fbpx

Autonoom ondernemen… Ik praat er veel over (ehm, mijn podcast heet de Autonome Ondernemers Podcast), maar wanneer weet je nou of je écht autonoom aan het ondernemen bent? Dat je écht jouw eigen ding doet en doet wat bij jou past? P.S. Als je niet weet wat autonoom ondernemen is, check dan even deze podcast. 

Het Autonome Ondernemers-wiel

Om jou te helpen bepalen of je autonoom aan het ondernemen bent heb ik het Autonome Ondernemers-wiel gemaakt. Dit Ondernemers-wiel is opgebouwd uit vier delen en 8 sleutels; de 8 sleutels tot een autonome online business.  

Zoals je hierboven ziet bestaat het Autonome Ondernemers-wiel uit vier delen;

 1. Wat je doet
 2. Werkomgeving
 3. Waarom je het doet
 4. Onafhankelijkheid

En 8 sleutels;

 1. Sterke kanten
 2. Energie
 3. Agenda
 4. Waar je werkt
 5. Zelluf doen
 6. Eigen keuzes maken
 7. Kernwaarden
 8. Missie, doelen & visie

Per sleutel is er een score van 0 t/m 10 mogelijk. Hoe hoger jij op alle 8 de vlakken scoort, hoe autonomer jij werkt. Easy peasy. Hoe je dit kunt invullen laat ik je straks zien, maar eerst leg ik per sleutel uit wat ik hiermee bedoel en waarom dit belangrijk is binnen autonoom ondernemen. 

Deel 1: Wat je doet

Het eerste deel gaat over WAT je doet en bestaat uit de sleutels ´Sterke kanten´ en ´energie´. 

Sleutel #1: Sterke kanten

Doen wat bij jou past draait er voor een groot deel om dat je jouw sterke kanten inzet. Doe je iets waar jij niet goed in bent of wat onder jouw niveau is, dan zul je je gaan vervelen en/of gefrustreerd raken. 

Weet jij wat jouw sterke kanten zijn? En zet je deze genoeg in? Benut je jouw sterke kanten volledig?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´sterke kanten´.

 

Sleutel #2: Energie

De 2e sleutel is de sleutel ´energie´. Dingen die bij jou passen geven je vaak energie, terwijl dingen die niet bij jou passen je juist energie kosten. Door te checken of iets je energie geeft of juist kost kun je er dus achter komt of iets bij jou past. Wanneer je volledig autonoom werkt zou (bijna, want het is natuurlijk nooit helemaal perfect!) alles wat je doet jou energie moeten geven.

Tip: Sta deze week elke dag eens stil bij alles wat je doet en noteer of dit je energie geeft of energie kost.

 • Geven de dingen waar jij dagelijks mee bezig bent jou energie?
 • Geeft jouw baan je energie?
 • Geeft jouw bedrijf je energie?
 • Geven jouw klanten je energie?
 • En de mensen met wie je omgaat?
 • Geven de activiteiten in jouw agenda je energie?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´energie´. 

 

 

Deel 2: Werkomgeving

Deel 2 gaat over jouw werkomgeving. In hoeverre past dit bij je, heb je hier invloed op en kun jij dit zelf creëren, zodat jij er alles uit kunt halen? Dit deel bestaat uit de sleutels ´Agenda´ en ´Waar je werkt´.

Sleutel #3: Agenda

Een enorm belangrijk onderdeel bij autonoom ondernemen is het zelf beheren van jouw agenda. Zoals je misschien wel weet is mijn agenda bijna altijd helemaal leeg. Ik vind dat super fijn en het geeft mij het gevoel van vrijheid. Ik kan per dag kijken wat ik doe en heb de vrijheid om mijn plan weer helemaal om te gooien als ik dat wil. 

Maar een lege agenda hoeft niet iets te zijn wat jij ook wil. Bij de sleutel ´agenda´ gaat het erom dat jij je eigen tijd in kunt delen en zelf kunt beslissen wanneer je werkt. 

Wanneer je verplicht van 9 tot 5 moet werken en van iemand anders taak x voor 11 uur gedaan moet hebben is dit niet autonoom…. 

Maar wanneer je zelf beslist dat je het voor 11 uur af wilt hebben wel. 

Het draait allemaal om de keuze die je hebt.

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´agenda´. 

 

Sleutel #4: Waar je werkt

Waar je werkt gaat echt om de fysieke locatie. Ook hierbij is die keuzevrijheid het belangrijkste. Ik kies er namelijk bewust voor om voornamelijk vanuit huis te werken, maar als ik wil kan ik ook ergens anders werken, zoals een café of co-working space. 

