fbpx

Sinds het begin van Zakenmeisje heb ik meer dan 50 vrouwen geïnterviewd. Ik stelde ze vragen over hoe zij zijn begonnen met ondernemen, wat hun hoogtepunten waren en wat voor plannen ze voor de toekomst hebben. Ik vroeg ze ook naar de keerzijde van het ondernemen, hoeveel uur ze nou écht elke week werken, hoe hun werkdag eruit ziet en nog veel meer. Uit deze interviews zijn super veel waardevolle lessen te halen en in deze miniserie ga ik deze met jullie delen.

De serie bestaat uit deze onderwerpen;

 

PS Wil je alle tips & andere waardevolle lessen die ik uit de interviews heb gehaald (+ more) ontvangen? Download nu gratis de Starters Kit voor Zakenmeisjes in spé >> 

 

Wat is de keerzijde van ondernemen?

Deze vraag stelde ik aan 20 succesvolle zakenmeisjes. Benieuwd naar hun antwoord? Keep on reading.

Disclaimer: deze interviews zijn de afgelopen 2 jaar afgenomen, dus het kan zo zijn dat de zakenmeisjes hier inmiddels anders over denken.

 

blog-keerzijde

 

Het vinden van een goede balans

 

fleur1Fleur Appels, Appels Media
Fleur heeft een diploma HBO Communicatie op zak, woont in het gezellige Brabant en is erg ambitieus en ondernemend. Daarnaast is ze ook gecertificeerd Fashion Stylist, een echte social media kenner en schrijft ze graag.

Wat ik lastig vind aan ondernemen, is het vinden van een balans. Je eigen tijd indelen is super fijn, maar ook wel eens moeilijk. Je bent als ondernemer namelijk nooit klaar en ziet altijd ruimte voor verbetering. Daardoor kroop ik ook vaak ’s avonds laat nog achter mijn laptop of zat ik de hele zondag te werken. Ik probeer hier nu meer structuur in aan te brengen. Minimaal één dag in het weekend vrij en de avonden zijn voor mij.

 

delia-van-delia-skin-clinicDelia, Delia Skin Clinic
Delia werkt al ruim tien jaar in de huidverbeterende praktijk van haar moeder en is sinds een paar jaar mede-eigenaar van Delia Skin Clinic.

Balans vinden tussen werk, privé en rust. Dat is iets waar ik altijd mee vecht. Ik wil, ik wil, ik wil zoveel maar kan het ook? Dat is waar ik vaak tegenaan loop. Wat ik dan krijg, is dat ik vastloop. Mijn hoofd overstroomd dan en dan ben ik bang dat ik alle touwtjes verlies. Dat is het moment dat ik mijzelf weer even terug moet roepen en alles weer op een rijtje moet zetten.

En leiding geven. Ja! En dat is iets wat ik het minst leuk vind aan ondernemen. Als baas ben ik iemand die vindt dat mijn personeel het net zo goed moet doen als ik. Streng op z’n tijd maar toch zien ze mij ook als vriendin.

 

Eenzaamheid

lindaLinda Zwanenburg, Linda’s Resources
Linda geeft met haar blog Linda’s Resources werkgevers, werknemers, ZZP-ers en ondernemers advies over allerlei HR-zaken.

Ik mis soms wel een sparringspartner. Iemand die eens kritisch kijkt naar wat ik doe of anders kan doen. Waarmee ik mijn ideeën kan uitdenken en -werken. Ik ben eigenlijk altijd anderen aan het helpen en doe alles voor mezelf alleen. Dit is ook wel een beetje wie ik ben.

Mijn uitdaging is om rustig te blijven. Uit enthousiasme doe ik het liefst alles meteen. Haast haast haast, terwijl ik nu alle tijd heb om alles rustig op te pakken en rustig op mijn manier te doen. Ik heb jarenlang als een gek lopen werken en het is nu heel gek om eigen baas te zijn.

jessica-lokkerJessica Lokker, Lokker Media Productions
Jessica heeft technisch gezien geen vaste woonplaats; ze is een digital nomad. Als manusje van alles reist ze over de wereld, die ze met haar camera vastlegt.

