fbpx

Bij je bedrijf hoort natuurlijk een website en jij gaat enthousiast aan de slag. Je vraagt een websitebouwer iets voor je te maken of knutselt zelf iets in elkaar. Als webhostingaanbieder zien we dat vaak gebeuren. Top, maar let je er wel op dat je een goede website maakt? Ga niet de mist in en doe je voordeel met deze 7 fouten die wij het meeste tegenkomen.

 

1. Onhandige URL gekozen

Het is nog best moeilijk om een goede domeinnaam te kiezen voor je website. Omdat de meeste korte domeinnamen al zijn vergeven, zien we dat mensen zich steeds vaker in allerlei bochten wringen om maar die ene domeinnaam te krijgen. Met als gevolg vaak lange domeinnamen die niet te onthouden zijn en veel werk kosten om in de adresbalk in te tikken. Of ze gebruiken een koppelstreepje. Denk jij dat iedereen onthoudt of en waar die moet staan als je de domeinnaam fotograaf-inhelmond.nl registreert?

Kies een domeinnaam die goed te onthouden is. Je kunt bijna altijd terugvallen op je bedrijfsnaam met .nl of wees creatief met andere domeinextensies zoals .shop, .amsterdam of .eu.

 

2. CMS-login makkelijk te hacken

Veel mensen gebruiken voor hun website een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress of Joomla. Handig, want je bent met een wachtwoord zo ingelogd en kunt aan de slag. Maar zorg er wel voor dat je een wachtwoord kiest dat niet snel te kraken is. Want we komen nog veel te vaak klanten tegen die gehackt zijn door een veel te makkelijk wachtwoord.

Gebruik jij trouwens de default loginpagina zoals jouwdomeinnaam.nl/wp-admin bij WordPress? En de default gebruikersnaam? Hackers staan dan al 2-0 voor. Aanpassen doe je eenvoudig in je CMS.

wijzig-je-default-login

Gebruik niet de default gebruikersnaam voor je CMS-login.

 

3. Geen back-ups maken

Heb je een mooie website gemaakt, met alles erop en eraan, voeg je een plugin toe – en bam! Alles weg. Je weet nooit wanneer je een back-up nodig hebt, en liever natuurlijk niet, maar zorg ervoor dat je er wel eentje maakt van alle bestanden van je website en thema.

4. Eerste kennismaking is warrig

Wat ziet een bezoeker als hij voor het eerst naar je website gaat? Een onduidelijke en drukke website zien we helaas maar al te vaak. Overal knoppen, plaatjes en teksten. Waar moet je kijken? Zorg ervoor dat de bovenkant van je website, de header, duidelijk en overzichtelijk is.

Kies voor een duidelijke navigatie zodat de bezoeker weet waar hij is op je website en wat hij er kan vinden. 1 grote opvallende knop is daarnaast vaak voldoende. Bedenk wat je wilt dat de bezoeker doet: zich inschrijven voor je nieuwsbrief? Een product? Een vrijblijvende offerte aanvragen? Of licht bijvoorbeeld 1 product uit dat je in het zonnetje wilt zetten.

 

Bouw een overzichtelijke website met een duidelijke header.

Bouw een overzichtelijke website met een duidelijke header.

 

5. Te grote afbeeldingen op je website

Stel, je wilt een website bezoeken en het duurt eeuwen tot hij geladen is. Hoe snel ben jij weg? De meeste mensen wachten maximaal een paar seconden en zelfs dat is lang. Zeker als je op de smartphone een website bezoekt. Hoe snel laadt jouw website?

We krijgen regelmatig vragen van klanten die een trage website hebben. Dan blijkt vaak dat het probleem ‘m in de afbeeldingen zit. Er staan foto’s op de website die meer MB’s groot zijn. Al die MB’s moeten geladen worden en dat kost tijd.

Maak je foto’s dus zo klein mogelijk. Er zijn genoeg gratis online tools die afbeeldingen comprimeren. Wij gebruiken bijvoorbeeld vaak TinyPNG, maar Kraken.io of Smush.it zijn ook handige tools. Heb je WordPress, kijk dan eens naar de plugin ShortPixel.

 

6. Nooit content toevoegen

Hoe kom ik hoger in de zoekresultaten van Google? Het is een veel gezochte term bij ondernemers. Er zijn zat tips en trucs te vinden. Maar veel mensen vergeten de basis: ze hebben een website gebouwd die er piekfijn uitziet, maar doen er verder niets meer aan. Google scant je website regelmatig en controleert onder meer of je nieuwe content hebt toegevoegd. Hoe actueler, hoe beter. Plaats dus zo nu en dan nieuwe content op je website. Dat kan je slim doen met een blog waarin je schrijft over jouw kennis en ervaring.

 

Ga bloggen en laat Google zien dat je website up-to-date blijft.

Ga bloggen en laat Google zien dat je website up-to-date blijft.

 

7. Vertellen over je website? Komt later wel

Website gebouwd, gepubliceerd, laat die bezoekers maar komen! Je zit te wachten en te wachten, maar er komt niemand. Natuurlijk niet, ze moeten namelijk eerst weten dat je er bent. Hoe vertel je dan over je website? Het eerste waar je natuurlijk aan denkt is Google.

SEO is zeker een slimme manier om traffic naar je website te krijgen, maar het is zeker niet de heilige graal. Denk ook eens aan advertenties, social media, affiliate marketing en influencers. Of zet je website op je visitekaartje, in je e-mailhandtekening en deel hem in je netwerk.

 

Een goede website kost weinig tijd

Dit waren mijn 7 fouten die mensen het meest maken als ze starten met een website in een kort overzicht. Ik hoop dat ik je hiermee kan inspireren om je website zo goed mogelijk in te zetten. Een paar uurtjes per maand kunnen al het verschil maken en zorgen voor een website die werkt. Heb jij ook nog een tip? Ik ben benieuwd! Laat hem hieronder achter.

 

Een eigen website, blog of webwinkel starten? Bij Mijndomein ben je aan het juiste adres. Je kunt er terecht voor domeinnamen, webhosting, e-mail en een een websitemaker.

 

 

tabithaGeschreven door: Tabitha

Tabitha neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Haar missie is dat iedereen een website kan maken met eenvoudige systemen en handige tips en trucs.