fbpx

Froukje Kamsma is 25 jaar oud, woont in Amsterdam en is een echt zakenmeisje. Ze groeide op in de schoenenwinkel van haar ouders en runt nu haar eigen bedrijf Meuq, waarmee ze online de mooiste tweedehands schoenen verkoopt. Speciaal voor vrouwen uiteraard ­čśë Tijd voor een gezellig gesprek!

Over Froukje

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de schoenendozen. Mijn vader is samen met mijn moeder een schoenenzaak in Heerenveen begonnen en wij woonden boven de zaak.┬á Ik was dus vanaf jongs af aan al te vinden in de winkel of speelde verstoppertje met mijn broer in het magazijn. Vanaf mijn 15e hielp ik ook mee in de verkoop, ik herinner me nog goed de eerste keer dat mijn vader zei: “toe maar, probeer die mevrouw maar te helpen”. Sindsdien ben ik niet meer bij de schoenen weg te slaan.

Ondernemen is dus iets waar ik vanaf jongs af aan al mee ben opgegroeid. Ook het winkeltje spelen met mijn moeders oude kleding heb ik vaak gedaan. Voor mij voelt het ook niet als werken, omdat ik het zo leuk vind om te doen.

interview met froukje van meuq

Over Meuq

Wat is Meuq?
Meuq is de tweedehands schoenen webshop voor vrouwen. Vrouwen kunnen hier hun schoenen inleveren om ze te laten verkopen of kunnen zelf een paar leuke schoenen kopen tegen een scherpe prijs.

Hoe ben je op het idee van Meuq gekomen?
Het idee is onstaan doordat ik zelf altijd veel kleding en schoenen verkocht via Marktplaats. Dit kostte mij altijd veel tijd en energie. Ook keek ik zelf wel eens rond op Marktplaats of ik leuke schoenen kon vinden, echter kon ik door de bomen het bos niet meer zien!

Ik dacht dit kan veel beter en makkelijker.

Wilde je altijd al ondernemen?
Als ik kijk naar wat ik als kind leuk vond om te doen en als ik kijk naar mijn opleiding, die ik met veel plezier heb afgerond (Small Business and retail management), dan denk ik: ja, ik wilde altijd al ondernemen. Het geeft me nu zoveel energie, zelf de touwtjes in handen hebben en achteraf kijken naar het mooie resultaat. Het is natuurlijk hard werken en niet altijd even leuk, maar als ik dan kijk naar wat ik heb neergezet dan geeft me dat wel voldoening.

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt met Meuq?
Mijn 1e pop-up store op de Haarlemmerdijk in Amsterdam. Mijn ouders hebben me toen erg geholpen en gesteund omdat ze wisten dat ik in Meuq geloofde. Automatisch kreeg ik hun support, maar toen ze zagen dat de winkel helemaal vol stond met vrouwen die aan het passen waren, toen stonden ze met verbazing en trots te kijken dat het ook echt aansloeg. Dat was voor mij ook een bevestiging dat het een goed concept is en vrouwen er behoefte aan hebben.

 

pop up store meuq - interview met froukje van meuq - 2e hands schoenen

Over ondernemen

Welke stappen moest je nemen om Meuq te beginnen?
Eerst kwam ik met het idee, maar toen moest ik geld hebben. Geld voor de website, geld voor een eerste deel van de voorraad, geld voor marketingactiviteiten. Toen ben ik een ondernemingsplan gaan schrijven en ben hiermee naar verschillende banken geweest en heb ik uiteindelijk een go gekregen. Toen ik deze go kreeg ben ik meteen van start gegaan. Eerst de site, logo, huisstijl en vanuit daar weer verder.

Verdien je al geld met Meuq?
Het loopt heel erg lekker, elke week maak ik vrouwen blij met een paar schoenen.

Wat is jouw verdienmodel?
Mijn opbrengst is een percentage van de verkoopprijs. Dit is gemiddeld 50% van de verkoopprijs.

