óf nee gaan zeggen tegen nieuw werk, óf ik moest freelancers gaan trainen om met mij in het bedrijf te werken. Ik besloot het laatste te doen.

Ik dacht: als het niet bevalt kan ik altijd weer terug naar in mijn ééntje freelancen. Maar dat punt is voorlopig nog niet aangebroken!

 

Waarom is marketing & pr belangrijk voor reismerken?
Door de juiste marketing & pr wordt een reismerk zichtbaarder. Dit kan door middel van goede social media, toffe PR campagnes, uitmuntende video’s en stralende (SEO) teksten die de ziel van een bedrijf echt zichtbaar maken. Door dit allemaal goed uit te voeren, wordt een bedrijf niet alleen zichtbaarder, maar klanten willen er ook meer mee geassocieerd worden en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Wij ontwikkelen campagnes en strategieën (en voeren die ook uit) voor reismerken. Aan de ene kant werken we dus aan de kanalen van het merk zelf, en aan de andere kant werken we aan de promotie, to get the word out there.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt met Explorista Media?
Één van de leukste dingen die ik voor mijn bedrijf mee heb mogen maken, was een persreis naar Indonesië. Officieel is mijn reisblog onderdeel van mijn bedrijf, dus alles wat ik daarmee meemaak, telt natuurlijk al snel mee! Daarnaast vind ik het mooiste eigenlijk dat ik locatie-onafhankelijk kan werken, en dat ik inmiddels voldoende verdien dat ik zeven maanden in Londen kon wonen, en tegelijkertijd daar bij een klant op kantoor kon werken!

 

milou explorista

 

Het managen van je tijd en je team

Je hebt twee blogs, een bedrijf én een besloten facebook groep voor female digital nomads. Hoe heb jij nog tijd om te reizen?
Haha, goede vraag. Het is een kwestie van strak plannen en voldoende automatiseren en uitbesteden. De Facebookgroep is voor een groot deel geautomatiseerd, al kom ik wel elke dag meerdere keren kijken en reageren op posts – eigenlijk puur omdat ik dat leuk vind. Ik heb ook hulp voor allebei mijn blogs. Ik probeer goede planningen te maken zodat ik elke dag geconcentreerd aan bepaalde dingen kan werken, en het niet door elkaar gaat lopen.

Maar tijd om te reizen… tsja, zolang ik wifi heb kan ik overal werken, dus dan kun je maar beter in het buitenland zitten toch?

 

Je werkt samen met een team van 15 freelancers. Hoe is dit zo gegroeid?
Het begon met drie freelancers, die ik aannam toen ik zelf te weinig tijd kreeg om alle opdrachten nog aan te nemen en uit te voeren. Ik heb bewust toen voor meerdere freelancers gekozen omdat ik niet afhankelijk wilde zijn van één persoon, en op deze manier ook meerdere jonge vrouwen verder kon helpen in hun carrière. Toen dat goed beviel ben ik ook gaan werken met VA’s voor mijn blogs, en inmiddels ben ik bezig aan een opdracht voor een klant die zo groot is, dat er nog eens een aantal schrijvers op projectbasis voor me werken.

Hoe selecteer je de juiste freelancers die bij jou en jouw bedrijf passen?
Grappig genoeg zijn bijna al mijn freelancers ook reisbloggers. Niet zo heel gek natuurlijk, aangezien mijn bedrijf marketingservices levert in de reiswereld. Dan is het ook wel fijn als je een beetje affiniteit met het onderwerp hebt! Bloggers hebben een gigantische set aan skills en begrijpen wat er nodig is om online succes te hebben. Ze zijn creatief, en doordat ze een eigen blog hebben zijn ze ook gedreven en kunnen ze goed met deadlines omgaan. Bij de selectie kan ik op hun blogs precies zien of ik denk dat zij het werk aankunnen, of dat hun schrijfstijl te veel verschilt van wat nodig is.

Is dit ook weleens misgegaan? Waardoor kwam dit en hoe heb je dit opgelost?
Zeker, ik heb een keer op advies van een andere blogger een VA ingehuurd die me zou helpen met één van mijn social media kanalen. Ik had duidelijke instructies gegeven over wat ik wel en niet wilde, maar dat ging op de tweede dag al faliekant mis toen er ineens allemaal rare dingen gebeurden met mijn account. Ze loog vervolgens ook nog over het feit dat zij dat had gedaan (terwijl ik bewijs had), dus toen heb ik afscheid van haar genomen. Met ander freelancers die het bijvoorbeeld niet zo nauw nemen met deadlines, maak ik duidelijke afspraken. Elke freelancer heeft weer andere tips en begeleiding nodig, merk ik. Ik geef mensen normaal gesproken meerdere kansen, en als het dan nóg niet werkt, dan is het beter om uit elkaar te gaan – ook voor de freelancer.

