fbpx

Jessica Lokker (24) is 2 jaar geleden haar bedrijf Lokker Media Productions begonnen en heeft sindsdien technisch gezien geen vaste woonplaats; ze is een digital nomad. Als manusje van alles reist ze over de wereld, die ze met haar camera vastlegt. Tijdens het reizen begon ze 1,5 jaar geleden haar persoonlijke reisblog Corners of the World. Ze is een wereldburger met een liefde voor fotografie, detectives, yoga, ijs en Latijns-Amerika. Zakenmeisje.nl ging in gesprek met deze reislustige vrouw.

 

digital nomad jessica lokker aan het werken op reis

Reislust

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar altijd al een wereldburger geweest. Met het geld dat ik met mijn eerste bijbaantjes verdiende maakte ik al trips in Nederland en Europa, later ook naar andere continenten. De reislust werd nooit getemperd. Ik ben afgestudeerd als tv journalist, maar ik houd ook veel van schrijven en fotografie. Die combinatie maakt mij multimediaal en dus voor verschillende klussen inzetbaar.

Waar ben je op dit moment?
Ik ben toevallig in Nederland voor enkele projecten. De volgende bestemming staat nog niet vast, al zijn er al wel veel ideeën.

Waar ben je als digital nomad allemaal geweest?
Onder meer in Spanje, Colombia, Costa Rica, Cuba en Jamaica.

Eigenlijk kan ik het merendeel van mijn werk overal ter wereld doen, als er maar internet aanwezig is!

 

digital nomad jessica lokker van corners of the world met een surfboard op reis

Digital nomad

Hoe en waarom ben je digital nomad geworden?
Ik heb eigenlijk altijd verschillende baantjes gehad. Ik hield en houd van de afwisseling en bovendien is het voor mij geen probleem om te schakelen tussen verschillende taken. Na mijn studie kreeg ik een aantal freelance klussen aangeboden en het duurde niet lang voordat ik besloot om freelancer te worden. Niet omdat het moest omdat ik geen vaste baan kon vinden, maar omdat het me een uitdaging leek om mijn eigen bedrijf op te zetten, mijn eigen klussen te zoeken en eigen baas te zijn. Als ik een dag geen zin heb om te schrijven ga ik aan video’s werken, administratie afronden of nieuwe ideeën uitwerken. Er is altijd wel iets te doen!

Wat is jouw verdienmodel?
Als digital nomad ben je vaak een manusje-van-alles. Ik verdien op dit moment vooral mijn geld met het verkopen van artikelen, foto’s en video’s. Maar ook interviewklussen of het opbouwen van websites behoort soms tot mijn werk. Daarnaast ben ik anderhalf jaar geleden mijn persoonlijke reisblog gestart, Corners of the World. Inmiddels komen ook daar inkomsten binnen, met name via affiliate marketing en advertorials.

Wat zijn de voor- en nadelen aan het digitale nomaden leven?
Het grootste voordeel is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer jij wilt werken. Ik werk bijvoorbeeld regelmatig ’s avonds, omdat ik me dan beter kan concentreren. Daarnaast maakt het niet uit waar mijn laptop en ik zijn, want het merendeel van mijn werk kan ik overal ter wereld doen, als er maar internet beschikbaar is.

Het nadeel is dat je lang bezig bent met het opbouwen van jouw eigen bedrijf, de klanten staan immers niet zomaar aan de deur. Je kunt dingen zoals de administratie laten uitbesteden, maar daar heb je als beginner vaak helemaal geen geld voor. Bovendien heb je nooit een zeker inkomen: de ene maand kan het ontzettend goed gaan, de volgende maand is het heel rustig. Daar moet je mee leren omgaan.

Het grootste nadeel vind ik persoonlijk dat ik weinig tot geen collega’s heb. Het is daarom erg leuk om zo nu en dan met andere freelancers af te spreken. Niet alleen leuk, maar ook erg inspirerend!

 

digital nomad jessica lokker aan het fotograveren voor haar werk bij de horseshoe bend in noord-amerika

De werkdag van een digital nomad

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Iedere dag anders haha. Meestal begin ik de dag met het bekijken en beantwoorden van e-mails. Meestal probeer ik tijdens mijn ontbijt even een moment voor mezelf te nemen: een aflevering van een serie kijken, Facebook checken, een boek lezen. Daarna varieert het wat ik gaan doen: teksten schrijven, foto’s bewerken, video’s editen of nieuwe potentiële opdrachtgevers mailen met ideeën.