Heb je personeel in dienst?
Nee, ik doe het allemaal zelf.┬á Ik krijg wel hulp van mijn ouders die helpen met de pakketjes versturen. Mijn lieve vader laat ik altijd weten welke schoenen er zijn verkocht en hij zorgt dan dat de pakketjes op tijd worden weggebracht. Eens in de zoveel weken gaan we dan lekker met zijn twee├źn uiteten, op mijn kosten uiteraard.

Waar ligt jouw kracht?
Ik weet goed wat ik moet doen om een bepaald resultaat te halen en heb goed voor ogen hoe dingen er uit moeten zien. Ik merk wel dat ik lang niet alles alleen kan en de uitvoering daardoor soms niet is zoals ik zou willen. Ik heb nog zoveel dingen op mijn to do lijst staan, dat is niet normaal.

Maar doordat de dagelijkse taken mij het meest bezig houden kan ik me helaas niet focussen op andere zaken die mijn groei kunnen bevorderen.

Elke week moet ik mijn administratie bijhouden, de site up-to-date houden, schoenen fotograferen, foto’s bewerken, schoenen online zetten, bestellingen afronden, inbrengers geld overmaken etc. Een hele waslijst.

Naast Meuq werk ik ook nog als accountmanager in de eventbranche dus mijn dagen zijn allemaal goed gevuld.

Wat vind je lastig(er) aan het ondernemen?
Focus hebben. Je afvragen welke zaken prioriteit hebben, keuzes maken, jezelf elke dag stimuleren om ook de saaie taken die bij het ondernemen horen – zoals de administratie – te doen. Ik vind het soms lastig dat, doordat je alles in je eentje doet, jij de enige persoon bent die je scherp kan houden.

Ik merk dat als je bepaalde sucessen met iemand kan delen of soms over bepaalde zaken even kan sparren met elkaar, dat heel erg motiverend werkt.

 

De werkdag van Froukje

Waar werk je meestal?
Ik heb geen kantoor, alleen een opslag voor de schoenen en ‘fotostudio’. Meestal werk ik gewoon vanuit huis of een leuk koffiententje.

Hoeveel uur werk je per dag/week?
Omdat ik 32 uur voor mijn andere baan werk, werk ik ongeveer 12 uur per week aan Meuq.

 

artikel - interview met froukje van meuq

Over inspiratie

Wie of wat inspireert jou?
Ik heb niet een specifiek persoon wie mij inspireert. Af en toe lees ik een interview van bijvoorbeeld Olcay Gulsen en dan kan mij dat op dat moment wel inspireren, maar het is niet dat ik iemand continue volg.

Welk(e) boek(en) raad jij zakenmeisjes aan om te lezen?
Helaas heb ik die niet haha. Ik ben iemand die denkt dat het vanuit jezelf moet komen, je kan wel veel boeken lezen en op dat moment kan je wel even geïnspireerd raken maar ik denk dat het uiteindelijk toch vanuit jezelf moet komen. Natuurlijk zullen er vast veel boeken zijn die over een bepaald onderwerp, zoals marketing, gaan en heel waardevol zijn. Maar daar heb ik me nog niet in verdiept haha.

Welke 5 instagram accounts moeten wij echt volgen?
Helaas heb ik hier ook niet echt een tip voor.  Of nouja eigenlijk wel, Meuqnl natuurlijk!

 

Over de toekomst

Wat zijn jouw plannen voor 2017?
Heel erg gaan knallen met Meuq en focussen op groei. Concrete plannen zijn er nog niet, wel genoeg idee├źn.

Waar zie je jezelf over 2 jaar?
Daar ben ik nog niet mee bezig. Ik geloof heel erg in het nu en dat bepaalde dingen op je pad komen, dus waar ik over 2 jaar ben… dat durf ik niet te zeggen.

 

Waar kunnen we jou volgen?

Websites: www.meuq.nl
instagram: frooukje en meuqnl
Facebook: www.meuq.nl

Wat vond jij van het interview? Laat het ons hieronder in de comments weten!