Ook heb ik voor een business gekozen waarbij ik volledig locatieonafhankelijk kan werken. Niet alleen de plek waar ik mijn laptop neerzet (thuis of café), maar ook het land waar ik werk is up to me. Hierdoor kon ik zonder plan naar Portugal vertrekken en daar blijven wonen en kon ik direct met mijn vriend mee naar Brussel voor zijn werk, zonder dat dit invloed had op mijn bedrijf. 

Bij deze sleutel gaat het erom dat jij kunt werken waar jij het beste werkt. Waar jij de meeste inspiratie hebt of het meest productief bent, zodat jij het meeste uit jouw tijd kunt halen en het beste werk kunt leveren. 

In hoeverre heb jij die keuzevrijheid?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´waar je werkt´.  

 

Deel 3: Onafhankelijkheid

Deel 3 gaat over jouw onafhankelijkheid. Niet van iemand of iets afhankelijk zijn, zelfstandig in het bepalen wat je wilt. Het bestaat uit de sleutels ´zelluf doen´ en ´eigen keuzes maken´. 

Sleutel #5: Zelluf doen

Misschien ben ik een uitzondering, maar ik vind het heerlijk om alles in mijn bedrijf lekker zelluf te doen. Van niemand anders afhankelijk te zijn. Daarom werk ik met een team van tools en niet met een team van mensen. Ik vind het fijn om alles zelf te kunnen. Zelf te weten hoe alles werkt. Zelf aan de knoppen te draaien. Die afwisseling heb ik ook nodig.

Benieuwd welke tools er in mijn team zitten? Download hier gratis mijn toolbox met 47 tools & luister deze podcast om te ontdekken zonder welke 5 tools ik écht niet kan. 

In hoeverre ben jij afhankelijk van anderen? Of kun jij ook veel zelf doen?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´zelluf doen´. 

 

Sleutel #6: Eigen keuzes maken

Dit was een van mijn grootste frustraties toen ik nog in loondienst was…  Altijd om goedkeuring moeten vragen en dan vaak een NEE krijgen. Want: geen tijd, geen geld, geen personeel, etc… 

Nu beslis ik alles ZELF. En beslis ik snel. 

Omdat ik zelf beslis én alles zelf doe kan het dezelfde dag nog online staan

In hoeverre kun jij zelf beslissingen nemen?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´eigen keuzes maken´. 

 

Deel 4: Waarom je het doet

Het laatste deel gaat over ´waarom je het doet´. Doe jij het omdat het ´zo hoort´? Omdat iedereen het zo doet? Jouw business coach het zegt? Of omdat JIJ het zo wil doen? Dit deel bestaat uit de sleutels ´kernwaarden´ en ´Missie, doelen & visie´.

Sleutel #7: Kernwaarden

Wanneer je weet wat jouw kernwaarden zijn wordt het veel makkelijker om te weten wat er nou écht bij JOU past én om ergens nee (of ja) op te zeggen. Bij alles wat je doet kun je je namelijk afvragen of het bij jouw kernwaarden past. Easy peasy. Doe je dingen die (totaal) niet bij jouw kernwaarden passen, dan kun je zelfs richting een burn-out gaan….

Past wat jij doet perfect bij jouw kernwaarden?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´kernwaarden´. 

 

Sleutel #8: Missie, doelen en visie

Autonomie wordt vaak omschreven als volgens jouw eigen missie, doelen en visie werken. Wanneer je in loondienst werkt doe je dit vaak niet. Je werkt voor iemand anders haar droom, jouw manager stelt je doelen voor je op en het is de visie van het bedrijf. Maar ook wanneer je voor jezelf werkt kan dit mis gaan. Je gaat bijvoorbeeld te veel mee in wat jouw klanten willen, in plaats van te doen wat jij zelf graag wil en waar jij naartoe wil werken. 

Werk jij volgens jouw eigen missie, doelen en visie?

Actie: Geef  jezelf een score tussen 0 en 10 voor de sleutel ´missie, doelen en visie´.

 

Your turn!

Ok, het is tijd om jouw Autonome Ondernemers-wiel in te vullen, zodat je kunt zien waar er nog werk te doen is.

Stap 1: Geef jezelf voor elke sleutel een cijfer tussen 0 en 10
Stap 2: Wanneer je jezelf voor elke sleutel een cijfer hebt gegeven kun je bij elke sleutel een stip zetten op lijn die bij dat cijfer hoort.
Stap 3: Heb je dat gedaan dan trek je tussen alle stippen een lijntje en ta-da, jouw Autonome Ondernemers-wiel is af.
Stap 4: Nu kun je goed zien op welke vlakken er nog werk aan de winkel is. Maak hier een plan van actie voor. Hoe ga jij jezelf op deze vlakken verbeteren? 

Download het Autonome Ondernemers-wiel

Wil je het Autonome Ondernemers-wiel printen zodat je hem in kunt vullen? Download hieronder het werkboek van het Autonome Ondernemers-wiel, daarin vind je een printable versie van het wiel.