fbpx

Mariska van Brederode (28) heeft, samen met haar vriend Sander, de website Tips Thailand opgericht en heeft hiervoor heel Thailand doorgereisd. Nu werken ze vooral vanuit hun huis in Heerhugowaard.

Over Mariska

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Mariska, 28 jaar oud en samen met mijn vriend Sander heb ik in 2014 de sprong in het diepe gewaagd. We zegden onze banen op, verkochten al onze bezittingen en vertrokken voor onbepaalde tijd naar Thailand. Ons doel was om de grootste én beste Thailand website te maken – en dat is gelukt!

  interview mariska van tips thailand

Waar ben je op dit moment?
Na 2 jaar reizen hebben we eindelijk weer een huis gehuurd in Nederland, in Heerhugowaard. Sinds deze week hebben we een prachtig kantoor aan huis waar we al onze reisverhalen en –tips uitwerken.

Wat is jullie verdienmodel?
We verdienen ons geld voornamelijk met affiliate marketing en ons ebook. We dachten in het begin dat we vooral geld konden verdienen met advertorials en advertenties, maar we houden het, het liefst zo persoonlijk mogelijk. En daar horen advertorials en advertenties niet bij.

Over reizen

Wat voor reiziger ben jij?
Ik ben een langzame reiziger. Het liefst huur ik een appartement of huisje op één plek, om dan vervolgens de stad of het eiland een paar weken lang uit te pluizen. Dan loop ik echt alle stranden en straatjes af om de sfeer te proeven en hotspots te ontdekken. Wanneer je ergens maar een paar dagen blijft, kom je niet echt tot de kern van een bestemming. Bovendien vind ik het heerlijk om niet iedere dag weer m’n backpack te hoeven inpakken!

interview mariska van tips thailand aan het backpacken

Je reist samen met je vriend Sander, hoe is dat?
Intens! Het is best wel uitdagend zo veel tijd samen door te brengen én om ook nog eens samen te werken. Ik denk ook niet dat dat voor ieder stel goed werkt. Voor ons gelukkig wel, we zijn erg goed op elkaar ingespeeld en hebben onze eigen taken en dingen die we naast het werk doen.

Reizen jullie altijd samen?
Afgelopen juli/augustus hebben we voor het eerst afzonderlijk van elkaar door Thailand gereisd. Ik was op reis met een goede vriendin en Sander met zijn vader. Het was gek om niet samen te zijn in ‘ons’ Thailand, maar ook weer erg leuk – vooral omdat ik van dichtbij zag wat Thailand deed met mijn vriendin, die er nog nooit was geweest.

Sommige dingen vinden wij zo vanzelfsprekend, dus het was leuk om te zien waar zij zich over verwonderde. Dat geeft ook weer nieuwe inspiratie.

Jullie hebben samen de blog Tips Thailand, gaan jullie ook nog weleens ergens anders heen?
De laatste jaren stonden echt in het teken van Thailand. We wilden Thailand en onze site Tips Thailand op de kaart zetten, dus was het voor ons een logische keuze om daar zoveel mogelijk tijd door te brengen. Daarbij wilden we gefocust blijven, en ons niet laten afleiden door andere mooie bestemmingen waar we óók over konden schrijven.

Nu we doorgepakt hebben en de site staat, kunnen we ook andere reizen maken. Zo ben ik vorige week naar Stockholm geweest en heeft Sander plannen om volgend jaar naar Nepal te gaan. Toch zullen we de komende jaren vooral naar Thailand blijven afreizen – wat absoluut geen straf is!

1200x718 interview mariska van tips thailand - op het strand

Over samenwerken met je partner

Wat zijn de voor- en nadelen van samenwerken met je partner?
Je bent goed op elkaar ingespeeld en begrijpt direct wat de ander bedoelt. Verder breng je veel meer tijd met elkaar door en leer je elkaar nog beter kennen – wat onze relatie echt hechter heeft gemaakt.

Een nadeel vind ik dat je sneller zegt wat je van iets vindt, zonder daar doekjes om te winden. Bij mijn oude collega’s gaf ik nooit zomaar kritiek en zei ik niet zo snel iets negatiefs.

Maar Sander en ik zijn samen soms keihard: als iets niet goed is, is het niet goed. Dat kan soms pijnlijk zijn.

