fbpx

Am I being productive or am I just active? Deze quote hangt sinds kort boven mijn werkplek. Mijn constante reminder dat het niet zo belangrijk is dat ik iets doe maar veel meer wat ik doe. Misschien een open deur maar hoe vaak sta jij daar nou echt bij stil?

 

Het gaat niet om het vullen van uren!

Sinds ik een paar maanden geleden (opnieuw) in aanraking ben gekomen met The 4 hour work week van Tim Ferris (een echte aanrader – lees hier de uitgebreide samenvatting) ben ik mij er heel erg van bewust dat het niet gaat om het vullen van uren. Het gaat er om dat je uit de uren die je hebt het meeste haalt.

Tim Ferris haalt in zijn boek onder andere het Pareto-principe of 80/20 regel aan. Die geldt voor bijna alles maar zeker ook voor je werkdag. Slechts 20% van wat je doet zorgt voor 80% van de uitkomsten, jullie kennen het wel. Net zo goed zorgt 20% van bepaalde zaken voor 80% van je irritaties of ergernissen. Als je weet wat dat is kan je die dingen makkelijk reduceren en zo veel productiever aan de slag gaan. Lisette schreef ook een mooi stukje over het Pareto-principe.

Wat maakt mijn dag productief?

Om een succesvolle dag te hebben, in terms of productivity, begin ik altijd met de drie meest belangrijke taken voor die dag. Liefst eindig ik de dag ervoor al met het opstellen van mijn drie actiepunten. Dan kan ik ´s avonds al even reflecteren hoe de dag was en waar ik morgen mee aan de slag wil. Zo weet ik zeker dat die dag geslaagd is, ook al doe ik de ‘overige’ taken pas later of helemaal niet. Dat zorgt er ook voor dat ik moeilijke dingen niet zo snel uitstel, ze staan namelijk boven aan mijn lijstje. Dat geeft rust. Om mijn To Do’s bij te houden gebruik ik Trello, een superhandige tool met een bijhorende app en natuurlijk een gewoon notitieboekje.

Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk met een Zero Inbox te leven. Soms lukt dat, soms niet. Zero Inbox betekent voor mij dat ik mijn e-mail op drie gezette tijden lees. Meestal is dat om 11 uur, na de lunch en aan het einde van de dag. Mails die een taak van max. 2 minuten eisen pak ik direct op. Van mails die leiden tot grotere taken maak ik To Do´s en wat ik gelijk kan beantwoorden doe ik ook direct. Mijn drie blokken per dag eindigen altijd met een compleet lege inbox, alles heeft een plekje gevonden, ook al is het in de prullenbak :).

Wat mij ook helpt om productiever te zijn is het verkleinen van taken. Ik vind het echt vreselijk als een taak weken lang op de To Do lijst staat omdat het zo een grote taak is.  Wat ik wel heerlijk vind is om zaken af te strepen, hoe kleiner de taak hoe vaker het strepen, hoe beter mijn gevoel en ook de motivatie om door te gaan.

Ik probeer daarom altijd ook te bedenken wat ik nu al kan doen om dichter bij het doel te komen, al is de taak nog zo klein.

 

Waar doe ik het eigenlijk voor?

Ik wil de mogelijkheid hebben om locatie onafhankelijk te kunnen werken. Don’t get me wrong, ik wil nu niet de hele wereld over reizen en alles achter mij laten. Ik hou van Amsterdam en vind het de perfecte uitvalsbasis. Waar het mij wel om gaat is dat ik zelf wil kunnen kiezen hoe ik mijn dagen indeel. Ik ben daarnaast ook van mening dat ik voor bepaalde taken minder tijd nodig heb dan volgens de norm gebruikelijk is.

Wie bepaalt dat alle fulltime functies 40 uur nodig hebben en dat iedereen even snel is in alles?

Ik heb vrienden en familie op verschillende plekken in Europa en de wereld, die ik nu alleen maar in ruil voor vakantiedagen of in het weekend kan zien. Maar hé, ik wil helemaal niet vrij zijn, ik hou van werken, ik doe niets liever dan met mijn vak bezig te zijn. Dus waarom kan ik dat dan niet combineren, zeker het grootste deel van mijn werkzaamheden makkelijk op afstand gedaan kan worden.

En nu?

Ik heb besloten de volgende stap in mijn carrière op te zoeken. Hoe ik dat precies ga doen weet ik nog niet maar een ding is zeker! Ik ga werken omdat ik resultaat wil boeken en iets wil betekenen, niet omdat ik overdag iets te doen wil hebben.

Hoe zorgen jullie ervoor om productief te zijn en te blijven?

Ik ben benieuwd hoe jullie werkdag eruit ziet en hoe jullie dit aanpakken! Wat betekent het voor jullie om productief te zijn en hebben jullie nog geheimen om nog productiever te worden?