fbpx

Margriet Fokkema (30) combineerde een studie geneeskunde met een topsportcarriere (zeilen), promoveerde in Boston en is inmiddels chirurg in opleiding in het AMC (Amsterdam). Impressive, right? Haar vriend doet niet voor haar onder. Daan Domhof (33) startte tijdens mijn studie bedrijfskunde een bedrijf met twee vrienden dat hij drie jaar later verkocht. Is toen via Philips, Ormit en AbbVie – die laatste baan in Parijs – bij YES!Delft beland waar hij nu interim directeur is. Samen begonnen ze – in een vrij uurtje – CupYourCoffee, waarmee ze vrolijke, ecovriendelijke wegwerpbekers verkopen.

 

Over Margriet en Daan

Willen jullie wat over jezelf vertellen?
Margriet (Daan vertelt): One of the guys en tegelijk helemaal meisje. Kan leven op goede koffie in de morgen en rode wijn en brood in de avond. Op haar gelukkigst als ze twee keer op een dag sport, maar kan ook enorm genieten van een avond in de kroeg of lekker uit eten op een mooie plek (waar we altijd als laatsten weggaan). Weet dingen altijd heel goed te regelen voor zichzelf, maar doet dat minstens zo goed voor de mensen in haar omgeving. Slim en ambitieus, wil het maximale uit het leven halen en heeft het bijzondere talent om een week in elke dag te stoppen.

Daan (Margriet vertelt): Vindt zichzelf best stoer maar is vooral lief en zorgzaam. Hij stelt hoge eisen aan het leven en geniet dan ook van ieder moment. Fietst elke dag een halve minuut extra om over die ene mooie gracht naar het station te gaan. Zal altijd iets doen in plaats van iets laten. Goede vrienden zijn graag in de buurt van hem; hij is betrouwbaar, kan goed luisteren en ziet dan vaak meteen wat er aan de hand is. In zijn werk is hij goed en weinig bescheiden.

Hoe kennen jullie elkaar?
We zagen elkaar voor het eerst bij Brouwerij ’t IJ. Niet veel later belandden we samen in een cafeetje in de buurt en praatten we de avond weg. De week daarop zaten we in een hippe Amsterdamse kroeg pitchers sangria te drinken. De volgende ontmoeting was in Nicaragua, waar Daan voor vier dagen naar toe vloog om te kijken of we die avond konden evenaren. Dat is gelukt.

 

Over CupYourCoffee

Wat is CupYourCoffee?
Met CupYourCoffee leveren we ecovriendelijke wegwerpbekers, zodat je thuis je favoriete koffie of thee kunt zetten en deze mee kunt nemen als je op weg gaat. Met alle gemakken (je kunt ‘m gerust weggooien) en vreugde (geen vieze Kiosk koffie) van dien! Er staat een logo op met twee lijntjes, zodat je er een persoonlijke boodschap op kan zetten. We hebben inmiddels ook bekers met een standaard tekstje.

Wanneer en waarom zijn jullie met CupYourCoffee begonnen?
CupYourCoffee is heel spontaan begonnen. In eerste instantie waren de bekers voor Griet. Daan bestelde maar liefst 1000 stuks omdat zij beweerde dat dit de oplossing was voor haar probleem: ‘s  ochtends geen tijd voor koffie, maar wel haar eigen vers gemalen espresso mee willen nemen in de auto. Nee, niet in een KeepCup (dat smaakt naar plastic). En ook niet in een stenen beker (die prut krijg je er na een week niet meer met fatsoen uit). Vaak schreef hij een boodschap op die papieren ecocups. Iets simpels als ‘Fijne dag lieve!’, of ‘OK- Koffie’ als ze moest opereren. We hadden echter zoveel bekers dat Griet ze ook aan vriendinnetjes ging geven.

Die vonden het zo leuk en praktisch dat we dachten dat er misschien wel een bedrijf in zat. We maakten een logo et voila!

 

Wat willen jullie met CupYourCoffee bereiken?
Ons doel is om met CupYourCoffee een passief inkomen te hebben. Rijk zullen we er niet mee worden, maar gewoon een beetje extra inkomen zonder dat we er al teveel voor hoeven doen. Een surfvakantie per jaar en we zijn helemaal blij! Ook willen we leren hoe het werkt om (samen) een bedrijf te starten. We zijn allebei erg ondernemend ingesteld en zien continue mogelijkheden voor nieuwe ideeën. Van CYC leren we enorm veel; bijvoorbeeld alles rondom social media, websites maken, maar ook; hoe delen we onze tijd in en wat willen we bereiken?

Wat is het gaafste dat jullie tot nu toe hebben meegemaakt met CYC?
We gingen op een gegeven moment foto’s van onze bekers op Instagram plaatsen. Daar kregen we niet alleen heel veel leuke reacties op, maar het leidde er ook toe dat we van mensen de vraag kregen of we voor hen bekers konden bedrukken. Soms met het logo van hun bedrijf, soms met een tekst voor een jarige of een huwelijk. Op onze eigen bekers kunnen we niet veel verdienen – daarvoor zijn de aantallen per bestelling te laag. Maar op dit soort grote bestellingen verdienen we best wel wat geld, terwijl we nog steeds een heel competitieve prijs bieden. Voor een feest of een klein tot middelgroot bedrijf, is er eigenlijk geen ander bedrijf die onze prijzen kan evenaren – en dan bieden we ook nog eens full service: je stuurt ons het plaatje dat je op de beker wil en wij regelen de rest.