Zijn jullie het weleens niet met elkaar eens? Hoe lossen jullie dit dan op?
Absoluut. Maar eigenlijk komen we daar vrij snel uit door de voors en tegens tegen elkaar af te wegen. En vaak laten we elkaar ook vrij om te werken aan eigen projecten. Werkt iets wel? Top, dan gaan we daarmee verder. Werkt iets niet? Jammer, op naar het volgende. Dat is ook het mooie van online ondernemen; je kunt snel schakelen en hebt relatief weinig risico.

Hebben jullie een bepaalde rolverdeling?
Ja, hoewel veel dingen overlappen en we de meeste dingen samen doen. Sander houdt zich vooral bezig met fotografie, social media, samenwerkingen en contacten met zakenrelaties. Ik ben meer bezig met schrijven, ontwikkelen van nieuwe producten, ideeën en de boekhouding.

Wat is het mooiste dat jullie met Tips Thailand hebben meegemaakt?
Tegenwoordig worden we in Thailand regelmatig herkend. Soms willen mensen zelfs met ons op de foto.

Ook heb ik meerdere keren naast iemand in het vliegtuig gezeten die ons ebook aan het lezen was.

Dat is zo’n surrealistisch en bizar gevoel, we hebben geen idee hoeveel mensen we inspireren en helpen – door gewoon ons hart te volgen. Dat is echt fantastisch!

 interview mariska van tips thailand als digital nomad aan het werk

 

Het leven van een digital nomad

Wat voor digital nomads zijn jullie?
In het begin waren we overenthousiast en reisden we in een moordend tempo van de ene naar de andere bestemming. Maar we merkten al snel dat we het tempo niet konden bijhouden – het was echt gekkenwerk! Nu reizen we langzamer en blijven minimaal een week op een bestemming, waardoor we niet hoeven te haasten en echt de lokale sfeer kunnen proeven.

Verder hebben we sinds mei weer een huis in Nederland, waardoor we wat vaker thuis zijn. Voorheen waren we maar een paar maanden per jaar in Nederland en logeerden we bij familie en vrienden – maar het is toch wel erg lekker om je eigen plek te hebben. Ik denk dat we nu onze tijd 50/50 gaan verdelen over Nederland en Thailand.

interview mariska van tips thailand als digital nomads aan het werk

Waarom zijn jullie digital nomad geworden?
Sinds 2014 zijn we digital nomads en ondernemen we samen. We hebben vooral gekozen voor de vrijheid – gaan en staan waar en wanneer je wilt en werken aan projecten die dicht bij je hart liggen.

Het is voor ons een droom die is uitgekomen!

Wat zijn de voor- en nadelen aan het digitale nomaden leven?
Het grote voordeel is de vrijheid en de prachtige reizen die we kunnen maken. De keerzijde is dat je niet op twee plekken tegelijk kunt zijn. Het leven in Nederland gaat ook gewoon door, waardoor je niet zomaar koffie kunt drinken bij je moeder, met een vriendin kunt afspreken of er voor iemand kunt zijn. Dat is wel pittig.

De werkdag van Mariska

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Dat is heel erg wisselend. Geen dag is eigenlijk hetzelfde. Op reis gaan we er bijna elke dag op uit en ontdekken we nieuwe stranden, wijken of hotspots. En op het heetst van de dag zoeken we een koele plek op met wifi om onze aantekeningen uit te werken. Of rusten we even uit bij het zwembad – haha!

In Nederland proberen we een werkritme op te bouwen met vaste werktijden. Werken wanneer en waar je wilt is allemaal leuk en aardig, maar écht productief werken lukt alleen met vaste werktijden, een planning en een vaste werkplek.

Maar we zijn geen heiligen hoor – als na een aantal grauwe dagen de zon opeens schijnt, stappen we spontaan in de auto naar het strand. En waarom ook niet?!

 interview mariska van tips thailand - op onderzoek

Hoeveel uur werk je per week?
Dat vind ik lastig om te zeggen. We werken in ieder geval zeker niet fulltime – ik geloof niet dat je van 9:00 tot 17:00 uur gefocust kunt werken. Ik in ieder geval niet! Het gaat ons om de resultaten, niet om de uren die we aftikken. Verder proberen we van maandag tot en met vrijdag te werken, hoewel we in het weekend stiekem toch ook wel bezig zijn met Facebook en e-mails. Het werk gaat altijd door en het is nooit af.