Heb je bepaalde tools die je gebruikt om met jouw team te communiceren, planningen te maken en efficiënt te werken?
Ik werk eigenlijk op veel verschillende manieren met mijn freelancers. Sommige spreek ik echt maar eens of twee keer per maand, anderen bijna dagelijks. Het meeste communiceer ik via Skype en email. Shared Google Drive mappen maakt werken ook stukken makkelijker, vind ik. Zo kan iedereen bij de documenten die zij voor hun werk nodig hebben.

 

milou explorista

 

Het digitale nomaden leven

Wat is jouw definitie van een digital nomad?
Iemand die locatie onafhankelijk werkt, en dat een groot deel van de tijd in het buitenland doet. Ik noem mezelf meestal een parttime digital nomad, aangezien veel mensen vinden dat je alleen nomad bent als je geen vast woonadres hebt. En dat heb ik nog wel.

Waarom heb jij ervoor gekozen om locatie onafhankelijk te kunnen werken? Was dit een bewuste keuze?
Dat is 100% een bewuste keuze geweest. In een ongelukkige periode heb ik heel erg gekeken naar wat mij geluk zou brengen. Ik kwam erachter dat dat reizen was, en sindsdien heb ik mijn leven in het teken gezet van reizen.

Ik heb specifiek een carrière gebouwd waarbij ik veel zou kunnen reizen, en waarbij het niet uit zou maken als ik in het buitenland zat.

Hoe reageren opdrachtgevers erop dat jij veel in het buitenland bent, is dit weleens een probleem?
De meeste van mijn opdrachtgevers hebben het niet door als ik weer eens in het buitenland zit, het werk gaat namelijk gewoon door zoals gewoon! Ik heb op dit moment ook geen Nederlandse opdrachtgevers, dus dat scheelt wel. Ik zit sowieso al nooit in hetzelfde land als mijn klanten. 😉

Is er iets wat je tegen is gevallen aan het digitale nomad leven, dat je vooraf niet had gedacht?
Het enige nadeel dat ik op dit moment kan bedenken is de eeuwige zoektocht naar cafés met stopcontacten zodat ik mijn laptop kan opladen, haha! Wifi is meestal wel goed genoeg om emails te doen en te bloggen, maar die stopcontacten hé…. Dat is wel een dingetje.

 

milou3

 

Milou haar tips

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die ook digital nomad willen worden?
Dit klinkt misschien saai, maar: heb een spaarrekening. Ik ga er vanuit dat je met ‘digital nomad’ ook bedoelt dat iemand voor zichzelf gaat werken. Veel mensen nemen tegelijkertijd de stap om te gaan ondernemen, en om te gaan reizen, en voor beiden geldt dat je een spaarrekening nodig hebt – voor de combinatie al helemaal! Het duurt over het algemeen minimaal een paar maanden voordat je een beetje voldoende verdient aan je bedrijf om rond te kunnen komen.

Ik heb al veel digitale nomades terug zien keren naar huis omdat het ze niet lukte voldoende te verdienen, en het geld inmiddels wel hun zakken uit vloog.

 

Beste plek om als digital nomad te wonen:
Ik heb er zelf (nog) niet gewoond, maar Azië is toch wel digital nomad central. Vooral Chiang Mai en Bali zijn echte digital nomad hotspots, en daar hoop ik dan ook allebei nog een tijdje te wonen.

Favoriete werkplek:
Van alle plekken op de wereld was mijn lokale koffietentje in Londen, om de hoek van waar ik woonde, mijn allerfavorietst: Hej aan Bermondsey Square.

Wat moeten andere digital nomads (in spe) echt zien/lezen?
Mijn Facebook groep natuurlijk! Female Digital Nomads!

 

milou-colour-31

 

Over de toekomst

Waar droom je nog van?
Zoveel dingen… mijn grootste droom is om een tijdje volledig nomadisch te leven, en echt even te gaan en staan waar de wind me naartoe waait. Ik denk dat ik uiteindelijk wel een basis zal hebben ergens, maar daar heb ik nu nog niet zo heel erg behoefte aan

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Geen idee! Ik krijg die vraag wel vaker, en dan is mijn antwoord altijd hetzelfde: maakt me echt niet uit, zo lang ik maar gelukkig ben.

Geluk is het grootste goed, en misschien ben ik over twee jaar wel gelukkig met huisje-boompje-beestje en een kantoorbaan… dan is dat ook prima toch? (al kan ik het me niet voorstellen ;-))

 

Waar kunnen we jou volgen?

Explorista.nl en exploristamedia.com

Sociale media:
Instagram
Twitter
Facebook
Pinterest

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save