fbpx

Wellicht heb je de term ‘Buyer Persona’ wel eens voorbij horen komen, het is een naam die je aan jouw ideale klant geeft. Buyer Persona’s helpen je om gericht op de specifieke wensen, vragen en doelstellingen van jouw doelgroep jouw product/dienst aan te bieden. Eigenlijk kun je als ondernemer niet zonder. Daarom geef ik je wat handvatten om jouw ideale klant te bepalen en je te helpen meer conversie te genereren ermee!

buyer persona

Buyer Persona’s de basics

Eigenlijk is het heel simpel, jouw ideale klant is je Buyer Persona: Een fictieve representatie van jouw ideale klant. Je Buyer Persona helpt om te allen tijde op de juiste manier te blijven communiceren, door precies te weten wie jouw Buyer Persona is weet je wat voor content je moet creëren om te converteren. Dat alles binnen de inbound marketing filosofie. Het is je leidraad en bij elke actie die je onderneemt houd je jouw Buyer Persona in het achterhoofd.

 

Een Buyer Persona maken, hoe moet dat?

Het is een kwestie van de juiste vragen stellen, aan de juiste mensen. Het liefste is dit een combinatie van bestaande klanten, prospects en mensen buiten je database die wel binnen je doelgroep passen. Heb je nog geen groot klantenbestand en ben je pas begonnen, geen zorgen je kunt ook een volledig fictief personage maken voor je Buyer Persona. Het is de bedoeling dat dit document regelmatig aangepast wordt naar al gelang je meer informatie vergaart over je (nieuwe) klanten en hun wensen, vragen en uitdagingen. De uitkomsten giet je samen in een fictief personage en je Buyer Persona is geboren. Geef je Buyer Persona een leuke catchy naam zoals Marketing Mary of IT Tina, print ‘m uit en hang je Buyer Persona op een plek waar je vaak kijkt. Zo vergeet je nooit jouw doelgroep op de juiste manier aan te blijven spreken!

 

Welke vragen moet ik stellen?

Er zijn verschillende categorieën waar je informatie over wilt winnen om een volledig Buyer Persona profiel te kunnen maken. Hieronder een lijst met vragen die je zou kunnen stellen om je alvast op weg te helpen. Uiteraard is het geheel branche afhankelijk en kan het maar zo zijn dat je bepaalde vragen toevoegt die voor jouw dienstverlening of product belangrijk zijn.

Functie & werk

 • Wat is je functie en titel? (Bijvoorbeeld, Online Marketeer)
 • Hoe wordt jouw functie gemeten? (Word je afgerekend op targets, heb je de verantwoordelijkheid voor een x aantal verkopen etc.)
 • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit? (Begin je de dag altijd met je mailbox doorwerken of misschien kijk je eerst naar de statistieken in Google Analytics?)
 • Welke skills zijn nodig om jouw werk te kunnen doen? (Bepaalde diploma’s, certificeringen of blind kunnen typen?)
 • Welke kennis en tools gebruik je in jouw functie? (Bijvoorbeeld, Google AdWords)
 • Aan wie rapporteer je, rapporteert er iemand aan jou? (Misschien heb je een zakenpartner aan wie je rapporteert, of een manager)
 • In welke branche ben je werkzaam? (Bijvoorbeeld Fashion)
 • Hoe groot is je bedrijf? (Denk aan omzet, aantal medewerkers)

Doelen, verantwoordelijkheden & uitdagingen

 • Waar ben je verantwoordelijk voor? (Bijvoorbeeld het binnenhalen van nieuwe leads)
 • Wanneer is het champagnemoment in jouw werk? Wanneer ben je succesvol? (Bijvoorbeeld als je 2 nieuwe leads per week binnenhaalt)
 • Wat is je grootste uitdaging? (Bijvoorbeeld om een X bedrag omzet te genereren per maand)

Kennis en informatie

 • Hoe zorg je ervoor dat je blijft leren binnen je werk? (Bijvoorbeeld door Google cursussen te doen)
 • Welke websites, blogs en artikelen lees je? (Bijvoorbeeld frankwatching.nl of nu.nl/sport)
 • In welke social media kanalen ben je actief? (Bijvoorbeeld LinkedIn, Snapchat en Facebook)

Persoonlijk & communicatie

 • Persoonlijke informatie (Denk aan leeftijd, single/getrouwd, kinderen, huisdieren etc.)
 • Opleidingsachtergrond (Welke studie(s) heb je gedaan, welk niveau studie, diploma wel of niet behaald?)
 • Beschrijf je carrière tot nu toe. (Hoe ben je gekomen waar je nu bent, wat heb je in het verleden gedaan?)
 • Hoe communiceer je het liefste met verkopers? (Bijvoorbeeld per e-mail, telefoon of persoonlijk)
 • Gebruik je het internet om research te doen voordat je iets koopt? Zo ja, hoe zoek je naar informatie? (Google, vergelijkingssites, social media kanalen)
 • Beschrijf een recente aankoop, waarom heb je deze aankoop gedaan en waarom heb je besloten de aankoop te doen? (Denk aan zaken als de benadering van personeel in de winkel, deskundige informatie op de website, klantenservice etc.)

Aan de slag ermee!

Hey ho, let’s go! Tijd om een Buyer Persona te gaan maken. En vergeet niet, het is een bewegend document en je kunt dit – sterker nog ik raad je aan om – altijd aanpassen en bijstellen. Het is de bedoeling dat je een goed beeld krijgt van jouw ideale klant en hier op de beste manier op in weet te spelen in al je uitingen. Dit gaat je helpen in het creëren van meer engagement, leads en uiteindelijk keiharde sales! Succes zakenmeisje!

Save