Maar ook het bezoeken van bestemmingen, het verzamelen van informatie en het maken van foto’s behoort tot mijn werk. Als ik bijvoorbeeld in een dorp rondloop en op een markt foto’s ga maken en met de lokale bevolking praat valt ook dat eigenlijk onder mijn werk. Als ik even om werk verlegen zit heb ik ook altijd genoeg te doen voor Corners of the World. Dat houdt onder meer in: social media, website beheer, nieuwe content, contact met lezers.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Eigenlijk ben je als reisjournalist bijna altijd met je werk bezig, speelt het altijd een rol op de achtergrond. Als ik een waterval ga bezoeken zal ik alsnog mijn camera meenemen, voor het geval ik de foto nog kan verkopen. Ik sla nog steeds informatie in mijn telefoon op, voor het geval dat ik er nog iets over wil schrijven. Ik denk dat het wekelijks varieert van 25 tot 70 uur.

Hoe vind jij focus als je tijdens het reizen moet werken?
Het kan best lastig zijn om tijdens het reizen te moeten werken. Ik probeer meestal zo veel mogelijk in de ochtend af te ronden, zodat je jezelf min of meer kan “belonen” als je het werk hebt afgerond. Je moet echter wel veel discipline hebben. Soms lukt mij dat ook niet altijd. Dan hik ik tegen een deadline aan en kan ik mezelf wel voor m’n kop slaan dat ik de dag daarvoor alsnog mee naar het strand ben gegaan terwijl ik eigenlijk werk had moeten afronden. Of soms zit ik ’s nachts nog werk af te ronden. Mensen die puur voor het reizen op reis zijn snappen dat vaak niet. Als ik in de hostels, waar ik vaak op reis slaap, geen rust kan vinden zoek ik vaak een koffietentje in de buurt op.

Er zijn meer en meer mensen die al reizend kunnen werken, dus regelmatig kom je zulke mensen wel tegen in koffiebarretjes met goede Wi-Fi.

 

digital nomad jessica lokker haar camera

Over het reizen

Reis je met iemand samen of alleen?
Ik reis het liefst alleen, omdat ik van mezelf weet dat ik minder productief ben als ik een reisgenoot heb. Soms komen mensen mij wel eens opzoeken om een paar weken met mij samen te reizen. Meestal probeer ik van tevoren zo veel mogelijk werk al af te ronden, zodat de druk wat minder is. Maar nog steeds zijn dat voor mij lange dagen: wanneer mijn reisgenoot dan nog ligt te snurken zit ik alweer achter mijn laptop.

Wat voor reiziger ben jij?
Ik denk dat ik het beste omschreven kan worden als een budgetreiziger, al vind ik het niet erg om meer geld uit te geven aan toffe ervaringen. Ik zal bijvoorbeeld niet zo snel in een luxe accommodatie overnachten en ik reis bijna altijd met het lokale transport. Maar als ik iets tegenkom wat ik graag wil doen en het kost wat meer dan mijn gemiddelde dag budget, dan heb ik dat er graag voor over. Denk aan paragliden, surfen, duiken, een meerdaagse hike met gids of een interessant museum.

Wat is jouw favoriete bestemming?  Waarom?
Colombia is een van mijn favoriete landen omdat het heel divers en nog vrij onontdekt is. Toen ik daar in het afgelegen Desierto de Tatacoa rondliep vroeg een jongen of hij mee mocht lopen. Enigszins argwanend gaf ik hem toestemming en uiteindelijk hadden we een hele leuke middag. Voordat ik vertrok vroeg hij waarom ik zo paranoïde was en ik vertelde hem dat er in veel andere landen genoeg bijbedoelingen achter zijn actie zouden zitten.

Hij was daar oprecht zo verbaasd over dat ik me bijna schaamde voor mijn paranoïde gedrag.

Hij wilde mij gewoon zijn thuis laten zien. Het contact met de lokale bevolking in Colombia voelde nog heel puur, heel oprecht. Ik weet echter vrijwel zeker dat dit over een aantal jaar zal veranderen en dat de bevolking manieren gaat ontwikkelingen om geld van toeristen te ontvangen.

 

digitale nomade jessica lokker van corners of the world aan het fotograveren

 

Contact met andere digital nomads

Ontmoet je veel andere digital nomads tijdens het reizen?
Ik kom gelukkig regelmatig andere freelancers tegen, voornamelijk mensen die iets doen met fotografie, websites of social media. Erg leuk en inspirerend om verhalen en ideeën met elkaar uit te wisselen!

Voel je je weleens alleen?
Ja, het zou gek zijn als dat niet zo zou zijn. Mensen zijn immers sociale wezens. Natuurlijk kom je op reis genoeg andere mensen tegen, maar zij kijken anders tegen het reizen aan: ik ben op reis veel aan het werk, terwijl zij voornamelijk in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk willen zien.

Na twee jaar op deze manier reizen lijkt het me daarom ook wel fijn om in de toekomst langer op één vaste locatie te blijven, zodat je ook expats en andere digital nomads in de omgeving kunt leren kennen.