Het nadeel is dat je lang bezig bent met het opbouwen van jouw eigen bedrijf, de klanten staan immers niet zomaar aan de deur. Je kunt dingen zoals de administratie laten uitbesteden, maar daar heb je als beginner vaak helemaal geen geld voor. Bovendien heb je nooit een zeker inkomen: de ene maand kan het ontzettend goed gaan, de volgende maand is het heel rustig. Daar moet je mee leren omgaan.

Het grootste nadeel vind ik persoonlijk dat ik weinig tot geen collega’s heb. Het is daarom erg leuk om zo nu en dan met andere freelancers af te spreken. Niet alleen leuk, maar ook erg inspirerend!

lianneLianne Middeldorp
Lianne Middeldorp is sinds januari 2016 freelancer en maakt o.a. voor Zakenmeisje.nl de meest awesome illustraties.

Ondernemen is soms eenzaam. In mijn vorige baan had ik veel collega’s, bespreek je op maandag even je weekend, kun je makkelijk sparren met een collega en ben je echt een team. Dat is nu anders. Ook word je bij het ondernemen veel meer geconfronteerd met je goede en minder goede eigenschappen, je merkt het namelijk al snel als je bepaalde dingen uitstelt en niemand je daar op aanspreekt. Tenslotte zie je vaak alleen de leuke dingen als je begint met ondernemen, maar de administratieve zaken en minder leuke klusjes moet je in veel gevallen ook zelf doen.

PS Ken je de Zakenmeisje Members’ Club al? Dit is een community voor awesome zakenmeisjes (in spé) zoals jij, zodat je je nooit meer alleen hoeft te voelen! We’ve got your back.

 

Focus houden

joella-en-nathalie-2Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden, How 2 Spend it
Joëlla en Nathalie hebben samen How 2 Spend It opgericht. Hier vind jij antwoord op al jouw financiële vragen en dat op een leuke en makkelijke manier.

Ons bedrijf groeit heel snel, ontwikkelingen gaan hard. De uitdaging is altijd om focus te blijven houden op je doel en tegelijkertijd waar nodig zo flexibel te zijn dat je mee kan buigen in bepaalde ontwikkelingen.

elkeElke van Eijk, Workations
Elke werkt freelance als reclame, merk & campagne strateeg en als projectmanager/producer.

Met verschillende projecten bezig zijn is leuk, maar te veel is natuurlijk nooit goed. Ik heb de neiging om te enthousiast te worden van te veel verschillende dingen met het gevaar om dan niets 100% perfect af te kunnen maken. Ik moet echt bewust blijven kiezen, ‘hocus focus’ was een tijd geleden de tip van één van mijn co-collega’s en daarmee sloeg hij echt de spijker op zijn kop.

froukje-kamsma-meuqFroukje Kamsma, Meuq
Froukje Kamsma groeide op in de schoenenwinkel van haar ouders en runt nu haar eigen bedrijf Meuq, waarmee ze online de mooiste tweedehands schoenen verkoopt. Speciaal voor vrouwen uiteraard.

Focus hebben. Je afvragen welke zaken prioriteit hebben, keuzes maken, jezelf elke dag stimuleren om ook de saaie taken die bij het ondernemen horen – zoals de administratie – te doen. Ik vind het soms lastig dat, doordat je alles in je eentje doet, jij de enige persoon bent die je scherp kan houden.

Ik merk dat als je bepaalde sucessen met iemand kan delen of soms over bepaalde zaken even kan sparren met elkaar, dat heel erg motiverend werkt.

download-de-gratis-starter-kit-voor-zakenmeisjes-in-spe1

 

The boring stuff: administratie & juridische dingen

 

nina-quaxNina Quax, Nina Quax Creative Studio
Nina Quax is sinds oktober 2008 eigenaresse van Nina Quax Creative Studio. Ze is eigenwijs, maakt het liefst drukwerk en werkt graag en veel samen met andere ondernemers.

