fbpx

Deze podcast heet de Autonome Ondernemers Podcast. Maar wat is een autonome ondernemer eigenlijk? Daar ga ik het in deze aflevering over hebben. 

Het internet (en instagram) staat vol met bullshit;

 • Je moet minstens 60 uur per week werken om succes te hebben
 • Je hebt een team nodig om op te schalen
 • Passief inkomen is de weg naar vrijheid
 • Je moet minimaal een 6-figure business hebben om succesvol te zijn
 • Je moet de law of attraction toepassen, dan komt het succes als vanzelf naar je toe
 • Je moet high end ondernemen
 • Je moet kaarten leggen en dan komt alles goed

Ik heb heel lang gedacht dat ik iets verkeerd deed. Dat ik niet succesvol was. Anderen zagen mij als succesvol, maar ik snapte niet waarom. Ik vind het namelijk heerlijk om lekker in yoga pants en mijn haar in een knot vanuit huis te werken. Mijn agenda staat nooit vol met afspraken, maar is bijna altijd leeg. Ik werk het liefst alleen en heb ook geen ambitie om met een team te werken (ik heb kort geprobeerd om met een team te werken, maar it’s not my thing). 

Hierdoor dacht ik dat ik niet succesvol was. 

Want een mooi kantoor, volle agenda en een team dat werk voor je uit handen neemt is toch een voorwaarde voor succes? Dan ben je toch pas een écht zakenmeisje? 

Wat een MINDF*CK! 

Inmiddels weet ik wel beter en weet ik dat iedereen haar eigen definitie van vrijheid & succes heeft. En dat iedereen haar business lekker op haar eigen manier kan runnen én succesvol kan zijn. 

De betekenis van succes is voor iedereen anders
De betekenis van vrijheid is voor iedereen anders
De betekenis van een succesvolle ondernemer zijn is voor iedereen anders 

Ik heb succes als ik dagelijks mijn persoonlijke kernwaarden ervaar; love&connection, energie, relaxed en waardevol. Voel ik me zo, dan ben ik succesvol. 

Ik heb vrijheid als ik mijn eigen beslissingen kan maken, mijn ideeën uit kan voeren zonder dit met anderen te hoeven overleggen, mijn eigen tijd in kan delen en basically kan doen whatever the heck I want. 

Er is niet 1 juiste manier. Jij moet de manier vinden die bij jou past. Dus let niet te veel op anderen en doe lekker je eigen ding.

Toen ik daar achter kwam ben ik gaan nadenken over hoe ik eigenlijk onderneem en ik kwam erachter dat ik heel graag autonoom werk. Ik wil alles lekker zulluf doen. Onafhankelijk van anderen zijn. 

Toen ik nog in loondienst was miste ik autonomie. Ik wilde meer beslissingen kunnen maken, niet van 9 tot 5 werken, mijn ideeën uitvoeren zonder anderen eerst te moeten overtuigen.

Autonomie wordt ook wel omschreven als;

 • Je eigen werkomgeving creëren, zodat jij er alles uit kunt halen
 • Vrijheid om je eigen beslissingen te nemen. Zelf beslissen wanneer, waar en aan wat je werkt.
 • Volgens jouw eigen visie, waarden en doelen werken.
 • Het zelfstandig uitvoeren van jouw idee/visie
 • Niet van iemand of iets afhankelijk
 • Zelfstandig in het bepalen wat je wilt

Dit komt heel erg terug in de manier waarop ik het allerliefste onderneem;

 • Ik werk het liefste en meeste thuis, maar als ik er behoefte aan heb kan ik ergens anders heen;
 • Ik werk niet voor klanten, zoals je bijvoorbeeld doet als je een freelancer bent, maar bepaal helemaal zelf waar ik aan werk. Ik bepaal wanneer ik aan mijn online programma werk, een podcast maak, een blog schrijf of een event bezoek;
 • Ik stel mijn eigen doelen op;
 • Zorg ervoor dat ik elke dag mijn 4 waarden ervaar; love&connection, energie, relaxed en waardevol en dat ik volgens die waarden werk;
 • Ik heb geen team, geen opdrachtgevers, niemand boven mij en ben dus van niemand afhankelijk;
 • En ik kan helemaal zelf bepalen wat ik wil. 

Mijn definitie van autonoom ondernemen:
‘Je niet gek laten maken door wat alle andere ondernemers doen en de goeroes je vertellen, maar zelf beslissen wat je wel en niet doet. Je hebt de vrijheid om te werken waar en wanneer JIJ wilt, aan jouw eigen doelen. Je ben onafhankelijk, omdat je zelf alle kennis & tools hebt om al jouw ambitieuze ideeën uit te voeren & jouw bedrijf te runnen.´ ⠀ 

Ondernemen op een manier waarbij je alles dus lekker op je eigen manier doet én dit allemaal zelf kunt doen. Want hey, natuurlijk zijn wij niet allemaal hetzelfde en zit je niet te wachten op een cookie-cutter plan. Am I right?⠀

Jij bepaalt het zelf. 

Schrijf eens voor jezelf op:

 • Wat betekent succes voor jou?
 • Wat betekent vrijheid voor jou?

Als jij ook lekker je eigen ding wil doen en benieuwd bent wat jouw autonome ondernemerprofiel is, dan heb ik iets leuks voor je. Ik heb een gratis quiz gemaakt waarbij je erachter komt hoe jij autonoom kunt ondernemen op een manier die WEL bij jou past. Je ontdekt wat jouw superpowers zijn, welk verdienmodel het beste bij jou past, hoe jij het beste jouw marketing kunt inzetten, welke roadblocks jij waarschijnlijk tegen gaat komen en hoe je ze kunt ontwijken EN je ontdekt welke 3 tools jou gaan helpen bij jouw next step. 

Maak nu de Autonome Ondernemersprofiel quiz >>

Ik ben benieuwd welk ondernemersprofiel jij hebt. Ga naar instagram en deel hem met mij op @zakenmeisje.