fbpx

Het is nog een beetje vroeg, maar de eerste agenda’s voor 2019 zijn al te koop. In de Zakenmeisje Members’ Club is het elk jaar weer een terugkerend thema: welke agenda is het beste als ondernemer? Een offline agenda waar je genoeg ruimte hebt om al jouw deadlines, afspraken en to-do’s in te zetten, maar ook jouw persoonlijke doelen bij kunt houden. En het liefst één die niet vol staat met onnodige poes pas, zoals plaatjes van random mensen of reclame. 

Mijn zoektocht naar de perfecte agenda

Ook ik was jaren op zoek naar de beste manier om mijn to-do’s, afspraken en inspiratie vast te leggen. Omdat ik gek ben op everything online was het voor mij logisch om hier online tools voor te gebruiken. Dus probeerde ik tools als trello, asana, wunderlist en ga zo maar door. De eerste week werkte dit altijd top, maar al snel vergat ik in deze handige apps te kijken en was ik weer terug bij af.

Lijstjes in Word, to-do’s op kladblok en nieuwe ideeën in Excel. Dit werkte niet… maar wat dan wel? Ik probeerde normale offline agenda’s en speciale planners voor ondernemers, zoals de purpuz planner. Hier was echter nooit genoeg ruimte voor wat ik allemaal kwijt wilde (lees: een paar regels per dag, hoe dan?). En toen ontdekte ik in 2017 de Bullet Journal.

De Bullet Journal

De Bullet Journal (of BuJo voor de echte kenners) is voor mij ideaal, omdat je hem precies zo in kunt richten als jij zelf wilt. Het is eigenlijk een leeg notitieboek waar je zelf een agenda van maakt, die je kunt aanvullen met o.a. lijstjes, overzichten en tekeningen. Veel mensen gaan helemaal los met hun creativiteit en maken allerlei kunstwerken van de pagina’s. Zelf houd ik hem heel minimalistisch.

 naomi zakenmeisje bullet journal

 

Dit heb je nodig voor een Bullet Journal

Voor een BuJo heb je niet heel veel nodig:

 • Een Bullet Journal
  Je kunt een ‘echte’ Bullet Journal kopen – deze hebben vaak puntjes op de pagina’s, zodat je zelf de pagina’s in kunt delen -, maar een normaal notitieboekje met of zonder lijntjes werkt ook. Ik koop zelf meestal een normaal notitieboekje met lijntjes, waar ik 1 kwartaal mee doe. Per jaar gebruik ik dus 4 Bullet Journals.
 • Pennen, stiften en potloden
  Je moet de BuJo zelf vullen, dus heb je ook pennen, stiften en potloden nodig. In mijn eerste Bullet Journals werkte ik nog veel met kleur, maar inmiddels wordt hij steeds minimalistischer en heb ik alleen nog een goede Parker vulpen nodig.
 • Een idee hoe je hem in wil richten
  Hoe moet jouw BuJo eruit komen te zien? Wat ga je er allemaal in zetten?

 

Dit zet je als ondernemer in je BuJo

Bepalen wat je allemaal wel en niet in je BuJo zet kan in het begin lastig zijn. Daarom deel ik met je wat er in mijn BuJo staat, zodat je wat ideeën krijgt.

Dit staat er in mijn BuJo:

 • Jaardoel;
 • Kwartaaldoel(en);
 • De percentages die ik hanteer voor de Profit First methode;
 • Affirmaties;
 • Per maand een overzicht op één pagina, hier staan de belangrijkste dingen voor die maand;
 • Per week een kort overzicht met de doelen voor die week en een urenoverzicht;
 • Twee bladzijden per dag: links zet ik alle to-do’s voor die dag en schrijf ik notities, rechts staan alle afspraken en live sessies (soms gebruik ik deze ruimte ook nog voor notities);
 • Achterin heb ik pagina’s met lijstjes, zoals: plekken waar ik heen wil reizen, boeken die ik wil lezen, cafeetjes die ik wil bezoeken, afspraken die buiten het kwartaal vallen en mijn ochtendritueel.

 

Vind je het fijn om creatief bezig te zijn, dan kun je helemaal los gaan! Zelf houd ik hem lekker simpel, zodat ik er verder geen tijd aan kwijt ben. Voor meer inspiratie zou ik zeker op Pinterest en Youtube kijken.

Gebruik jij (al) een Bullet Journal? 

 

 

A D V E R T O R I A L – Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met La Couronne Du Comte.