Het juridische gedeelte: ontwerpen worden helaas vaak gekopieerd en/of verminkt en dat vind ik zo zonde. Ik zie het vaak gebeuren, ook mijn werk. Dat voorkomen is lastig.

Ook is het lastig als klanten niet op tijd betalen en je achter je onbetaalde facturen aan moet.

kim-de-ridderKim de Ridder, Kims bloglife
Kim heeft sinds begin 2016 een eigen praktijk als psychologe en twee blogs

De praktische kant – de administratie en boekhouding – vind ik soms wat lastiger. Daar ken ik niet zo veel van. In het begin heb ik veel opgezocht rond de inschrijving en boekhouding, en intussen weet ik de belangrijkste zaken wel. Uiteindelijk valt het ook allemaal beter mee dan het in eerste instantie leek.

Ik denk dat mijn valkuil is dat ik alles graag zelf en op mijn manier wil doen.

Ik kan moeilijk dingen uit handen geven en denk vaak dat ik het zelf beter kan, of ik ben vaak te gierig om iemand anders ervoor te betalen 😉

Freetards

charlotte-meindersmaCharlotte Meindersma, Charlotte’s Law
Charlotte is al sinds 2009 onderneemster. We kennen haar allemaal van Charlotte’s Law, waar ze je alles uitlegt over het informatierecht.

Freetards blijf ik vervelend vinden. Mensen die gratis advies willen hebben (en krijgen), maar dat nooit genoeg vinden. Die dan zeggen dat ik niet genoeg voor ze gedaan heb.

En alle #tegendebakker aanvragen. Ja, daar hebben juristen ook last van 😉 “Wil je bij ons gratis een presentatie komen geven? Is echt heel goed voor je naamsbekendheid.” Maar als ik alles gratis zou doen, wanneer moet ik dan nog werken om geld te verdienen?

Veel uren maken

manon-tomaManon Toma
Manon helpt sinds 2011 – als brandstylist en designer –  kleine ondernemers met het positioneren en presenteren van hun merk.

Tsja, ondernemen = ondernemen. Het is soms onzeker en je bent altijd wel druk, althans dat denk je. Toen ik nog voor een baas werkte sloot ik me daar makkelijker voor af, om half 6 liet ik alles uit mijn handen vallen (bij wijze van spreken). Alhoewel ik ook een baas heb gehad die me rustig om half 8 ’s morgens in de auto al belde of in mijn weekend of vakantie. En daar zit het verschil: personeel zal nooit zo’n band krijgen met jouw bedrijf als jij zelf. Mijn uitdaging is vooral hoe ik minder uurtje factuurtje kan werken, dat doe ik al door soms een workshop te geven en ik hoop natuurlijk dat mijn online academy op het gebied van branding en design straks goed gaat draaien!

lana-de-kievitLana de Kievit
Lana helpt creatieve ondernemers en startups op weg naar hun eigen succesverhaal!

Creatief zijn van geest gaat niet altijd samen met zakelijk ingesteld zijn. Er komt zoveel meer bij het ondernemerschap kijken dan alleen maar ‘je ding doen’. Het is ook een administratie bijhouden en een genie zijn in plannen. Je staat eigenlijk altijd aan en hoe meer energie jij in je onderneming stopt hoe meer eruit komt. Dat vind ik juist geweldig maar het heeft voor mij een hele tijd geduurd om een goede balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden. Je moet soms ook je rust pakken om weer op te laden. Maar vrijetijd betekent vaak geen inkomen genereren.