Met wie bespreek je jouw business plannen en ideeën?
Haha, dat kan variëren van mijn zusje tot de wildvreemde die in het bed boven mij slaapt in een hostel. Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk verschillende meningen en argumenten te horen. Ik heb ontzettend veel ideeën, maar niet altijd het geduld om deze ideeën uit te werken. Het is ook altijd interessant om ideeën met andere freelancers te bespreken, al ben ik daar soms wel iets voorzichtiger in. De meeste mensen kun je vertrouwen, maar je wilt ook niet dat iemand er met jouw idee en/of jouw opdrachtgever vandoor gaat.

 

freelancers jessica lokker tijdens een van haar reizen als digital nomad

De workation

Wat vind je van het concept workation?
Klinkt erg leuk en inspirerend!

Ben je weleens op een workation geweest?
Jammer genoeg nog niet.

Waarom niet?
Ik heb wel wat workations in de gaten gehouden, maar de data komen meestal net niet overeen met waar ik op dat moment ben. Daarnaast klinken sommige workations erg tof, maar vind ik ze vrij duur (bijvoorbeeld 2000 euro voor een maand, maar dan nog wel met veel extra kosten. Dat kan ik me op dit moment niet veroorloven).

zakenmeisje jessica lokker als fotograaf aan het werk

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2016/2017?
Ik leef heel erg in het moment en eigenlijk ook van project naar project. Ik heb nu enkele ideeën waar ik de komende maanden naartoe zou willen gaan, maar die plannen kunnen volgende week weer helemaal anders zijn.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Nog lastiger! Ik zou het heel tof vinden als ik over 2 jaar bezig ben met een eigen documentaire, een van de vele ideeën die maar op de plank blijft liggen maar die ik toch écht een keer wil realiseren. Over 2 jaar ben ik waarschijnlijk nog steeds veel op reis, maar zal ik waarschijnlijk wel wat meer met vaste woonplaatsen werken. Dus bijvoorbeeld enkele maanden een appartement of kamer huren en vanuit daar dan eventueel nog trips maken.

Welke landen staan er nog op de planning?
Marokko lijkt me heel gaaf én fotogeniek, dus wie weet vertrek ik daar binnenkort nog wel naartoe. Ik heb een aantal maanden in Suriname gewerkt en het lijkt me erg fijn om daar terug naartoe te gaan. Of Spanje, een land waar ik nooit genoeg van kan krijgen. We shall see!

 

fotograaf jessica lokker aan het werk in het buitenland als reisjournalist

Tips voor andere (aspiring) digital nomads

Wat is jouw nummer 1 tip voor vrouwen die ook digital nomad willen worden?
Bouw het leven als digital nomad geleidelijk op. Zeg niet halsoverkop je baan op om vervolgens een vliegticket naar Verwegistan te boeken en te vertrekken. Het kost echt heel veel tijd en energie om iets op te bouwen als digital nomad, om uiteindelijk ergens van te kunnen leven. Probeer daarom voor een geldbuffer te zorgen voordat je vertrekt. Zo heb je onderweg iets minder stress als het even wat minder gaat wat betreft werk en geldzaken.

Wat is de beste plek om als digital nomad te wonen?
Het leven in Zuid-Oost Azië is ontzettend goedkoop en bovendien zitten daar heel veel andere digital nomads. Thailand (en dan met name Chiang Mai en eilanden zoals Koh Tao) is perfect voor starters die nog niet zo veel verdienen en bovendien mensen zoeken om mee samen te werken. Maar ook in Latijns-Amerika zijn er plekken waar veel digital nomads zitten, zoals Playa del Carmen in Mexico, Antigua in Guatemala en Medellín in Colombia.

Wat zijn jouw favoriete werkplekken?
Ik leef min of meer in een bubbel als ik aan het werk ben, ik sluit me gemakkelijk af voor de buitenwereld. Hierdoor zie je mij ook regelmatig op het vliegveld ergens op de grond bij een stopcontact zitten. Of in een drukke trein, weliswaar met een koptelefoon. Koffietentjes met goede koffie, een relaxte sfeer én goede Wi-Fi zijn wel een van mijn favoriete plekken om te werken. Maar ik vind het ook heerlijk om thuis bij mijn moeder aan de slag te gaan als ik in Nederland ben (lekker werken in je pyjama!).

5 Instagram account tips om te volgen:

Ik word erg geïnspireerd door andere reizende vrouwen en digital nomads, waaronder deze accounts:

1. @Wearetravelgirls
2. @Dametraveler
3. Kiersten van @TheBlondeAbroad
4. Alexandra van @AlexinWanderland
5. Suzanne van Artikel2.55

Waar kunnen we jou volgen?

Corners of the World
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Snapchat: jessicalokker (Jessica – Corners of the World)

 

Heb jij nog een vraag voor digital nomad Jessica? Stel hem hieronder!