Ben je wel productief als je op reis bent?
Op reis ben ik juist productief – je wilt immers het maximale uit je tijd daar halen. Bovendien is het ook gewoon enorm leuk om op de scooter te stappen en onverwachts op een prachtig strand of leuk eettentje te stuiten. Maar… alles is ‘werk’: van al het eten moet eerst een foto gemaakt worden, onder de drankjes worden aantekeningen gemaakt en aan het zwembad bespreek je nieuwe ideeën. Natuurlijk genieten we overal enorm van en voelt het soms ook alsof we op vakantie zijn, maar ons werkbrein staat altijd aan!

Over de workation

Ontmoet je veel andere digital nomads tijdens het reizen?
Eigenlijk niet. We hebben wel eens in een co-working café gewerkt en met mensen afgesproken om samen te werken, maar dat is gewoon niet ons ding. Bovendien zoeken wij voor ons werk toch vooral de plekken op die interessant zijn voor onze lezers en toeristen, terwijl ik denk dat andere digital nomads juist de rustigere plekken opzoeken.

Wat vind je van het concept workation?
Erg leuk – als digital nomad werk je toch voornamelijk alleen. Soms mis je een collega om advies aan te vragen of om samen op nieuwe ideeën te komen. Of gewoon voor de gezelligheid!

Ben je weleens op een workation geweest?
Nee, ik heb weleens naar cruises of werkvakanties gekeken, maar het is best wel prijzig. Met datzelfde geld kunnen wij een (hele) lange tijd door Thailand reizen. Maar ik sta er wel voor open, ik denk dat het goed is om je te omringen met gelijkgestemden en dat je daardoor je bedrijf naar een nieuw niveau kunt tillen. Toch denk ik dat voor ons een mastermind groep beter is dan een workation.

Als iemand interesse in een mastermind groep heeft – let me know!

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Een hele lange periode wisten we écht niet hoe de volgende dag eruit ging zien! Dus een jaarplanning maken is voor ons onmogelijk. Toch heb ik wel een idee. Ik denk dat we meer de verdieping in gaan: minder blogs schrijven en meer complete informatie delen. Ons merk sterker neerzetten door een redesign. En misschien nog een ebook schrijven.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Tips Thailand staat dan als een huis en heeft zich ontwikkeld tot een complete, informatieve website met een sterke reizigerscommunity. In de nabije toekomst zie ik onszelf samenwerken met freelancers, waardoor wij achter de schermen meer tijd hebben om grote projecten en samenwerkingen aan te gaan.

Welke landen/plaatsen staan er op de planning?
Bangkok, omdat je daar nooit uitgekeken bent, en het onbekende oosten van Thailand – waar weinig reizigers naartoe gaan.

1200x718 interview mariska van tips thailand - thais eten

Tips voor zakenmeisjes

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die ook digital nomad willen worden?
Doe het! Maak een exit plan als je nog in dienst bent: hoeveel moet je sparen om je doel te verwezenlijken? Hoe lang moet je daarvoor werken? Zie die laatste maanden/jaren niet als verspilde tijd, maar gebruik het om in alle vrije uurtjes aan jezelf, je onderneming, je connecties en business plan te werken – zodat je direct aan de slag kunt wanneer je uit dienst treed.

Beste plek om als digital nomad te wonen
Chiang Mai in Thailand

Favoriete werkplekken
Op reis heb ik geen vaste werkplek, zolang er goede wifi is ben ik tevreden. Goede koffie is een bonus! In Nederland werk ik nu erg graag in ons kantoor op zolder.

5 instagram account tips om te volgen
Ik heb geen Instagram! Maar ik ben wel verslaafd aan YouTube, toffe kanalen die ik volg zijn Mimi en Alex Ikonn, Casey Neistat, Annic van Wonderen, Anna Nooshin en Yara Michels.

Waar kunnen we jou volgen?
Website
Facebook
Facebook groep

Heb jij nog een vraag voor Mariska? Stel hem hieronder!