 

Money talk

Kunnen jullie hier van leven?
We kunnen er niet van leven en dat is ook niet het doel. We vinden het vooral leuk. Anderen gaan een avond Netflix kijken, wij trekken een fles wijn open en bedenken hoe we meer bekers gaan verkopen.

Wat voor investeringen hebben jullie moeten maken?
We hebben wat geïnvesteerd in de websites – die we overigens wel zelf gemaakt hebben – en in de eerste bekers die we gebruiken voor promotionele doeleinden. We geven er een paar weg en we gebruiken ze zelf natuurlijk!

Wat is jullie grootste kostenpost?
De inkoop van onze koffiebekers. We hebben eigenlijk een heel simpel bedrijf: we kopen bekers in en verkopen die met een marge. Omdat we heel goed onderhandeld hebben over de inkoopprijs, kunnen we ze tegen een aantrekkelijke prijs verkopen.

 

Baan en bedrijf

Naast CupYourCoffee hebben jullie ook nog een baan. Wat doen jullie precies?
We werken allebei fulltime. Een beetje meer dan fulltime eigenlijk. Griet is chirurg in opleiding en Daan directeur bij YES!Delft – een bedrijf waar mensen geholpen worden succesvolle bedrijven te bouwen op basis van een technologische innovatie.

Hoe combineren jullie een fulltime baan met dit bedrijf?
We proberen maximaal 4 uur per week aan het bedrijf te besteden. Dat betekent dat we zoveel mogelijk standaardiseren en outsourcen. De eerlijkheid gebied te zeggen dat we nog niet zover zijn. Het kost nu veel meer tijd, maar we proberen het zo leuk mogelijk voor onszelf te maken. Dan gaan we in het weekend in een koffietentje zitten of hebben we ‘vergadering’  in de auto. En we doen ook wel het een en ander los van elkaar.

Hebben jullie aan jullie werkgevers gevraagd of je voor jezelf mocht beginnen? Hoe reageerden ze?
We hebben het onze werkgevers niet gevraagd, maar ze weten het inmiddels wel. Eigenlijk reageerden ze aan beide kanten erg positief. Ze vinden het vooral heel leuk wat we doen.

Heb je tips voor andere vrouwen die naast hun baan een eigen bedrijf willen beginnen?
Op een gegeven moment moet je gewoon beginnen! Dus niet alleen maar denken, maar ook echt actie ondernemen. Ik ben zelf redelijk sceptisch over of iets wel of niet gaat werken, maar Daan is vaak degene die dan bijvoorbeeld nog eens 1000 extra bekers besteld. Anders kom je er ook niet achter. Verder vind ik het fijn om een lijst met doelen te formuleren met een globale tijdsplanning. Plan realistisch, dat geeft een beter gevoel dan achter de feiten aan te lopen.

En zorg dat je er energie van krijgt, ook al is het hartstikke druk naast je andere baan.

 

Samenwerken met je partner

Wat zijn de voor- en nadelen van samenwerken met je partner?
Omdat we er niet van hoeven te leven is het vooral erg leuk om dit met zijn tweeën te doen. We lachen veel om de teksten die we bedenken voor onze bekers en zijn op momenten zodanig enthousiast dat we elkaar ermee aansteken. Daar staat tegenover dat het soms ook wat ongezellig wordt als iemand – meestal Daan – niet gedaan heeft wat er op het lijstje stond.

Hebben jullie een bepaalde rolverdeling?
Griet doet de foto’s, Daan de website. De rest doen we vooral samen.

Zijn jullie het weleens niet met elkaar eens? Hoe lossen jullie dit dan op?
Eigenlijk is dat nog niet echt voorgekomen. We zitten vrij snel op een lijn. Onze discussies gaan vaak over tijd en prioriteit…what’s new?

 

Tips voor zakenmeisjes

Zonder welke tool(s)/apps kunnen jullie niet werken?
We gebruiken niet heel veel: laptops en telefoons en verder wat apps om de social media makkelijker te maken: Instagram, Followers for Instagram, WordSwag, Pixelmator, Google Analytics. We gebruiken Wix en WordPress voor de website.

Favoriete werkplekken (koffietentjes e.d.):
Pension Homeland, De Koffie Academie, de keukentafel thuis.

 

Over de toekomst

Wat zijn jullie plannen voor 2017?
CupYourCoffee uitbouwen! We willen naar de 1000 volgers op Instagram, gaan websites maken voor speciale doelgroepen (huwelijken, feesten, etc) en streven naar 3 grote (500+ bekers) bestellingen per maand.

Waar zien jullie jezelf over 2 jaar?
Over twee jaar hopen we minimaal € 1.000 per maand aan winst uit CupYourCoffee te halen. Daarnaast hebben we dan nog steeds een andere baan. Griet waarschijnlijk als chirurg, bijna klaar met haar opleiding, en Daan weer als ondernemer, op iets grotere schaal dan CupYourCoffee.

 

Waar kunnen we jullie volgen?

Websites: cupyourcoffee.nl, yourcoffeecups.nl

Sociale media: instagram.com/cupyourcoffee