 

De sales

sjoukjeSjoukje Palma, Style Your Mini
Sjoukje begon in 2015 als hobby Style Your Mini: een webshop met babykleertjes

Ondanks dat ik een commercieel bedrijf heb, vind ik de verkoop van mijn producten soms lastig. De verkoop van mijn artikelen tijdens evenementen (fairs en beurzen) gaat mij niet altijd gemakkelijk af. Men wil graag zelf rondkijken zonder hulp van een ‘verkoopster’.

De prijzen van mijn artikelen liggen hoger dan gemiddeld omdat het met de hand gemaakt is en de grondstof biologisch katoen is. Wanneer men dit niet weet, zie ik ze soms verbaasd kijken en lopen door. Wanneer men wel op de hoogte is van de twee feiten, verandert de kijk op en waardering van mijn producten direct. Helaas staat niet iedereen staat open voor een praatje en hierin kan ik zeker nog veel leren.

Een onregelmatig inkomen

ebru-durmazEbru Durmaz, Ebruze
Ebru Durmaz geeft ze ebru-workshops en verkoopt ze producten met zelfgemaakte ebru-print, zoals sjaals, kussens, tegels en kleding.

Vooral het onregelmatige inkomen blijf ik lastig vinden. Je weet nooit waar je aan toe bent. Het is geen vetpot. De inkoop van materialen, het laten naaien van de kleding, het kost allemaal enorm veel geld voordat je eindelijk iets kunt verkopen.

lisa-deenLisa Deen, Bom Dia Lisa
Lisa Deen is al sinds 2006 freelance sportjournalist en woont sinds 2016 in Lissabon. Haar tips deelt ze op haar blog Bom Dia Lisa.

Het feit dat je soms met ‘mindere maanden’ te maken krijgt wat inkomen betreft.

 

Je hebt zelf niet (direct) alle kennis

yentlYentl Westerbaan, Gezonder-Nederland
Yentl heeft als missie om Nederland gezonder, vitaler en productiever te maken! Dit wil zij bereiken met haar 2(!) bedrijven: Be healthy, feel good! & Gezonder-Nederland.

Yentl – Toen ik begon, had ik niemand om mij heen die me ergens mee kon helpen. Ik heb alles zelf uitgezocht. Denk aan een website bouwen, belastingdienst, hoe mijn dienst er uit moest gaan zien, hoe ik mensen naar mijn website kreeg. Van alles dus!

Ik liep er tegen aan dat ik – vooral in het begin – maar wat deed.

Op jezelf vertrouwen

ria-more-than-mayoRia Geraets-Heijen, More Than Mayo
Ria houdt van food! Met haar bedrijf More than Mayo bedenkt en creëert ze inspirerende en betekenisvolle food experiences die een visie of verhaal vertellen en een onvergetelijke indruk maken!

Het allermoeilijkst vind ik het om vertrouwen te houden als het even niet loopt. Eerlijk: je kunt op niemand leunen, het moet écht vanuit jezelf komen. Je kunt wel aan anderen vragen hoe zij iets zouden aanpakken, maar ondernemen is je eigen pad uitstippelen. Niemand is zoals jij, dus alleen jij weet welke kant je op moet gaan.

meghan-happy-hapjesMeghan, Happy Hapjes
Meghan heeft een liefde voor koken en heeft haar eigen cateringbedrijf Happy Hapjes.

Hoe gaaf ik mijn leven op het moment ook vind en hoe trots ik ook ben op wat ik tot nu toe heb bereikt, blijf ik het nog dagelijks eng vinden om eigen baas te zijn. Ik vraag mij elke keer weer af, ga ik het allemaal redden? Kan ik niet ook beter een brave kantoorbaan nemen met een vast inkomen? Hoe ga ik dit allemaal bereiken? En soms denk ik zelfs, Meghan je kan dit helemaal niet, wie houd je nou voor de gek.

Wil je nog meer tips en waardevolle lessen van succesvolle zakenmeisjes? Download nu gratis de Starters Kit voor Zakenmeisjes in spé >>